Piyasalarda Trump fiyatlaması yapılıyor!

ABD seçimlerinde büyük oranda Trump’ın önde gitmesine bağlı olarak piyasalarda Trump fiyatlaması yapılıyor. ABD seçimlerinde büyük oranda Trump’ın önde gitmesine bağlı olarak piyasalarda Trump fiyatlaması yapılıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD seçimlerinde büyük oranda Trump’ın önde gitmesine bağlı olarak piyasalarda Trump fiyatlaması yapılıyor. Bunun sonucunda USDTRY’nin dünkü kapanışa kıyasla %2.3 yükseliş gösterdiğini izliyoruz. USDTRY kuru fiyatlamalar sonucunda 3.2851 seviyesine kadar yükseldi ve şu sıralarda bu seviyeden bir miktar geri çekilerek 3.2289 seviyelerinde işlem görüyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde de değer kayıpları gözleniyor. Ancak en çok değer yitiren para birimleri G.Afrika Randı ve TL olarak göze çarpıyor. Dolar dünyada değer yitirirken, gelişen ülkelere yönelik risk iştahından dolayı para birimlerinde değer kayıpları izliyoruz. 


Hisse senedi piyasalarında da aynı sert seyirler var. ABD future endeksi %4.4 aşağıda işlem görürken, Nikkei endeksinde ise %6’ya yakın satıcılı kapanış oluştu. Avrupa piyasalarının da aynı şiddetle aşağıda açılması bekleniyor. BIST endeksinde de sert satıcılı bir açılış bekliyoruz. Bu bağlamda 72000 seviyeleri izlenebilir. Trump kanadından açıklamalar gelene kadar ve piyasalarda denge oluşana kadar olumsuz hava devam edebilir.


BIST 100 Endeksi 

Endekste 70000 desteği izlenecek. Bu seviye üzerinde satışların karşılanıp karşılanamayacağını izleyeceğiz. 



Dirençler: 74000-75000-76300

Destekler: 70000-68200-67000



BIST 30 Endeksi ve VIOP 



BİST 30 endeksinde 85000 desteğini izleyeceğiz. Bu seviye üzerinde tutunup tutunmayacağı önemli olacak. 



Dirençler Bist-30: 89300-90800-91800

Destekler Bist-30: 85500-83300-82000


Küresel Ekonomik Gelişmeler


Türkiye

Türkiye Sanayi üretimi eylül ayında beklentilerin çok altında kaldı. Sanayi üretiminde eylül ayı için aylık beklenti %1.4 artış yönündeyken %3.8 azalma görüldü. Aynı şekilde yıllık beklenti ise %2.5 artış yönündeyken %3.1 daralma gerçekleşti.



ABD

ABD başkanlık seçiminde saat 08:40 itibariyle Trump %48.2, Clinton %47.2 oy oranına sahip. Açılan sandık oranı %81'de bulunuyor. Mevcut duruma göre Trump 238 delegeye, Clinton ise 215 delegeye sahip.



ABD’de NFIB küçük işletme iyimserlik endeksi Ekim ayında beklentilerin üzerinde 94.9 olarak açıklandı.

Chicago Fed Başkanı Evans açıklamalarında, enflasyon beklentilerinin yükselmek yerine düşmesinden endişe duyduğunu belirtti. İşsizlik oranının çok iyi seviyelerde olduğunu ve üçüncü çeyrekte ekonomik büyümenin oldukça iyi olduğunun da altını çizdi. Yıllık büyümenin %1.75-%2 arasında olabileceğini de açıklamalarında yer verdi.  



Avrupa

Almanya sanayi üretimi Eylül ayında bir önceki aya göre düşüş kaydederek -%1.8 olarak açıklandı ve bir önceki ayın rakamı %2.5’den %3.0 seviyesine revize edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre de azalarak beklentilerin altında %1.2 olarak açıklanırken, geçen yılın aynı rakamı %1.9’dan %2.4’e revize edildi. 



İngiltere sanayi üretimi Eylül ayında aylık bazda -%0.4 ve yıllık bazda %0.3 olarak açıklandı. Aynı dönemde, imalat üretimi aylık bazda %0.6 ve yıllık bazda %0.2 olarak gerçekleşti. 



İngiltere ulusal ekonomik ve sosyal araştırma enstitüsü GSYIH tahmini Ekim ayında %0.4 olarak açıklanırken, bir önceki ayın rakamı %0.4’den %0.5’e revize edildi. 



Petrol

İran petrol bakanı açıklamalarında, Mısır’ın İran’dan petrol almak istediği haberlerini yalanlarken, OPEC’in üretimi dondurulması anlaşmasının uygulanması konusunda iyimser olduğunu belirtti. 

OPEC başkanı yapmış olduğu açıklamalarında, Cezayir düzenleme toplantısı kararlarının uygulanmadığı takdirde sonuçlarının negatif olabileceğini ve bir anlaşmaya varılamamasının istikrarsızlık dönemini uzatabileceğini belirtti. 



Asya 

Çin Merkez Bankası açıklamalarında, faiz oranı ve döviz kuru reformuna devam edeceklerini belirtti. Para piyasalarını istikrarda tutmak için çok yönlü para politikası araçlarının esnek olarak kullanılacağına ve uygun, bol likiditeyi korumaya devam edeceklerinin altını çizdi. 



Japonya Başbakanı ABE açıklamalarında, BOJ uygun kararları almaya devam edeceklerini, Eylül ayında kabul edilen BOJ’un yeni hedefinin kusursuz şekilde işlediğini belirtti. 



Şirket Haberleri 



EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARI T.A.Ş. / EREGL -

Şirket bağlı ortaklıklarından İsdemir ile Linde Gaz A.Ş. arasında imzalanan niyet mektubu kapsamında başlatılan ortaklık görüşmeleri tamamlandığını bildirdi.



İSKENDERUN DEMİR VE ÇELİK A.Ş. / ISDMR -

Şirket, Linde Gaz A.Ş. ile arasında imzalanan niyet mektubu kapsamında başlatılan ortaklık görüşmeleri tamamlanmış olup, taraflar arasında 7 Kasım 2016 tarihinde Ortak Girişim ve Hissedarlar sözleşmesi imzalandığını duyurdu.



DENİZBANK A.Ş. / DENIZ -

Şirket, KKDF ve cezai faiz tahakkukuna ilişkin 22.03.2016 tarihinde İstanbul Vergi Mahkemeleri nezdinde yürütmenin durdurulması ve ödeme emrinin iptali istemiyle dava açıldığı ve söz konusu dava ile ilgili sürecin devam etmekte olduğunu yineledi.



MENDERES TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / MNDRS -

Şirket, 18 Temmuz 2016 tarihinde Akça Grubu şirketlerinden Tan Elektrik Üretim A.Ş. ("Tan Elektrik")'nin % 15 oranında yönetim imtiyazına sahip payını ortak kontrole tabi Smyrna Seracılık Ticaret A.Ş.'den satın alarak Tan Elektrik'in yönetimini doğrudan belirleyebilme imkanına sahip olmuş ve Tan Elektrik tam konsolidasyon kapsamına alındığını bildirdi. 



EİS ECZACIBAŞI İLAÇ, SINAİ VE FİNANSAL YATIRIMLAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ECILC -

Şirket, Eczacıbaşı-Monrol Nükleer Ürünler San. ve Tic. A.Ş.'nin %99,99'una sahip olduğu Moleküler Görüntüleme Tic. ve San. A.Ş.'nin tamamının satılması konusunda görüşmelere başlandığını bildirdi.



TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. / GARAN -

Banka, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kurululu S&P, Türkiye Garanti Bankası A.Ş'nin notlarının görünümünü "Negatif"ten  "Durağan"a çevirdiğini duyurdu. S&P, Banka'nın Uzun Vadeli Yabancı Para ve Uzun Vadeli Yerel Para notlarını BB seviyesinde, Banka'nın Ortaklarından ve Yerleşik Olduğu Ülkenin Derecelendirilmelerinden Bağımsız Kredi Profili Notu'nu ise "bb+" seviyesinde teyit ettiğini bildirdi. 



ALARKO HOLDİNG A.Ş. / ALARK -

Şirket, bağlı ortaklığı olan Attaş Alarko Turistik Tesisler A.Ş., Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' nde, Yeni Erenköy - İskele Bölgesinde tahsis edilen arazi üzerinde inşa edeceği ve projenin safhaları tamamlandığında 1.272 (Bin ikiyüz yetmişiki) yatak kapasitesine ulaşacak otel ve tatil köyü projesi için 8 Kasım 2016 tarihinde İnşaat Ruhsatı aldığını duyurdu. Tesisin inşaat faaliyetine önümüzdeki aylarda başlanacak olup, 2019 yılında tamamlanmasının planlandığını bildirdi.




Çekince: Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. 


Kategoriler Ekonomi
Yorumlar