Küresel piyasalar "merkez bankaları" ile yön arıyor - 23 Eylül 2016

Uluslararası piyasalar, dünyanın önde gelen merkez bankalarının karar ve açıklamalarından yön buluyor... Küresel hisse senetlerindeki sıçrama, doların güçlenmesi ve petrolün iki haftanın en yüksek seviyesinden geri çekilmesi ile birlikte, Asya işlemlerinde tekledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel hisse senetlerindeki sıçrama, doların güçlenmesi ve petrolün iki haftanın en yüksek seviyesinden geri çekilmesi ile birlikte, Asya işlemlerinde tekledi. Tahviller, merkez bankalarının gevşek para politikalarına ilişkin taahhütlerinin desteği ile kazançlarını genişletti.


MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya hisse senetlerinin bir günlük tatil arasının ardından geri çekilmesi ile birlikte, son iki ayın en güçlü haftalık kazancını daralttı. ABD endeks badeli kontratları, Nasdaq 100 Endeksi'nin dün tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından sakin seyretti. Yen ve Yeni Zelanda doları, önemli para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti. Avustralya, Japonya ve Yeni Zelanda'da gösterge tahvilleri ralli yaparken, altın bu hafta ilk kez düştü. Ham petrol, yatırımcıların dikkatlerini gelecek hafta Cezayir'de yapılacak olan görüşmelerde dünyanın en büyük üreticilerinin üretimin sınırlanmasına iişkin karar alıp almayacağına çevirmeleri ile birlikte varil başına 46 doların altına indi.


Hisse senetleri, tahviller ve emtia bu hafta, Fed'in 2017 yılı ve daha sonrasındaki faiz artırımlarının sayısına ilişkin beklentilerini daraltmasının ardından yükselirken, dolar zayıfladı. Yatırımcı güveni ayrıca, Japonya Merkez Bankası enflasyonu canlandırma taahhüdünü güçlendirirken, Endonezya Merkez Bankası'nın bu yıl beşinci kez faiz indirimine gitmesi ve Yeni Zelanda'da politika yapıcıların daha da gevşeme olacağını işaret etmesi ile de kuvvetlendi. Janus Capital Group'tan Bill Gross, ülke tahvillerinde ayı piyasasının ötelendiğini söylerken, eski Fed Başkanı Alan Greenspan ABD Hazine tahvillerindek rallinin sürdürülemez olduğunu belirtti.


Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Fed'in 2017 yılında yalnızca iki faiz artırımı beklemesi hisse senetleri için oldukça destekleyici bir faktör" dedi ve "Aralarında Kasım ayındaki ABD seçimlerinin de olduğu, piyasada sarsıntılara neden olan bazı belirsizlikler var," dedi ve şeklinde görüş bildirdi" şeklinde görüş bildirdi.


Öncü veri Japonya'da imalat sektörünün bu ay yukarı yönde kıpırdadığını işaret etti. Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi'nde bugün imalat sanayi verileri açıklanacak. Atlanta, Cleveland ve Philadelphia Fed başkanları Cuma günü bir konferansa katılacaklar ve bu toplantıda ABD para politikasına ilişkin yorumlarda bulunabilirler.


MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:00'de yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu ve haftalık kazancını yüzde 3.5'e daralttı. (BloombergHT)


 

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar