Çin’in dezenflasyonu genişlemeye işaret ediyor

Çin’in tüketici fiyatları Ocak ayında 5 yıldan uzun bir sürenin en yavaş yükselişini gösterdi... Çin’in tüketici fiyatları Ocak ayında 5 yıldan uzun bir sürenin en yavaş yükselişini gösterdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Çin’in tüketici fiyatları Ocak ayında 5 yıldan uzun bir sürenin en yavaş yükselişini gösterdi. Üretici fiyatları deflasyonunun derinleşmesi, gerileyen emtia fiyatları ile birlikte Çin Merkez Bankası’na (PBOC) para politikasını genişletmesi daha fazla olanak sağlıyor.


Tüketici fiyatları endeksi bir yıl önceye göre yüzde 0.8 yükselerek Bloomberg News anketine katılan analistlerin yüzde 1’lik artış öngören tahmin medyanının altında kaldı. Üretici fiyatlarındaki gerileme ise yüzde 4.3 ile derinleşti ve düşüşü dönemini 35. aya taşıyarak genişletti.


Gerileyen gıda, petrol ve metal fiyatları enflasyonu aşağı iterken, reel faiz oranlarını yükseltiyor. Bu durum daha fazla teşvike ihtiyaç olduğu sinyali veriyor.  Hisse senetleri, merkez bankasının Kasım ayındaki faiz indirimi ve bu ay bankaların zorunlu karşılıklarında gerçekleştirilen indirimlere devam edeceği beklentileri ile yükseldi.


Hong Kong’daki Citigroup Inc. kıdemli Çin ekonomistlerinden Ding Shuang, “PBOC tarafından izlenen reel anlamdaki faiz oranları daha da yükseliş gösterdi. PBOC, kredi koşullarının sıkılaşmasından kaçınmak için gösterge faiz oranlarını bu ay kadar yakın bir sürede 25 baz puan düşürebilir” dedi.


Gıda fiyatları Ocak ayında bir yıl önceye göre yüzde 1.1 yükseldi. Söz konusu yükseliş geçtiğimiz 6 aydaki artışın yarısından düşük seviyede. Nakliye ve iletişim maliyetleri yüzde 2.2 geriledi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar