Türkler taklidi affetmedi

Almanya'da düzenlenen zücaciye fuarı Ambiente'de Türk ürünlerini taklit eden yabancı firmalara para cezası kesilip, mallarına el konuldu... Tasarım ve ürün kalitesiyle öne çıkmaya başlayan Türkiye endüstrisi, uzun süredir Uzakdoğu ülkelerinin taklit kıskacıyla boğuşuyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Tasarım ve ürün kalitesiyle öne çıkmaya başlayan Türkiye endüstrisi, uzun süredir Uzakdoğu ülkelerinin taklit kıskacıyla boğuşuyor. Sadece 2014 yılında Türk şirketleri, tasarım ve fikirlerini korumak için 2 bin 800'ün üzerinde uluslararası dava açmak zorunda kaldı. Bu yıl ise taklit ve korsana karşı verilen savaşta Türk firmaları daha radikal önlemlerle dikkat çekmeye başladı. Bunun son örneği Almanya'nın Frankfurt şehrinde düzenlenen ve dünyanın en büyük zücaciye fuarı olarak bilinen Ambiente'de yaşandı. Fuarda Gürallar Grup'a ait olan LAV markalı ürünlerin yabancı şirketler tarafından taklit edildiği tespit edildi. Devreye global alanda tasarım haklarını koruyan Destek Patent firması girdi. Şirket uluslararası hukuku ve Almanya'nın güvenlik birimlerini arkasına alarak LAV markasını taklit eden şirketin Almanya'ya sokulan tüm ürünlerine el koydu. 


FİKİR VE TASARIM HAKLARI KORUNMALI

Gürallar Grup Lav Cam Fabrikası Tasarım Müdürü Direnç Gül, "Uluslararası alanda bütün ürünlerimizin tescillerini yaptırarak, tasarım haklarını koruma altına alıyoruz. Ambiente 2015 fuarında 4 seri bardak ürünümüzün taklit edildiğini ve başka bir stantta yer aldığını gördük. Bunun üzerine Destek Patent uzmanları ve gümrük yetkililerine durumu bildirdik. Sonucunda taklit ürünleri kaldırdılar ve firmaya da ceza kestiler" dedi. Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz ise "Türk şirketlerinin global pazarlarda tasarımlarıyla fark yaratarak rekabet ettiğini görmek bize gurur veriyor" diye konuştu.



Sabah

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar