2008 krizi kahininden karamsar tablo

"The Big Short" filmiyle ünlenen ve 2008 mali krizini öngörerek konut piyasasına karşı yatırım yapan Michael Burry'nin başında olduğu şirket Scion Asset Management'ın Nasdaq 100 ve S&P 500 Borsa Yatırım Fonlarına karşı toplam 1,6 milyar dolarlık satış opsiyonu satın aldığı ortaya çıktı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

"The Big Short" kitabı ve filmiyle ünlenen para yöneticisi Michael Burry, Pazartesi günü yayımlanan menkul kıymet verilerine göre, ikinci çeyreğin sonunda geniş S&P 500 ve Nasdaq 100 Endeksi için düşüş opsiyonları tuttu.

Burry'nin başında olduğu Scion Asset Management, çeyrek boyunca popüler Nasdaq 100 Borsa Yatırım Fonu Invesco QQQ Trust’a (QQQ.O) karşı 739 milyon dolarlık nominal değere sahip ve S&P 500 Borsa Yatırım Fonu SPDR S&P 500’e (SPY.P) karşı 886 milyon dolarlık satış opsiyonu aldı.

Satım opsiyonları, hisse senetlerini gelecekte sabit bir fiyattan satma hakkını taşır ve genellikle düşüş eğilimini veya savunmacı bir görüşü ifade etmek için satın alınır.

Söz konusu işlemlerle ilgili bilgi verme zorunluluğu opsiyonların satılabileceği fiyatları ya da kontratların sona erme sürmesini kapsamadığı göz önüne alındığında fonun satım opsiyonlarını almak için ne ödediği ya da sözleşmelerin bugünkü değeri bilinmiyor. Satım opsiyonlarını için ödenen bedelin nominal değerin küçük bir kısmı olabileceği değerlendiriliyor.

Öte yandan veriler yalnızca uzun pozisyonları gösterdiğinden, satışların doğrudan mı yoksa açığa satılmış olabilecek diğer sözleşmeleri içeren daha büyük bir ticaretin parçası olarak mı tutulduğu da net değildi.

Burry, 2008 Mali Krizi’nden önce ABD konut piyasasına karşı yaptığı açığa satış işlemiyle ün kazanmıştı. Krizde yaşananları anlatan ve Burry’nin de işlendiği “The Big Short” kitabı 2010’da yayımlanmış ve sinema filmi de 2015’te çıkmıştı.

S&P 500 (.SPX) yıl başından bugüne dek yaklaşık yüzde 17 yükselirken, Nasdaq 100 (.IXIC) aynı dönemde yaklaşık yüzde 39 arttı. Nvidia (NVDA.O) ve Meta Platforms (META.O) gibi birkaç mega büyük şirketteki büyük kazançlar, bu yıl yaşanan rallinin yakıtı niteliğindeydi.

Öte yandan veriler, fonun ilk çeyrekte Çinli e-ticaret devi JD.com ve Alibaba Group ile Pacwest ve Western Alliance gibi bölgesel bankalardaki hisselerini tasfiye ettiğini de gösterdi. Şirket First Republic Bank’in 150 bin hissesini de sattığını kaydetti, ancak bunun şirketin 1 Mayıs’taki iflasından önce olup olmadığını belirtmedi.

Fonun verdiği bilgilerde, uzun pozisyonları arasında bulunan ve yılın başından bugüne kadar yaklaşık yüzde 100 artış gösteren çevrimiçi lüks mallar piyasası RealReal hissesini iki kattan fazla artırdığı ve iHeartMedia, HanesBrands ve Warner Bros gibi yeni şirketler eklediği gözlendi.

Yıl başından bu yana iHearMedia ve HanesBrands’in hisseleri yüzde 16’yı aşan düşüşler kaydederken Warner Brothers Discovery’nin hisseleri ise yaklaşık yüzde 43 artış gösterdi.

Firma buna ek olarak yıldan bugüne kadar yüzde 13,5 artışla iShares MSCI Japan Borsa Yatırım Fonu’nun 10 bin hissesini de bünyesine kattı.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar