Türkiye-Portekiz JETCO protokolü imzalandı

Portekiz Başbakan Yardımcısı Paulo Portas, Türkiye'nin uluslararası düzende çok önemli bir rol oynadığını belirterek, "Türkiye bazen problemlerle karşı karşıya gelebiliyor. Ama biz Türkiye'nin problemleri her zaman fırsatlara çevirebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Portas ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu (JETCO) 2. Dönem Protokolü anlaşmasını imzaladı. Portas, Türkiye- Portekiz İş Forumu öncesinde  düzenlenen imza töreninde, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geleceği ve her iki ülkenin 3. ülkelerde yapabileceği ortak çalışmalara ilişkin açıklamalar yaptı.


 Türkiye'nin son dönemde uluslararası düzende çok önemli bir rol oynadığına dikkati çeken Portas, "Türkiye bazen problemlerle de karşı karşıya gelebiliyor. Ama biz Türkiye'nin problemleri her zaman fırsatlara çevirebileceğini düşünüyoruz" dedi.


Başbakan Davutoğlu'nun dışişleri bakanı olduğu dönemde kendisinin de dışişleri bakanlığı yaptığını, kendisinin çok iyi bir dostu olduğunu anlatan Portas, Portekiz'in Türkiye ile güçlerini birleştirmek istediğini kaydetti. Portas, şöyle konuştu:


"Önceki gün Ankara'da çok iyi dostum Davutoğlu'yla yaptığımız görüşmede önemli konuşmalar yaptık. Bugün burada JETCO için yaptığımız bu çalışmalar kağıt üzerinde kalacak türden temaslar değil. Bir sonuç elde etmek istiyoruz. Yeni iş birlikleri istiyoruz. 20'nin üzerinde firmamızla geldik bugün İstanbul'a, bu firmalar halihazırda Türkiye piyasasında olan ya da olması muhtemel firmalar. Biz Portekiz olarak her zaman yabancı yatırıma açığız, özellikle Türk yatırımlarına. İki ülke de denizcilik ve taşımacılık alanında zaten çok büyük bir geçmişe sahip ülkeler. Ve daha fazla Türkiye yatırımı bekliyoruz."


Portekiz'in 2010 yılında ekonomik sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Portas, ulusal mali yardım programını mayıs ayında tamamlamalarıyla ülkenin finans alanında durumunu düzelttiğini söyledi.


Ülkenin işsizliği azaltarak, cari açıkta Avrupa içinde iyi bir noktaya geldiğini anlatan Portas, ülkede kurumlar vergisinde önemli ölçüde indirimler yapıldığını kaydetti.


"Türkiye'nin AB'ye dahil olması bölgeye istikrar ve güvenlik getirecektir"


Portekiz'in Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyen ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Portas, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


"Gerçekten çok açık, net ve kararlı bir konumunuz var bu noktada. AB'nin uluslararası bazı anlaşmalarının Türk ekonomisi üzerinde nasıl etkisi olacağını bilerek buna yönelik endişeleri de paylaşıyoruz. Yeni bir komisyon zaten göreve başlıyor. Ben Türkiye'nin AB temsilcisiyle Lizbon'da görüştüğümde yeni iletişim yaklaşımlarını dinledim. Bize eğer 'Avrupa Birliği nereye doğru büyümeli?' diye sorulacak olursa cevabımız açık ve net, ilk günden beri söylediğimiz şey, 'Türkiye'nin yardımıyla' olacak. Yeni fasılların açılması lazım. Masada tartışmaların yapılması lazım. Çünkü Türkiye aynı zamanda NATO'da da çok önemli bir müttefikimiz. Türkiye'nin AB'ye dahil olması, böylece İslam coğrafyasıyla Avrupa'nın yakınlaşabilmesi, bölgeye istikrar ve güvenlik getirecektir. O yüzden de yakın ilişkiler kurulmalı."


"İlaç, gıda, hayvancılık, enerji, turizm, gayrimenkul ve taşımacılık sektöründe daha detaylı görüşmelere başladık"


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, bugün düzenlenecek Türkiye- Portekiz İş Forumu'nda 20'nin üzerinde Portekiz firma temsilcisiyle, 50 civarında Türk iş adamının  ikili görüşmelerde bulunacağını belirterek, "Türkiye- Portekiz İş Forumu'nda şu ana kadar kararlaştırıldığı kadarıyla 30'un üzerinde ikili iş teması olacak" bilgisini verdi.


Türkiye ve Portekiz'in birbirini tamamlayıcı ülkeler olduğunu kaydeden Zeybekci, her iki ülke iş dünyasının da 3. ülkelerde ortak çalışmalar yapabileceğini söyledi.


Son dönemlerde Türkiye'nin gümrük birliğinden kaynaklanan rahatsızlıklarını Portekiz'in çok iyi bildiğini ve yapıcı tutumuyla Türkiye'ye güven verdiğini aktaran Zeybekci, Portas'a teşekkür etti.


Yapılması planlanan iş birlikleri için detaylı görüşmelere başladıklarını bildiren Zeybekci, "Sayın Portas'la bugün özellikle artık daha detaylı konulara girdik. İlaç sektöründe, gıda-et-hayvancılık sektöründe, enerji sektöründe, turizm sektöründe, gayrimenkul geliştirme ve taşımacılık sektöründe... Artık çok detaylı şekilde görüşmelere başlayabileceğimiz konusunda mutabakata vardık" ifadelerini kullandı.


"Davutoğlu'nun 2015'in ilk çeyreğinde üst düzey katılımla Portekiz'i ziyaret edecek"


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK), iş birliğinde etkin rol oynayacağını belirten Zeybekci, aralık ayında Portekiz'de iki ülke arasındaki ortaklıkların artması için teknik bir görüşme yapılacağını anlattı. 


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2015'in ilk çeyreğinde üst düzey katılımla Portekiz'i ziyaret edeceğini anlatan Zeybekci, "Bizim amacımız, ziyaret öncesinde belirli konularda mesafe almak, projeler çıkarmak ve bu projeleri realize etmek üzere çok yoğun çalışmalar yapmak. 3. JETCO'muzu yapmayı da inşallah en kısa süre içinde kararlaştırdık" diye konuştu.






Kaynak: AA

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar