İtalya'da tarihi referandum başladı

İtalya, Başbakan Matteo Renzi ve ülkenin Avrupa Birliği içindeki kaderinin belirleneceği referandum için sandığa gidiyor. Referandum yerel saatle sabah saat 7.00'de başladı oy verme işlemi gece 11.00'e kadar devam edecek. Sonuçların Pazartesi sabahı açıklanması bekleniyor. Senato'nun yetkilerinin kısıtlanmasını öngören anayasa değişikliği referandumu, İtalya Başbakanı Matteo Renzi için aynı zamanda bir güvenoyu niteliğinde. Sandıktan...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Referandum yerel saatle sabah saat 7.00'de başladı oy verme işlemi gece 11.00'e kadar devam edecek. Sonuçların Pazartesi sabahı açıklanması bekleniyor.


Senato'nun yetkilerinin kısıtlanmasını öngören anayasa değişikliği referandumu, İtalya Başbakanı Matteo Renzi için aynı zamanda bir güvenoyu niteliğinde. Sandıktan "hayır" kararı çıkması halinde, Renzi görevi bırakacağını söylüyor. İtalya ise euro bölgesinden ayrılma yoluna girebilir.


İtalyan halkı siyasi sistemi yeniden şekillendirecek anayasa referandumunu oyluyor. Reform paketi parlamentoya daha fazla yetki verilmesini öngörüyor. Buna karşın senatonun yetkilerini azaltıyor. İtalya Başbakanı Matteo Renzi anayasanın 3'te 1'ini değiştirecek reform paketiyle yasama sürecinde yaşanan tıkanıklıkların aşılacağını söylüyor.



Renzi'ye karşı çıkanlar ise hükümetin elinin fazlasıyla güçleneceği ve güçler ayrılığı ilkesinin zarar göreceği endişesinde. Referandumdan hayır çıkar ve Başbakan Renzi istifa ederse erken seçime gidilecek. İtalya'nın euro bölgesinden çıkmasını savunan "5 Yıldız Hareketi'nin bu seçimden güçlenerek çıkacağı öngörülüyor. Bu durum ise Avrupa Birliği ülkelerini birliğin geleceği konusunda kaygılandırıyor. (Ntv)

Kategoriler Gündem
Yorumlar