Ona yatırım yapanlar enflasyondan korundu

Emeklilik fonlarına yatırım yapanlar son 10 yılda enflasyon karşısında paralarının değerini korudu. Yüksek getiriler ise kamu dış borçlanma araçlarında oluştu

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yatırımcıları son 10 yılda enflasyon karşısında paralarının değerini korudu. Portföy büyüklüğünün yüzde 50’sini oluşturan borçlanma araçları, karma ve esnek fonlar ile para piyasası fonları yatırımcılara enflasyonun üzerinde kazandırdı. Asıl yüksek getirileri ise BES’te risk alarak alternatif fonlara yatırım yapanlar kazandı. Düşük riskli fonlara yatırım yapanların 10 yıllık getirileri yüzde 100 seviyelerinde kalırken kamu dış borçlanma araçları gibi alternatif fonları portföylerine dahil edenlerin getirileri yüzde 200’lere ulaştı. Bu fonların yıllık ortalama getirileri ise yüzde 11.81 ile yüzde 14.75 arasında değişti. Son 10 yılda verisi bulunan 99 emeklilik fonu içerisinden enflasyonun altında getiri sağlayan sadece 9 fon bulunuyor. 90 emeklilik fonu yatırımcıya enflasyonun üzerinde getiri sağladı.


Büyüklüğü 63 milyar TL


Bugün toplam 285 emeklilik fonu bulunuyor. Bu emeklilik fonlarının toplam portföy büyüklüğü 63 milyar TL. Emeklilik fonlarının portföy değeri içerisinde en yüksek payı karma ve esnek fonlar oluşturuyor. Karma ve esnek fonlar kaynaklarının yüzde 48’ini tahvilde tutarken yüzde 12’sini hisse senedine yatırıyor. Emeklilik fonlarında yatırımcı tercihlerinde daha önce borçlanma araçları fonları ve para piyasası fonları ilk sıralarda yer alırken şimdi yatırımcıların karma ve esnek fonlara yöneldiklerini görüyoruz. Elbette bu da alternatif yatırım araçlarının fiyat hareketlerinden yararlanmalarına imkân sağladı.


Düşük risk isteyenler


Veriler gösteriyor ki getiri seçeneklerini artırabilmek için risk almak istemeyen yatırımcıların da tercihlerini genişletmeleri gerekiyor. Örneğin, BES planları içerisinde borçlanma araçları fonlarını seçenler paralarının yüzde 70’ini kamu borçlanma araçları fonlarına yatırdı. Bunun sadece yüzde 25’i kamu dış borçlanma araçları fonlarına yöneldi. Oysaki son 10 yıllık getirilerde en fazla kazandıran fonlar kamu dış borçlanma araçları idi. 21 milyar TL’lik borçlanma aracı fonunun sadece 5.4 milyar TL’si Kamu Dış Borçlanma Araçları fonlarında bulunuyor.


Bazı fonlara ilgi fazla


Fon büyüklüğü ve yatırımcı tercihlerine baktığımızda 63 milyar TL’lik portföy büyüklüğü içerisinde hisse senedi fonları sadece 3 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşırken kıymetli maden fonlarının büyüklüğü 1 milyar 181 milyon TL. Fon sepeti fonlarının büyüklüğü ise sadece 10 milyon TL. Katılım fonlarında hisse oranı yüzde 21’lere çıkarken karma ve esnek fonlardaki hisse oranı yüzde 12.53’te bulunuyor.


DOLAR KURUNDA GÜÇLÜ DESTEK 3.60 SEVİYESİNDE


Dolar kurunda gerileme sürüyor. Haftayı 3.6330 seviyesinden tamamlayan dolar kurunda güçlü destek 3.60 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye hem kısa vadeli alçalan trendin, hem de orta vadeli yükselen trendin desteği olması açısından önemli. 3.60 seviyesinin aşağı doğru kırılması orta vadeli düşüş trendinin devamını getirebilir. Mart ayında FED’den bir faiz artışı gelmemesi halinde dolar/TL kurunda düşüşün sürdüğünü görebiliriz.


Piyasaların referandum sürecini de atlatması halinde önü açılmış olacak. Türkiye’de belirsizliklerin azalması, ABD’de Trump yönetimi ve FED adımlarının netleşmesi, Avrupa’daki seçimler, Brexit süreci ve İngiltere’deki gelişmeler, bahar sonrasında hem BIST 100 Endeksi’nde hem de dolar/TL’de sürpriz seviyelerin görülmesini sağlayabilir.

Beklentilere bağlı 


Dolar/TL kurunda önümüzdeki döneme ilişkin yükseliş beklentileri kırıldıkça düşüşün sürdüğünü görebiliriz. Özellikle döviz açığı bulunan şirketlerin aceleci davranmayarak her fırsatta dövize yönelmemeleri ve yurt içerisinde döviz talebinin artmaması halinde kurdaki aşağı yönlü eğilim devam edecektir.


ALTIN UZUN VADEDE KAZANDIRACAK


Altın toplayanlar uzun vadede kazanacak. Dolar/TL kurunun güçlü çıkışı sonrasında düzeltme sürecine girmesi altının onsunda yükselişin yaşanmasını sağlayabilir. Bu nedenle altında yukarı doğru hareketlenmeler görebiliriz. Ancak asıl etki uzun vadede kendini gösterecek. Fiyatlar üzerinde alımların artması ile birlikte olumlu seyir görebiliriz. Altının onsu 1.237 seviyesinde bulunuyor. Aşağı doğru her kayışta destek seviyelerinin bir öncekinin üzerinde oluştuğu görülebilir. 


BORSA YÜKSELİŞİ ZORLUYOR


BIST 100 Endeksi haftayı yüzde 1.55 oranındaki getiri ile 88.830 seviyesinden tamamladı. Hafta boyunca 87.000 seviyesinin üzerinde tutunmayı başaran endekste güçlü direnç 90.000 seviyesinde bulunuyor. Kurdaki gevşeme ve banka hisselerine gelebilecek alımlar, endekste yükselişi getirebilir. Güçlü direnç 90.000 seviyesinde bulunuyor. Banka sektörü hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 17.76 oranında değer kazandı. Yıla 129.549 seviyesinden başlayan banka sektör endeksi 152.556 seviyesine yükseldi. Banka hisselerinde alımlar sürüyor. Banka sektör endeksi ve BIST 100 endeksinde oluşan üçgen görünümünün yukarı doğru kırılması yükselişi güçlendirecektir. 




Milliyet / Zeynep Aktaş

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar