Yellen sonrası piyasalar yön arayışında

TÜRKİYE’nin Suriye’ye operasyonu, Fed Başkanı Yellen’in kafa karıştıran açıklamaları, yabancı yatırımcıların satış eğiliminin sürmesi ve borsada düşen yabancı takas saklama oranları, piyasaların yön bulmasını zorlaştırıyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

YOĞUN gündem arasında piyasalar yön bulmaya çalışıyor. Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği operasyon, terör eylemleri, Fed Başkanı Yellen’in kafa karıştıran açıklamaları, siyasi gelişmeler, merkez bankası kararları, dış borsalar ve petrol fiyatları izlenen genel gündem başlıkları. Suriye kaynaklı gelişmelerin piyasalar üzerindeki etkisi Türkiye’nin yaptığı operasyonun diğer ülkelerden destek görmesi nedeniyle zayıfladı. Bu yönde yeni bir gelişme olursa piyasalar tekrar tepki verecektir. Terör eylemleri CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna ve Cizre’ye yapılan saldırılarla gündemdeki yerini korudu.Yellen konuştu yönümüz karıştı


AÇIK KAPI BIRAKILDI

Haftayı kapatırken Fed Başkanı Yellen’in açıklamaları piyasalarda dalgalanmaya neden oldu. Konuşmanın girişinde faiz artışına vurgu yaparken devamında dolardaki değerlenmenin ihracata yaptığı baskıdan ve gelecekte varlık alımlarından söz etmesi farklı algılara neden oldu. Konuşmanın sonunda ise genel görüş eylülde faiz artışına açık kapı bırakıldı idi ve bu yöndeki fiyatlama ile haftayı kapattık. Bu durum önümüzdeki haftanın açılışında iç piyasalara da olumsuz yansıma gösterebilir. Ancak bu gelişme fiyatlamaya konu olacak tek parametre değil. Bu açıdan etkisi kısa süreli kalabilir.

Dövizdeki yükseliş denemelerinin sınırlı kalması, borsada geri çekilmelerin alım yönünde kullanılması iyimserliğin korunması açısından önemli. Ancak, 15 Temmuz sonrası hızla toparlanan yeni denge oluşturma çabasındaki piyasalarda, yabancı yatırımcıların satış eğilimin sürmesi ve borsada düşen yabancı takas saklama oranları, dış borsalarda çıkış hareketlerinin ivme kaybı ve zorlaşan gündem nedeniyle baskının kalktığını söylemek için henüz erken.



Borsa çıkış trendinin altında
BORSA gelen satışlarla birlikte 70.000 seviyesinden başlayan çıkış trend desteğinin altına salınım gösterdi. Trend gücü ifade ettiğinden trend desteğinin kırılması güç kaybını da beraberinde getirdi. Tepki alımlarında ilk direnç 78.000 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı için bu seviyenin geçilmesi önemli olmakla birlikte endekste tekrar güç kazanımı ve daha üst dirençlerden söz etmek için 79.350 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 80.000-81.000 ve 82.700 seviyelerinde. Geri çekilmelere 76.000 ve 75.000 tutunma noktaları. 75.000 daha önemli. Bu seviyeye geri çekilmelerde tekrar tepki alımları görülebilir. 75.000 seviyesinin altı ise güç kaybını artıracaktır. Endekste tepki yükselişi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek.
Dolar/TL kurunda satış baskısı sürüyor
DOLAR/TL kurunda, çıkış denemeleri güç kazanamadı. 2.92-2.90 ilk destek noktaları olarak görülürken bu seviyeler kısa dönem olduğu kadar orta dönem için de çıkış trendinin korunması açısından önemli. 2.90 seviyesinin altında satış baskısı artacaktır. Tepki alımlarının devamı için ise 2.97 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 3.00-3.03 seviyelerinde. Önemli destek seviyelerine geri dönülmesi nedeniyle tepki alımları görülebilir.

Hürriyet / Zeynel Balcı

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar