Günün şirket haberleri - 26 Ağustos 2016

Global piyasalarda Fed Başkanı Yellen öncesinde yatay seyirler var ve bekle göre psikolojisi hakim görünüyor. BIST endeksinin bu sabah hafif pozitif eğimli yatay açılması beklenebilir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dün gelen tepki bir miktar sınırlı kaldı. Bunda Suriyede’ki operasyonun geleceğine ilişkin belirsizliklerin olmasının etkisi olduğu söylenebilir. Ancak bu konuda her geçen gün bir miktar daha netlik oluşması piyasalar içinde olumlu olacaktır. Bugün saat 17:00’da Jackson Hole’de Fed Başkanı Yellen konuşma yapması bekleniyor. Yellen’ın faiz artırımına ilişkin vereceği mesajlar piyasalarda etkili olacaktır. Piyasalarda yarı yarıya Aralık ayında bir faiz artırımı beklentisi bulunuyor zaten. Bu nedenle Yellen’den yıl sonuna kadar faiz artırımı olabilir şeklinde bir mesaj piyasalarda ciddi dalgalanmalara yol açmayabilir. Diğer yandan Yellen’ın bu şekilde bir mesaj vermesini beklemiyoruz. Ekonomiye bağlı olarak enflasyonun izin verdiği ölçüde faiz artırımı olabileceğini, faiz artırımının her toplantıda masada bulunan önemli bir konu olduğunu yineleyebilir. Gün içerisinde 77500 seviyesi üzerinde seyirler olması endeksi güçlendirici etki yaratabilir.


BIST 100 Endeksi 


BIST100 endeksi 75000 desteğinden başlattığı tepkisini bugünde sürdürüyor ve 77000 seviyesindeki ara direncini test ediyor. Bu noktada asıl izlediğimiz direnç seviyesi 77500 seviyesinde bulunuyor. Endekste 77000 seviyesinin üzerinde seyirler oluşursa 77500 direnci test edilebilir. Endeksin üzerindeki şoku atlattığını söyleyebilmek için 77500 seviyesi üzerinde kalıcı seyirlerin oluşması gerekli. Aksi halde, yani 77500 seviyesi üzerinde seyirler oluşamaz ise tekrar geri çekilmeler görebiliriz. Ancak 75000 seviyesi ana destek noktamız. 



Dirençler: 77000-77500-79300

Destekler: 76200-75000-74000


BIST 30 Endeksi ve VIOP 

BİST 30 endeksi 94300 direncini test ediyor. Endekste 94300 seviyesi geçilirse, 95300 direnci test edilebilir. Asıl olarak endeksin güçlenmesini etkileyecek direnç seviyesinin 95300 olduğunu düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerinde seyirler oluşursa toparlanma daha yukarı seviyelere doğru devam edebilir. Aksi halde tekrar geri çekilmeler görebiliriz. Ancak bunun yanında 91800 seviyesi ana destek olmaya devam ediyor. VIOP endeks kontratında mevcut uzun pozisyonlar için 91800 endeks seviyesi stop loss alınabilir. Mevcut kısa pozisyonlar için ise 94300 endeks seviyesi stop loss alınabilir. 



Dirençler Bist-30: 94300-95300-96800

Destekler Bist-30: 91800-90800-88200



Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye

Türkiye reel kesim güven endeksi Ağustos ayında 103.6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre %0.5 puan azalarak %75.2 seviyesinde gerçekleşti. 



Başbakan Yardımcısı Şimşek Uluslararası yatırımcılarla görüşmek üzere çıktığı Asya turunun Tokyo ayağında yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin 2016'da yüzde 3.5-4 büyüme kaydedebileceğini, Türkiye ekonomisine ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını söyledi. Şimşek, Türkiye'nin borçlanma dinamiklerinin olumlu olduğunu ve bütçede ekonomiyi desteklemek için alan bulunduğunu belirtti. Şimşek, Türkiye ekonomisinin tüm olumsuz gelişmelere rağmen iyi performans gösterdiğini, ancak enflasyonu düşürmekte zorlanıldığını söyledi. Şimşek, orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyeye düşürülmesinin hedeflendiğini belirtti.



İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, şu andaki fonlama faizleri, enflasyon trendi, kurun bu seviyelerini muhafaza etmesi veya aşağıya doğru gitmesi ve kamu ekonomisindeki bu süreçleri yönetmeye yönelik mali bünye sağlamlığından gelen alan bir arada düşünüldüğünde faiz oranlarında bir miktar daha aşağıya doğru eğilimin mümkün olduğunu ifade etti. Temmuz ayı enflasyonundaki yükselişe işaret eden Bali, Fed’in faiz artırımının ötelenme beklentilerinin güçlendiğini, bu çerçevede bakıldığında faiz indirimlerinin kontrollü bir şekilde süreceğini, bunun sürpriz olmayacağını düşündüğünü vurguladı. Bu düşüşlerin kredi faizlerine yansımasının ise maliyetlerin aşağı çekilebilmesi ölçüsünde gerçekleşebileceğini belirten Bali, bunun için sektörün pozitif bakış açısına sahip olması gerektiğinin altını çizdi.  Bali, sanayi üretimindeki ortalama yıllık artışın öncü bir gösterge olduğunu, ikinci çeyrekte yüzde 2,5 düzeyindeki artış hızının yüzde 3 civarında bir büyümeyi getireceğini beklediklerini, sonuçta 2016 yılında yüzde 3,5 civarında bir büyümenin gerçekleşebileceğini tahmin ettiklerini belirtti.



ABD

Kansas City Fed Başkanı Esther George konuşmasında, TÜFE’de yaşanan kazançların Fed’e faiz artırımı açısından alan sağladığını belirtti. ABD’de işgücü piyasasının tam istihdama yaklaştığını ve enflasyonunda Fed’in hedefine doğru ilerlediğinin altını çizdi. 



ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişleri Temmuz ayının ilk okumasında %4.4 olarak açıklandı. Haziran ayının rakamı da -%3.9’dan -%4.2’ye revize edildi. Aynı dönemde, çekirdek dayanıklı tüketim malları siparişleri de %1.5 olarak gerçekleşti. Bir önceki ayın rakamı da -%0.4’den -%0.3’e revize edildi. 



ABD’de ilk işsizlik başvuruları, 20 Ağustos bitimli haftada beklentilerin altında 261 bin kişi olarak açıklandı. 13 Ağustos bitimli haftada devam eden işsizlik başvuruları da 2 milyon 145 bin kişi olarak gerçekleşti. 

ABD’de Ağustos ayına yönelik açıklanan hizmetler sektörü PMI rakamı beklentilerin altında 50.9 olarak açıklandı. 



Avrupa

Almanya’da Ağustos ayına ilişkin IFO iş ortamı endeksi beklentilerin altında 106.2 olarak açıklandı. Verinin detayı incelendiğinde, anlık değerlendirme endeksi 112.8 ile bir önceki aya göre düşüş kaydederken, bir önceki ayın rakamı 114.7’den 114.8’e revize edildi. Ticari faaliyet beklenti endeksi de 100.1 puan olarak gerçekleşti. 

 

Şirket Haberleri 


EREĞLİ DEMİR ÇELİK / EREGL -

Ereğli CEO’su Pandır, katıldığı TV programında açıklamalarda bulundu. Pandır açıklamalarında Türkiye’de çelik talebinde sıkıntı olmadığını, 2014 ve 2015 yıllarında %10 büyüyen çelik tüketiminin 2016 yılında %4 büyümesini beklediklerini bildirdi. Sektörde fiyat sıkıntısının sürdüğünü ifade eden Pandır, korumacı önlemlerin Bakanlık tarafından alınacağını ifade etti. Ereğli’nin 2016 yılında EBITDA marjının %15-20 bandında olmasını beklediğini ve 460mn $ yatırım planladıklarını açıkladı. Pandır otomotiv sektörü talebinin karşılanamadığını belirtirken 2. Galvaniz tesisin bir yıla kadar devreye gireceğini şimdiden üçüncü tesisin düşünülmesi gerektiğini açıkladı. (bloomberght TV)


İŞBANKASI / ISCTR -

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, şu andaki fonlama faizleri, enflasyon trendi, kurun bu seviyelerini muhafaza etmesi veya aşağıya doğru gitmesi ve kamu ekonomisindeki bu süreçleri yönetmeye yönelik mali bünye sağlamlığından gelen alan bir arada düşünüldüğünde faiz oranlarında bir miktar daha aşağıya doğru eğilimin mümkün olduğunu ifade etti. Temmuz ayı enflasyonundaki yükselişe işaret eden Bali, Fed’in faiz artırımının ötelenme beklentilerinin güçlendiğini, bu çerçevede bakıldığında faiz indirimlerinin kontrollü bir şekilde süreceğini, bunun sürpriz olmayacağını düşündüğünü vurguladı. Bu düşüşlerin kredi faizlerine yansımasının ise maliyetlerin aşağı çekilebilmesi ölçüsünde gerçekleşebileceğini belirten Bali, bunun için sektörün pozitif bakış açısına sahip olması gerektiğinin altını çizdi.  Bali, sanayi üretimindeki ortalama yıllık artışın öncü bir gösterge olduğunu, ikinci çeyrekte yüzde 2,5 düzeyindeki artış hızının yüzde 3 civarında bir büyümeyi getireceğini beklediklerini, sonuçta 2016 yılında yüzde 3,5 civarında bir büyümenin gerçekleşebileceğini tahmin ettiklerini belirtti. (bloomberght.com)



EMEK ELEKTRİK / EMKEL –

Şirket 2015 yılına ait kar payı ödemesini belirledi. Buna göre 21.12.2016 tarihinde hisse başı 0.0088TL ve 21.06.2017 tarihinde ise hisse başı 0.0088TL net olarak iki eşit taksitte ödeneceğini duyurdu. 



ÇUHADAROĞLU / CUSAN –

şirket halka arz gelirinin kullanımına ilişkin denetleme komitesi raporunu yayımladı. Rapora göre halka arz geliri sadece ilerleyen dönemler katma değer yaratacak ve karlılığı pozitif etkileyecek yatırım harcamalarına ve hammadde (alüminyum külçe) alımına ayırdığı belirtiliyor. 



TURKCELL / TCELL –

Şirket geri alım programı kapsamında 24 Ağustos 2016 tarihinde 486,575 adet TCELL hissesini 9.78-9.95 TL fiyat aralığından aldığını bildirdi. 



BORUSAN YATIRIM / BRYAT –

Şirket geri alım programı kapsamında 24 Ağustos 2016 tarihinde 10,406 adet BRYAT hissesini 27.25TL fiyattan aldığını bildirdi.



Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar