ABD ve Avrupa ekonomileri için ‘resesyon’ uyarısı

Pimco'dan Joachim Fels, koronavirüs salgınının talep ve arzı düşürmesi ile ABD ve Avrupa'da teknik resesyon riskinin belirgin olduğunu söyledi. Fels, virüs salgınının önümüzdeki iki aylık dönemde zirve yapacağı varsayımıyla, resesyonun kısa ömürlü olmasını bekliyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Pimco'dan Joachim Fels'e göre, ABD ve Avrupa yılın ilk yarısında, koronavirüsün talep ve arzı bastırması ve yatırımcıları güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneltmesi ile birlikte, teknik resesyon konusunda "belirgin bir olasılıkla" karşı karşıya.

Pacific Investment Management Co. (Pimco) küresel baş ekonomi danışmanı Fels, müşteriler için hazırladığı notta, "Ekonomi için önümüzdeki birkaç aylık dönemde henüz en kötü geride kalmadı," dedi ve aynı zamanda aralarında Çin'in imalat sektörü ve seyahat ile ilgili hizmetler için zayıf piyasa dahil endişelere de dikkat çekti.

VİRÜSE PETROL RİSKİ DE EKLENDİ

Küresel piyasalar, koronavirüsün yayılmaya devam etmesi ve petrol fiyat savaşının piyasa belirsizliğini artırması ile birlikte diğer bir çalkantılı haftaya daha hazırlanıyor. ABD hisse senetleri tekrar düzeltme bölgesine gerilerken, ABD Hazine tahvil faizleri geçen hafta tüm zamanların en düşük seviyelerini gördü.

Fels, aralarında Guggenheim Partners'tan Scott Miner, JPMorgan Chase & Co'dan Michael Feroli ve MUFG Union Bank'tan Chris Rupkey'in olduğu ekonomide aşağı hareketin ciddiliğine ilişkin uyarılarda bulunan analistlerin arasına katıldı. Rupkey, Pazar günü hazırladığı notta, "Kıyamet kopuyor," dedi ve "Uzak durun, mümkün olduğunca uzakta kalın. Wall Street'teki sıkıntılar er ya da geç ekonominin diğer kısımlarını da vurmak durumunda. Buna oynayın" değerlendirmesinde bulundu.

“İKİNCİ ÇEYREKTE TOPARLANMA GELECEKTİR”

Fels, virüs salgınının önümüzdeki iki aylık dönemde zirve yapacağı varsayımıyla, resesyonun kısa ömürlü olmasını bekliyor. Fels öte yandan, "İkinci çeyrekte toparlanma gelecektir, ancak reel ekonomiye de yansıyacak finansal koşularda sert daralmaya yol açabilecek ABD şirket nakit akışlarının bozulduğu bir ortamda, ABD kredi çevriminde olası aksaklıklardan endişeliyiz" şeklinde görüş bildirdi.

Pimco ekonomisti öte yandan Fed'den daha da faiz indirimleri gelebileceği tahmininde bulundu. Fels'e göre, aralarında gelişen piyasaların da bulunduğu diğer merkez bankalarından da önümüzdeki haftalarda para politikasının gevşetilmesine yönelik adımlar gelebilir. Fels ayrıca, ekonomik toparlanmayı destek için hükümetlerin talebi güçlendirme adına maliye politikalarını daha da gevşetebileceğine dikkat çekti.

Kaynak: BloombergHT

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar