Piyasa beklentisi ve BİST 100 teknik analizi - 07 Aralık 2015

İntegral Menkul Değerler tarafından hazırlanan 7 Aralık Kasım 2015 tarihli teknik analiz raporu yayınlandı. Cuma günü gelen ABD istihdam verileri beklentilerin üzerinde geldi ve haftaya Fed’in faiz artırımı gerçekleştirmesine yönelik beklentileri iyice yükseldi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Cuma günü gelen ABD istihdam verileri beklentilerin üzerinde geldi ve haftaya Fed’in faiz artırımı gerçekleştirmesine yönelik beklentileri iyice yükseldi. Ancak verinin ardından global piyasalarda ABD doları lehine beklendiğini kadar sert gelişmeler oluşmadı. Dolar endeksi 98.45 seviyesinde ve EURUSD paritesi halen 1.08-1.09 bölgesindeki seyrini koruyor. BIST endeksi ise 73300 seviyesine kadar düşmesinin ardından bu noktalardan tepki yükselişi gerçekleştirdi. DAX ve ABD S&P endeksinde de Cuma günü güçlü tepkiler geldiğini görmekteyiz. Şimdilik Fed’in faiz artırımı beklentilerinin piyasalar üzerinde baskı yaratan etkisinin oluşmadığını izliyoruz. Sabah saatlerinde ABD future endeksler yatay bir seyir gösterirken, GOP para birimlerinde Ruble dışında sakin bir seyir izleniyor. İçeride USDTRY ise 2.8860 seviyelerindeki seyrini sürdürüyor. Endekste hafif pozitif bir açılış beklenebilir. 75100 seviyesini kritik direnç olarak izliyoruz ve bu seviyenin üzerindeki seyirler endeksi güçlendirebilir. Geri çekilmelerde ise 72200 seviyeleri güçlü destek noktaları olarak izlenebilir. Bugün öğlen saatlerinde Başbakan Davutoğlu ile MB Başkanı Başçı’nın görüşmesi ve sonrasında gerçekleşmesi halinde yapılacak açıklamalar beklenecek. Fen üyesi Bullard’ın konuşması akşam piyasalar kapandıktan sonra gerçekleşecek. 


BİST 100 Endeksi Teknik Analizi


Endeksin 75100 seviyesinin altındaki seyrini sürdürmesi ve yeniden 75100 seviyesinin üzerine yükselmekte başarısız kalması durumunda 72300 seviyesindeki trend çizgisine doğru yeni bir baskı oluşabilir. Endeksin güçlenmesi için 75100 seviyesi üzerine yeniden yerleşmesi gerekli. Zayıf seyir sürüyor ancak kritik destek çizgisine yaklaştığımızı da not almakta fayda var. 72300 seviyelerinden endekste güçlü tepkiler oluşabilir. 



Destekler: 72300-71000-69800



Dirençler: 75100-76300- 77700



BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji


BIST 30 endeksinin 92200 seviyesinin altında kaldığı sürece 90700 desteğine doğru baskıların devam etmesi beklenebilir. Güçlenme için 92200 seviyesinin üzerine yeniden yükselmesi gerekli. Buna karşın 92200 seviyesi güçlü bir destek olması bakımından bu noktadan güçlü tepkiler görebiliriz. Buna göre VIOP endeks kontratında uzun pozisyon için beklenmesinde fayda var. Kısa pozisyonlar için 92200 endeks stop loss olarak izlenebilir. 



Destekler: 90700-89800-87000



Dirençler: 92200-94500-95700



Küresel Ekonomik Gelişmeler 


Türkiye


Moody's, Türkiye'nin "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "negatif" not görünümünü korudu.Aynı zamanda Moody's Türkiye ekonomisinin büyüme performansını ve direncini koruduğunu belirterek, bu yılki büyüme tahmininin yüzde 2,9 olduğunu açıkladı. 



Başbakan Ahmet Davutoğlu, yaptığı açıklamada Rusya krizi ile ilgili olarak ambargoların kimseye fayda getirmeyeceğinin altını çizdi. Davutoğlu ayrıca Dış İşleri Bakanlarının yaptığı görüşmede somut tekliflerde bulunulduğunu belirtti. 



TCMB’den yapılan açıklamada Kasım ayı enflasyonuna ilişkin olarak işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış ile enerji fiyatlarındaki baz etkisinin öne çıktığı belirtildi. Açıklamada ayrıca hizmet enflasyonunun yüksek seyrini koruduğuna değinildi. 



Türkiye’de TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru bir önceki aya göre yükselerek 99,48 seviyesine yükseldi. Açıklanan reel efektif döviz kuru aynı zamanda son 4 ayın zirvesinde gerçekleşti.



ABD


ABD’de Kasım ayına ilişkin tarım dışı istihdam 211 bin kişi artış gösterdi. İşsizlik oranı %5 düzeyinde sabit kalırken, aynı dönemde ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,2 oranında arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise ortalama saatlik kazançlar %2,3 düzeyinde artış gösterdi. 



ABD’de Ekim ayında dış ticaret açığı beklentilerin üzerinde 43,89 milyar Dolar düzeyinde açıklandı ve bir önceki aya göre daha yüksek bir açık oluştuğuna işaret etti. 



Avrupa


Almanya’da Ekim ayında fabrika siparişleri beklentilerin üzerinde %1,8 artış gösterdi. Bir önceki aya ilişkin veri ise %1,7 düşüşten %0,7 yükseliş şeklinde revize edildi. Geçen yılın ayına göre ise fabrika siparişlerinde zayıf görünüm sürüyor.



Petrol


OPEC 168. Toplantısında üretim kotasını günlük 31,5 milyon düzeyinde tutma kararı aldı. 31,5 milyon  varil/gün kotasında OPEC’e dahil olan Endonezya’nın üretimi dahil edilmedi. 



Japonya


Kuroda, parasal gevşemenin istenen etkileri gösterdiğini belirtti. Kuroda yaptığı açıklamada, uzun vadeli faizlerin ve kredi risklerinin düştüğünü, varlık fiyatlarına olumlu yansımaların olduğunun altını çizdi.


Şirket Haberleri


TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. / TTRAK –

Şirket, aylık fabrika satışı 2.815, müşteriye 2.818 ve yurt dışı satışları 1.549 adet traktör satışı gerçekleştiğini bildirdi.



ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. / OZBAL -

Şirketin %51 kontrol hissesinin  Erciyas Holding tarafından hakim ortaklardan devralınmasına Rekabet Kurumu tarafından onay alınmıştır. Şirket diğer işlemlerin devam ettiğini bildirmiştir.



BİMEKS BİLGİ İŞLEM VE DIŞ TİCARET A.Ş. / BMEKS –

Şirket kendi payları ile ilgili olarak 03.12.2015 tarihinde  2,03 ve 2,04.TL fiyat seviyelerinden toplam 103.026 adet alış işlemi gerçekleştirilmiş olup, alınan payların sermayeye oranı % 0,08 olarak gerçekleştiğini bildirdi.



YATAŞ YATAK VE YORGAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / YATAS –

Şirket, Almanya’da kurulan Yatas Europe Gmbh unvanlı, 100.000 EUR kayıtlı sermaye tavanı ve 85.000 EUR ödenmiş sermayesi bulunan bağlı ortaklığa 10.000 EUR ilave sermaye ödemesi daha yapılmış olup, bağlı ortaklığa ait ödenmiş sermaye tutarı 95.000 EUR olarak güncellendiğini bildirdi.



BEŞİKTAŞ FUTBOL YATIRIMLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / BJKAS -

Şirket 01.06.2014-31.05.2015 hesap dönemi kar zarar tablosunda dönem zararı oluşması sebebiyle kar dağıtımı yapılmamasına karar verdiğini bildirdi.



GALATASARAY SPORTİF SINAİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. / GSRAY -

Profesyonel futbolcu Sabri Sarıoğlu ile Şirket arasında 1+1 sezon olarak imzalanan sözleşmenin oyuncunun belli maç sayısına ulaşması halinde otomatik olarak uzama opsiyonu karşılıklı varılan mutabakat çerçevesinde iptal edildiğini bildirdi.



TÜRKİYE ŞİŞE VE CAM FABRİKALARI A.Ş. / SISE [TRKCM] -

İtalyan merkezli olarak faaliyet gösteren Sangalli grubunun iştiraki olan Sangalli Vetro Porto Nogaro tesisinin satın alma işlemine yönelik çalışmaların yürütülmesi konusunda Trakya Cam Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu'na tavsiyede bulunulmasına karar verildiğini bildirdi.



MCT DANIŞMANLIK A.Ş. / MCTAS -

04.12.2015 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak  5,56 fiyat aralığından 250 adet alış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiş olup, bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki paylarımız 04.12.2015 tarihi itibariyle % 3,40 sınırına ulaştığını bildirdi.



İZ HAYVANCILIK TARIM VE GIDA SANAYİ TİCARET A.Ş. / IZTAR -

Firma ithal gebe düve alımı çalışmaları tamamlanmış olup, İtalya'da yüksek verimli çiftliklerin bulunduğu Lombardia bölgesinden Firma ve Tarım Bakanlığı Veteriner hekimleri tarafından titizlikle seçilen Holstein Irkı 145 adet gebe düvenin şirket çiftliğinde 07.12.2015' de sevkiyatı başlayacağını bildirdi.


Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP                                                                                                                                                                                                 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar