Euro için zor zamanlar yaklaşıyor

2016 yılının sonuna yaklaştığımız bu dönemde euro Bölgesini ve dolasıyla euroyu etkileyebilecek bir dönemece girdik. Kasım ve Aralık aylarında yaşanacak gelişmeler euro’nun dolar karşısındaki seyri açısından belirleyici olacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ekim ayı içerisinde Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) varlık alım programını sonlandırmaya (tapering) hazırlandığı yönündeki haberler gündemde bomba etkisi yarattı. Bu süreci takiben ECB üyelerinden gelen açıklamalar ve son ECB toplantısında taperinge yönelik açıklamaların gelmemesi Euro Bölgesi için mevcut gündemlere geri dönüş sağladı. 2016 yılının sonuna yaklaştığımız bu dönemde Euro Bölgesini ve dolasıyla Euroyu etkileyebilecek bir dönemece girdik. Kasım ve Aralık aylarında yaşanacak gelişmeler Euro’nun Dolar karşısındaki seyri açısından belirleyici olacak.  


Enflasyonda petrol vurgusu

50 dolar düzeyinde seyreden petrol fiyatının ilerleyen günlerde yükselmeye devam etmesi Euro Bölgesi enflasyonunda enerji kaleminin negatif katkısını hafifletecektir. Uzun bir süredir düşük enflasyon sorunu ile baş eden Euro Bölgesinde enflasyonu oluşturan alt kalemlerin pozitif katkısı oldukça durağan. Enerji kaleminin negatif etkisi azaldıkça Euro Bölgesi enflasyonunda geçici bir iyileşme yaşanıyor.  Bu noktada Ekim ve Kasım ayların petrol fiyatının arz – talep dengesi üzerine alınabilecek kararlar ön plana çıkmakla birlikte petrol fiyatının 50$ - 60$ bandında kalıcı seyirler yaşanması Euro Bölgesi enflasyonunda sadece enerji kalemine bağlı olarak iyileşmeler yaşanmasını destekleyecektir. 


4 Aralık İtalya Referandumu

İtalya 2016 yılı içerisinde ikinci kez anayasa üzerinde değişikliğe gidilecek referanduma hazırlanıyor. Referandum tarihi 4 Aralık olarak belirlendi. Referandumda Senato'nun bütçe onayı, güvenoyunu çekerek hükümeti devirme gibi konularda yetkilerinin azaltılması ve yasa yapımı sürecinin hızlandırılması hedefleniyor. Renzi hükümetinin önerdiği reform paketi onaylanmazsa Renzi görevinden istifa edecek ve yeni bir belirsizlik başlamış olacak. Hali hazırda Euro Bölgesinin 4. Büyük ekonomisine sahip olan İtalya’da sorunlu kredilere sahip bankaların ve ülkenin yüksek kamu borcunun bulunduğunu biliyoruz. Halkın “evet” ya da “hayır” oyuyla belirleneceği referandumda İtalyan halkı referandumu desteklemeyen yönde oy kullanması İtalya’yı resesyona sürükleyebilir ve ülkeden sermaye kaçışlarının, borçların daha da büyümesine yol açabilir. 23 Haziran’da gerçekleştirilen ve İngiltere’nin AB’den ayrılmasına yönelik (Brexit) yapılan referandum sonrasında ikinci dile getirilen ülkenin İtalya olduğunu hatırlatmakta fayda var. İngiltere halkının Brexit’e evet demiş olmaları, İtalyan halkının reform paketine “hayır” deme olasılığını güçlendiriyor. Söz konusu referandum sadece İtalya için değil Euro Bölgesi bütünlüğü açısından da kritik bir öneme sahip.  


8 Aralık ECB Toplantısı / ABD Genel Seçimi

20 Ekim’de gerçekleştirilen Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantısından sonra ECB’den Aralık ayında varlık alım programına ilişkin güncelleme beklentileri yoğunlaşmış durumda. ECB Aralık ayı toplantısında yılın son ekonomik göstergelerindeki (Büyüme / enflasyon gibi) beklentilerini açıklayacak. ECB en son Eylül ayında ekonomideki beklentilerini açıklamış 2017 yılında enflasyon beklentilerini aşağı yönde revize etmiş ancak 2016, 2018 beklentilerini değiştirmemişti. Aralık toplantısında açıklanacak projeksiyonlar, ECB’nin ileriye yönelik para politikası kararlarında etkili olacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda, Aralık ECB toplantısında alınacak kararlar ya da söylemler Euro üzerinde etkili olacaktır. 

Diğer bir yandan ABD cephesinde uzunca bir süre Hillary Clinton ile Donald Trump arasında süren seçim kampanyası 8 Aralık günü son bulacak ve ABD yeni başkanına kavuşmuş olacak. Taraflar arasında gerçekleştirilen ve halkın kararlarında etkili olan münazaralar sonrasında Clinton oyları önde koşuyor. Trump’ın Amerika Merkez Bankası’na (Fed) yaptığı eleştirici söylemler sonucunda kötü senaryo olarak benimsenmiş olması, Trump’ın ipi göğüslemesi sonunda ABD dolarında değer kaybı yaratacak bir unsur olabilir.


13 – 14 Aralık Fed FOMC Toplantısı

2016 yılı içerisinde son iki toplantısı kalan Fed için Aralık toplantısında faiz artırımı olasılığı %67’lerde bulunuyor. Şimdiye kadar ABD verilerini ve küresel gelişmeleri izlemeye devam eden Fed’in Kasım ayı toplantısına yönelik beklentiler %20’nin altında seyrediyor. Fed tam istihdam ve enflasyon oranındaki %2’lik hedefini henüz tutturmuş değil ancak dört faiz artırım ihtimali ile yola çıktığı 2016 yılında halen daha faiz artırımına gidilememiş olması piyasa beklentisini son toplantıda yoğunlaştırmış durumda. Bu durum Euro üzerinde ciddi bir baskı yaratabilir ancak belirtmekte fayda var Aralık ayına yaklaşıldığı dönemde ihtimal, fiyatlara daha da yansımış duruma gelebilir. Bu nedenle, Fed’in faiz artırımdan daha da önemlisi 2017 yılı için sunacağı yol haritası olacak.


EUR/USD Teknik Analiz

Euro/ Dolar paritesi 20 aydır sürdürdüğü geniş yatay kanal bandında hareket etmeye devam ediyor. 3- 4 ay ki süreç hariç bırakıldığında paritenin 1.1450 – 1.0900 bandında daha çok vakit geçirdiğini söylemek mümkün. Teknik olarak, paritenin 1.0900 seviyenin aşağısında günlük kapanışlar yapması, paritenin alt bandına doğru hareket etme potansiyelini artıracaktır. Bu noktada, 1.0810 bölgesi devreye girebilecek destek alanı olarak gözükmekte. Buna karşın paritenin 1.0900 alanı içerisinde kalması paritenin 1.1100 (50 günlük Hareketli Ortalama / kırmızı çizgi) – 1.1120 direnç bölgesine doğru yükselişi destekleyebilir.





Seda YALÇINKAYA / İntegral Menkul Değerler A.Ş. / Araştırma Uzmanı


Kategoriler Ekonomi
Yorumlar