Yabancı satışları fırsat yaratıyor!

Yabancıların satışlarıyla 121 binden 114 bine gerileyen borsada, hisse senetlerindeki iskonto arttıkça alım fırsatı yükseliyor. Borsada yılın ilk üç ayında yabancılar 773 milyon dolarlık satış yaptı. Yabancı satışı sürecek mi?

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Piyasalarda tansiyon arttı. Borsada satış baskısı ağır basarken döviz kurlarında ve faizde yükseliş yaşanıyor. Bunun ana nedeni ise bozulan yabancı algısı. Yurt dışındaysa mevcut risklere küresel bazda yaşanan korumacı dış politika eğilimleri ve bunların neden olduğu kaygılar eklendi. Bu da riskli varlıklardaki satışları artırıyor. Güçlü hisselerde yaşanan satışlar borsada sert gerilemeyi beraberinde getiriyor.


Kredi kuruluşlarının not indirimleri yabancı raporlarında dikkat çeken risk faktörleri ve değişen yatırımcı algısı piyasalarda türbülansa neden oluyor. BIST 100 Endeksi güçlü destek seviyelerinin ve ortalamaların altına kaydı. Endeks 7, 20, 50, 100 ve 200 günlük ortalamaların altında. Yeniden bu seviyelerin üzerine çıkmadıkça kısa ve orta vadede satış eğilimi devam edecek. Borsada endeksin güçlenmesi ise 115.500 - 116.000 seviyesi üzerinde bir kapanışla mümkün. Bu aşamaya kadar olası yükseliş denemelerini sınırlı tepki olarak kalacaktır.


Hisseler iskontolu


Öte yandan kurların da hareketlenmesiyle birlikte dolar bazında hisse senetlerindeki iskonto artıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelen fonlar hisse senetlerindeki iskontonun artmasıyla birlikte güçlü hisselerde pozisyon alma eğilimleri artabilir. Hisse senetlerini düşerken toplayan yükselişlerde azaltan yabancıların borsadaki payları halihazırda yüzde 64.04 seviyesinde bulunuyor.


Yabancılar borsada satış yapsa da bu ciddi bir çıkıştan ziyade kısa süreli fiyat hareketlerinden yararlanma fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yabancıların pozisyon aldıkları hisse senetlerinden çıkmaları uzun bir zaman gerektirir. Hisse senetlerindeki iskonto bu kadar yüksekken çıkma çabaları ise zararlarının artması anlamına gelecektir. Mevcut durumda bu zararı göz almaları için bir bir neden gözükmüyor. Yaşanılan en derin krizlerde dahi yabancı paylarının yüzde 62 seviyesinin altına düşmediği göz önünde bulundurulduğunda düşüşlerde hisse senetlerinin toplanma olasılığı daha yüksek ihtimal olarak görülmekte.


Yabancılar 3 ayda 773 milyon dolar satış yaptı


Borsada 2018 yılının ocak - mart döneminde yabancılar 31 milyar 249 milyon dolarlık hisse senedi alımı yaptı. Aynı dönemde satış tutarı ise 32 milyar 22 milyon dolar oldu. Alım ile satım arasındaki fark ise 773 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Sonuçta yabancılar üç aylık dönemde 773 milyon 916 bin dolarlık net satış yaptı. Geçen yıl ise yabancıların aynı dönemdeki  alımları 21 milyar 538 milyon dolar, satışları ise 20 milyar 613 milyon dolar seviyesindeydi. Nette ise 925 milyon 421 bin dolarlık alım gerçekleştirilmişti.


Dolar kurunda 4 lira seviyesi kritik


Dolar kurunda dört lira kritik destek seviyesi. Bu seviyenin üzerindeki kalıcı hareketin sağlanması halinde ilk hedef yeni direnç bölgesi olan 4.20 liraya doğru yükselişin devam etmesi. Döviz açığı olan şirketlerin açık pozisyonlarını kapatma ihtiyacı ve artan risk algısı nedeniyle bireysel yatırımcıların dövize yönelmeleri ise kurdaki yukarı hareketi destekleyen unsurlar. Dolar/TL kurunda 4 seviyesinin altındaki kapanışlarda ilk destekler 3.95 ve 3.90 seviyelerinde. 





Kaynak: Milliyet / Zeynep Aktaş

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar