Enflasyon rakamları açıklanacak! (Şubat)

Küresel piyasalarda gözler ABD ve Çin'de, yurt içinde ise bugün açıklanacak şubat ayı enflasyon verileri takip edilecek. Küresel piyasalar, ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserlikle pozitif seyrederken, yurt içinde bugün açıklanacak şubat ayı enflasyon verileri takip edilecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel piyasalar, ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserlikle pozitif seyrederken, yurt içinde bugün açıklanacak şubat ayı enflasyon verileri takip edilecek.
ABD ile Çinli yetkililer arasında yürütülen ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydedildiği ve iki ülkenin gümrük tarifeleri savaşına son verecek bir anlaşmaya imza atabilecekleri yönündeki haber ve açıklamalar küresel risk iştahını artırdı. 
ABD'de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan imalat sanayi öncü verilerin beklentilerin altında kalması ve tüketici güven endeksindeki gerilemeye karşın pay piyasalarında ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserlikle pozitif bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,69 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,83 yükseliş kaydetti. 
Avrupa tarafında Brexit gelişmeleri ve İtalya finans sektörüne ilişkin riskler piyasaların odağında yer almaya devam ediyor. Bu hafta, perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. ECB'nin faizlerde değişikliğe gitmemesi, ancak sözle yönlendirme ile ekonomik aktiviteye ilişkin risklere vurgu yapması öngörülüyor. Cuma günü açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi verilerinin yatay seyri sonrası Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,75, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,45 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,47 değer kazandı. 
Ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserlikle yeni haftaya pozitif başlayan Asya piyasalarında, altının ons fiyatı cuma günkü yüzde 1,5'lik düşüşü sonrası yatay seyrederken, dolar endeksi 96,2-96,5 dar bandında işlem görüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,5 değer kazandı.
Yurt içinde, geçen haftanın son işlem gününde Borsa İstanbul'da etkisini artıran satışlarla gerileyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,21 azalışla 103.267 puandan tamamladı. Dolar/TL ise 5,4054'ü test etmesi sonrası 5,3760 seviyesinde dengelendi. 
Analistler, bugün açıklanacak enflasyon verisi ve çarşamba günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının yatırımcıların odağında yer aldığını belirterek, yurt dışında ise en önemli gündem maddesinin ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret müzakereleri olduğunu dile getirdi. 
Teknik açıdan dolar/TL'de 5,50 seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu kaydeden analistler, BIST 100 endeksinde ise 102.500 puanın destek, 105.000-105.500 bandının direnç bölgesi konumunda olduğunu söyledi.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.00 Türkiye, şubat ayı TÜFE
12.30 Avro Bölgesi, mart ayı tüketici güven endeksi
13.00 Avro Bölgesi, ocak ayı Üretici Fiyat Endeksi
18.00 ABD, aralık ayı inşaat harcamaları

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar