Piyasa beklentisi ve BİST 100 teknik analizi - 17 Aralık 2015

BIST endeksinde bir miktar pozitif açılış bekleniyor ancak güçlü seyrin devamı için 72500 seviyesinin üzerinde tutunması gerekiyor. ABD Merkez Bankası Fed dün beklentilere paralel olarak politika faizini 25 baz puan artırarak faiz oranını %0.50 seviyesine yükseltti. Karar sonrası konuşmasında Başkan Yellen’da yine karar metnine paralel bir şekilde temkinli ve ılımlı açıklamalarda bulundu. Faiz artırımının kademeli bir şekilde...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Merkez Bankası Fed dün beklentilere paralel olarak politika faizini 25 baz puan artırarak faiz oranını %0.50 seviyesine yükseltti. Karar sonrası konuşmasında Başkan Yellen’da yine karar metnine paralel bir şekilde temkinli ve ılımlı açıklamalarda bulundu. Faiz artırımının kademeli bir şekilde süreceğini, genişlemeci para politikasının devam edeceğini yineledi. Fed’in kararı ile piyasalarda önemli bir belirsizlik ortadan kaybolmuş oldu. Kararın beklentilere paralel olması ve uzun zamandır piyasalarda fiyatlanması nedeni ile döviz kurlarında çok sert hareketler oluşmadı. ABD piyasalarında dün hızlı yükselişler gerçekleşirken, bu sabah ABD future endekslerinde hafif yatay bir seyir var. Asya borsalarında ise yine yükselişler mevcut. Karar sonrasında gelişen ülke para birimlerinde çok güçlü değerlenmeler görülmüyor. Ancak TL’de GOP para birimlerine kıyasla pozitif ayrışma görmekteyiz. Dün karar sonrasında da USDTRY kuru 1.9175 seviyesine kadar gerileme göstermişti. Bu sabah ise 2.9330 seviyelerinde denge arayışı içerisinde bulunuyor. Dolar endeksinin dün geceden beri primli bir şekilde seyrediyor olması piyasaları bu sabah bir miktar baskılayacak gibi gözüküyor. BIST endeksinde bir miktar pozitif açılış beklenebilir ancak güçlü seyrin devamı için 72500 seviyesinin üzerinde tutunmasında fayda var. Endeksin pozitif açılış yapsa bile gün sonunu 72500 seviyesinin altında kapatması satış baskısının tekrar gelebileceğini gösterebilir. 


BİST 100 Endeksi Teknik Analizi


BIST 100 endeksinde önceki günkü sert alımların ardından sınırlı seyirler izleniyor. Endeks şimdilik 72500 direncini test ediyor olsa da bu seviyenin üzerine yükselmekte çok istekli değil. Ancak 72500 seviyesinin üzerine uzamalarda hareket ilerleyen günlerde 75100 seviyesine doğru devam edebilir. Ancak ilk etapta endeksin 69800 seviyesi üzerinde seyrini korumaya devam etmesi. Aksi durumunda satış baskısı 67500 seviyesine kadar devam edebilir. 



Destekler: 69800-67500-65700



Dirençler: 72500-75100-76300


BIST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji


BIST 30 endeksi 89500 seviyesinden geçen kanal direncini test ediyor ancak bu seviyeyi kırmakta fazla istekli görünmüyor. Endeksin 89500 seviyesini geçmesi durumunda ilerleyen günlerde daha yukarı yönlü seyirler olabilir. Aşağıda ise 85400 desteği üzerinde seyrin korunması önemli. VIOP endeks kontratında ise uzun pozisyonlar için 85400 endeks seviyesi stop loss olarak izlenebilir. Mevcut kısa pozisyonların ise temkinli olmak amacıyla kapatılması faydalı olabilir. 


Destekler: 85400-81100-73500



Dirençler: 89500-92300-93600


Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada Merkez Bankası’na ilişkin tartışmaların son bulması gerektiğini belirtti. Avrupa Birliği’ne üyelik sürecindeki 17. Faslın enflasyon ve faizlerin düşüşü için çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, açıklanan reformların Türkiye’yi ayrıştıracağının altını çizdi. Şimşek ayrıca TCMB’nin para politikasında sadeleşmeye gidecek olmasının da önemli olduğuna değindi. 


ABD


ABD Merkez Bankası Fed politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak 25 baz puan artırdı ve politika faiz aralığını %0-0.25 seviyesinden %0.25-0.50 seviyesine yükseltti. Fed’in gelecek projeksiyonlarına bakıldığında 2016 yılı büyüme beklentisi %2,3’den %2,4’e revize edilmiş. PCE enflasyon beklentisi ise %1,7’den %1,6 seviyesine aşağı revize edilmiş. İşsizlik oranında da %4,8’den %4,7’ye aşağı yönlü revizyon var.  Yellen, 2016 yılına yönelik faiz artırımlarında da eşit zaman aralıkları olmayabileceğine değindi. 


Fed Başkanı Yellen, basın toplantısında yaptığı konuşmada ABD ekonomisinin genel sağlığının güçlü olduğunu belirtti. Yellen ayrıca hedefin uzağında yer alan enflasyonun enerji fiyatlarındaki düşüşü yansıttığının altını çizdi. Yellen, faiz artışı sonrası para politikasının genişlemeci olduğuna da değindi ve önümüzdeki süreçte faizde normalleşmenin kademeli olacağının altını çizdi. Yellen faiz artırımına ilişkin olarak ayrıca sıfıra yakın faizler ile şoklara yanıt verecek manevra kabiliyetlerinin az olmasından endişe duyulduğunu da vurguladı. 



ABD’de Aralık ayı imalat sektörü PMI verisi beklentilerin altında 51,3 olarak açıklandı. Son 3 yılın en düşük seviyesi olarak kaydedilen PMI rakamı içerisinde yeni siparişlerdeki artış oranı 2009 yılı Eylül’den sonraki en düşük düzeyine gerilerken, üretimdeki artış ise 2013 yılı Ekim ayından bu yana en düşük hızı kaydetti. 

ABD’de Kasım ayında sanayi üretimi beklentilerin üzerinde %0,6 düşüş gerçekleştirdi. Aynı dönemde sanayi sektöründeki kapasite kullanım oranı ise %77,5’tan %77 seviyesine geriledi. 



ABD’de Kasım ayına ilişkin inşaat izinleri beklentilerin üzerinde yaklaşık 1,29 milyon düzeyinde olurken, aynı dönemde konut başlangıçları beklentilerin üzerinde 1,17 milyon olarak açıklandı. 



Avrupa


Euro Bölgesi genelinde Aralık ayı imalat sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 53,1 olarak açıklandı ve 20 ayın en yüksek değerine ulaştı. Aralık ayına yönelik hizmetler sektörü PMI verisi ise beklentilerin altında 54,0 düzeyinde gerçekleşti. Bölgenin önde gelen ülkeleri olan Fransa ve Almanya’da açıklanan veriler, sektörlerin ılımlı büyümesini sürdürdüğünü gösteriyor. 



Euro Bölgesinde Ekim ayında dış ticaret fazlası ilk tahminlere göre 24,1 milyar Euro olarak açıklandı. İhracat geçen yılın aynı dönemine göre %1 artarken, ithalatta ise aynı döneme kıyasla bir değişim olmadı. 

Euro Bölgesinde Kasım ayında fiyatlar genel düzeyi beklentilerin altında %0,1 düşüş gösterdi ve aylık bazda negatif enflasyon gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise %0,1’den %0,2’ye yükseliş gösterdi. Kasım ayında enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon ise %0,9’da sabit kaldı.



İngiltere’de Kasım ayında işsizlik maaşı başvuruları oranı beklentiler çerçevesinde değişmeyerek %2,3 düzeyinde açıklandı. Kasım ayında işsizlik maaşı başvurularındaki artış ise 3 milyon 900 bin kişi oldu. 

İngiltere’de Ekim ayında işsizlik oranı %5,3’ten %5,2’ye düşerken, ortalama haftalık kazançlar ise beklentilerin altında %2,4 artış gösterdi.



Petrol


ABD’de geçtiğimiz hafta ham petrol stokları düşüş beklentilerine karşın 4,8 milyon varil artış gösterdi. Verinin detayı incelendiğinde ABD’de günlük üretimin 12 bin varil artarak 9 milyon 176 bin varile yükseldiği görülüyor. 



Çin


Çin Merkez Bankası, yaptığı açıklamada 2016 yılı için büyüme öngörülerinin %6,8 olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada ayrıca 2016 yılı enflasyonu %1,7 olarak beklenirken, dış ticaret fazlasının GSYH’a oranının ise %5,3 düzeyinde olması bekleniyor. 



Brezilya


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Brezilya’nın kredi notunu BBB- düzeyinden BB+’ya düşürdü ve görünümünü negatif olarak duyurdu. Açıklamada ise Brezilya’da devam eden olumsuz mali gelişmeler ve artan politik belirsizliğe vurgu yapıldı. 


Şirket Haberleri


ECZACIBAŞI YATIRIM HOLDİNG ORTAKLIĞI A.Ş. / ECZYT [INTEM] -

15.12.2015 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 13,94-14,00 TL fiyat aralığından 767 adet alış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiş olup, şirket sermayesindeki paylar 15.12.2015 tarihi itibariyle %50,03 sınırına ulaştığını bildirdi.



KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / KATMR -

Şirket, gelecekte oluşabilecek iş birlikteliklerini değerlendirmek üzere, gerekli bilgilerin paylaşılabilmesi için Amerikalı Oshkosh Corporation ile karşılıklı gizlilik sözleşmesi imzaladığını bildirdi.



TURCAS PETROL A.Ş. / TRCAS -

Doğankent, Kürtün ve Torul Hidroelektrik Santrallerinin Özelleştirilmesi Amacıyla Düzenlenen ihaleye ilişkin 1. Tur ve Nihai Pazarlık görüşmeleri 18.12.2015 tarihinde sırasıyla saat 10.30 ve 15.00'te gerçekleştirileceğini bildirdi.



METEMTUR OTELCİLİK VE TURİZM İŞLETMELERİ A.Ş. / METUR -

Merkezi Ankara Keçiören de bulunan, mW başına tahmini ışınımı 2120 kWh/m2 olan, üretimi 1.820.000 kWh olması beklenen, Aydın Söke'de 4,95 mW'lık (990 kW*5 Lisanssız) çağrı mektubu bulunan Yeni Gökkaya Güneş Enerji Üretim A.Ş.'ne 225.000 Eur bedel ile % 100 iştirak edilmesine, 5 mW lık proje tesislerinin kurulumu ile ilgili olarak Sega Solar Enerji Müh. Proje İnş. Danışmanlık Taah.San. ve Tic.Ltd.Şti. firması ile 6.200.000 Eur bedelli sözleşme imzalanmasına, sözleşmeye istinaden 700.000 Eur avans ödenmesine ve devir işlemleri için Şirketimiz Genel Müdürü Sevgi Yalçın'a yetki verilmesine karar verildiğini bildirdi.



AKENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. / AKENR -

%100 iştiraki olan Mem Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte bir kül halinde "Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme" yöntemi uygulanarak "devir alması" suretiyle birleşme işlemi gerçekleşmiştir.



FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. / FENER -

Olağanüstü Genel Kurulu, 08 Ocak 2016 Cuma günü saat 14:00'de Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yapılacaktır.



AKSEL YATIRIM HOLDİNG A.Ş. / AKSEL -

%100 bağlı ortaklığı Ansa Enerji'deki hisselerin tamamını 11.5 milyon TL bedelle WBG Holding A.Ş'ye satttığını bildirdi.



Aksi belirtilmedikçe tüm haberler için Kaynak: KAP       



İntegral Menkul Değerler                   

                                                                                                                                                         

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar