Merkez’in kararı öncesi dolar 5.40’ın altında

Dün her iki yönde dalgalanan dolar/TL, yarınki TCMB toplantısı öncesi güne 5.38 seviyesinden başladı. Dün beklentilerin altında artış gösteren şubat enflasyonu sonrası her iki yönde dalgalanan dolar/TL yeni güne 5.38 seviyesinde başladı. TÜFE şubatta beklentilerin altında yüzde 0.16 artarken, yıllık enflasyon ocak ayındaki yüzde 20.35'ten yüzde 19.67'ye geriledi. Veri öncesi 5.3820 seviyesindeki kur önce yönünü aşağı çevirerek 5.37'li...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dün beklentilerin altında artış gösteren şubat enflasyonu sonrası her iki yönde dalgalanan dolar/TL yeni güne 5.38 seviyesinde başladı.


TÜFE şubatta beklentilerin altında yüzde 0.16 artarken, yıllık enflasyon ocak ayındaki yüzde 20.35'ten yüzde 19.67'ye geriledi. Veri öncesi 5.3820 seviyesindeki kur önce yönünü aşağı çevirerek 5.37'li seviyelere indi, ancak daha sonra etkili olan erken faiz indirimi endişesiyle 5.40'a yükseldi. Dolar/TL gün içinde her iki yönlü dalgalansa da kapanışta 5.38'in hemen altına kadar gevşedi.


Bugün ise dolar/TL saat 08:36'da 5.3805'de yer aldı. Aynı saatte euro/TL 6.0990'dan işlem gördü. Dolar endeksi ise dün sabahki 96.448 seviyesinden 96.730'a yükseldi. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar/TL enflasyon verisi ardından dalgalı bir seyir izledi. Bizce veriler iyi ancak TCMB'nin faiz kararında değişiklik içerecek kadar beklentilerden iyi değil. Ancak piyasalarda yine de bir satış baskısı oluştuğunu görüyoruz. Buradaki etkenin her ne kadar bu hafta faiz indirimi gelmese de beklentilerin altındaki enflasyon verilerinin devam etmesi halinde faiz indirimlerinin Haziran'dan daha erkene çekilebileceği öngörüsü olduğunu düşünüyoruz" dedi.


Yarınki TCMB toplantısında faiz adımı beklenmezken, bankanın sıkı duruşa yönelik söyleminde de gevşeme beklenmiyor. TCMB'nin faiz indirimlerine Haziran ayında başlayacağı öngörülüyor.


Piyasalarda izlenen gelişmeler şöyle:


ABD Başkanı Donald Trump Kongre'ye bir mektup göndererek Türkiye'yi Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi adı verilen ve gelişmekte olan ülkelere bazı ürünlerde gümrük muafiyeti sağlayan programdan çıkarma niyeti olduğunu bildirdi. Moody's, Türkiye için bir kredi notu hareketi içermeyen dönemsel gözden geçirmesinde, Ba3 olan kredi notunun ülkenin "yüksek" ekonomik gücü tarafından desteklendiğini bildirdi.

Çin, 2019 yılı için ekonomik büyüme hedefini yüzde 6-6,5 aralığı olarak belirledi. Çin'de hizmet sektörü şubatta son 4 ayın en yavaş büyümesini gösterdi.


Çin Ticaret Bakanı Zhong Shan, ABD ile ticaret görüşmelerinin zorlu olduğunu ancak bazı sektörlerde "ilerleme" sağlandığını söyledi. Avrupa Birliği'nin ticaret şefi Cecilia Malmstrom, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile yarın Washington'da bir araya gelecek.


Allianz'ın baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, Avrupa ekonomisinin birçok yatırımcının inandığından daha fazla yavaşlamakta olduğuna dikkat çekti ve bu yavaşlamanın piyasa için en büyük riski oluşturduğunu savundu.


ABD'de Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, Başkan Donald Trump'ın seçim kampanyası, şirketleri, başkanlığa geçiş dönemi ve yönetimine ilişkin son derece geniş kapsamlı bir soruşturma başlattı.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar