Tatlı para hüsranı

Türkiye'den çıkma kararı alan Total'in, bu kararı almasında yüksek kâr hesabının bozulmasının etkili olduğu öne sürüldü... Petrol fiyatlarındaki düşüş ve geçmişteki yüksek kâr marjlarının düşmesi Fransız Total'i zora soktu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve geçmişteki yüksek kâr marjlarının düşmesi Fransız Total'i zora soktu. Eylüldeki bayi sözleşme yenileme süreci öncesinde Total'in Türkiye'deki varlıklarını satacağı öne sürülürken Türkiye'de yaklaşık 440 istasyonu olan şirketin akaryakıt dağıtım sektöründeki faaliyetlerinin satışı için Societe Generale'e yetki verdiği belirtildi. 


YATIRIM PLANLAMASI YANLIŞ 


SABAH'a konuşan EPDK'dan üst düzey bir yetkili Total'in çıkışının yanlış yatırım planlarından kaynaklandığını söyledi. Piyasanın aşırı kâr marjı sağlayan firmaları otomatik olarak elimine edeceğini vurgulayan EPDK yetkilisi "Bazı firmalar sektörde fahiş kâr sağlayacaklarını düşünerek yatırım yaptılar. Bayi transferlerinde dudak uçuklatan paralar ödendi. 20 milyon doları bulan transferler oldu. Bu paraların neye, nereye verildiği ise muamma" dedi. 


YÜKSEK KÂR HAYAL OLDU 


Sektördeki çeşitli firmaların 60-70 kuruşluk kâr marjlarına göre planlama yaptığını belirten EPDK yetkilisi bunun tüketici açısından kabul edilebilir olmadığına dikkat çekti. Bugün sektördeki firmaların 40-42 kuruş bandında kâr ettiklerini belirten EPDK yetkilisi konuyla ilgili şunları söyledi: "60-70 kuruş kâr planı yapılıyor. Ona göre uçuk transfer ücretleri ödeniyor. Biz EPDK olarak tüketiciyi korumak zorundayız. Bayilik sürelerinin 20 yıldan 5 yıla düşürülmesi Rekabet Kurumu'nun karardıydı. Bu piyasadaki rekabeti etkin kılmak amacıyla alınmış bir karar." 


2014'TE 5.7 MİLYAR ZARAR AÇIKLAMIŞTI


Paris merkezli şirketin 2014 yılında açıkladığı 5.7 milyar dolar zarar Total'in dünyada da iyi yönetilmediğinin işaretiydi. Yatırımlarını da gözden geçiren şirket dünya genelindeki 26.4 milyarlık planı 23 milyar dolara çekilmişti. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz günlerde Total Rusya'daki Kharyaga petrol sahasındaki yüzde 40 hissesinin satacağını açıklamıştı. Konuyla ilgili bankacılık kaynağı Total'in satış gerekçesi olarak Türkiye'de akaryakıt sektörünün kârlılık açısından baskı altında olduğunu belirtti. Satışa sebep olan diğer sebepler arasında ise bayilik anlaşmasının 20 yıldan 5 yıla düşürülmesi gösteriliyor.





Kategoriler Şirket Haberleri
Yorumlar