Alfa Solar CEO’su Hüseyin Karabaş: Halka arz sonrası rota Avrupa ve ABD

SPK'nın geçtiğimiz hafta onay verdiği son halka arz olan Alfa Solar Enerji'nin talep toplaması bugün başladı. Sorularımızı yanıtlayan Alfa Solar CEO’su Hüseyin Karabaş, Nisan 2023’te açılması planlanan yeni fabrika yatırımıyla birlikte Avrupa ve ABD pazarlarına da açılmayı planladıklarını ifade etti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

2022 yılının başından bu yana 30 şirket halka arz oldu. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son olarak geçtiğimiz hafta yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren Alfa Solar Enerji'nin halka arzına onay verdi. Deniz Yatırım liderliğinde 9-10-11 Kasım günleri arasında 58,50 TL fiyatla talep toplayacak olan şirket, halka arzdan elde ettiği geliri yeni fabrika yatırımında kullanmayı planlıyor.

Hali hazırda satışlarının yüzde 95’ten fazlasını yurt içine gerçekleştirdiklerini belirten Alfa Solar CEO’su Hüseyin Karabaş, 'Nisan 2023’te devreye almayı planladığımız yeni fabrika yatırımımızın ardından kapasite artışı ile hedefimizde Avrupa ve ABD pazarları da önemli yer tutacak’ açıklamasında bulundu.

Yenilenebilir enerji günümüzde çok önemli bir noktaya geldi. Öncelikle Alfa Solar Enerji’yi tanıyabilir miyiz?

Alfa Solar olarak, dünyanın ve Türkiye’nin bir numaralı gündemi olan enerji sektöründe faaliyet gösteriyoruz. 2014 yılından bu yana yüksek büyüme beklenen güneş enerjisi santralleri için çeşitli kapasitelere sahip, yüksek teknolojili güneş paneli üretimi gerçekleştiriyoruz. Üretimimize Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 5.400 metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda başladık. Talepte yaşanan büyük artış nedeniyle, 2021 yılında üretimde ciddi oranda kapasite artışı sağlayacak ikinci fabrika yatırımımıza başladık. Yine Kırıkkale’de geçen yıl satın aldığımız arazi üzerinde yeni fabrika yatırımına başladık. İlk fazı Ekim 2022’de devreye giren, ikinci fazını Nisan 2023’te devreye almayı hedeflediğimiz ve yaklaşık 22 bin metrekare kapalı alana sahip bu yeni fabrikamız ile yıllık 291 MWp (Megawatt peak) olan üretim kapasitemize ek 1.000 MWp kapasite ile toplam 1.291 MWp’e ulaşacağız.  Bu da kapasitenin yaklaşık 4,5 katına çıkacağı anlamına geliyor.

HALKA ARZ GELİRİ FABRİKA YATIRIMINA

Borsa yatırımcısının en çok merak ettiği husus geleceğe yönelik yatırımlardır. Halka arzdan elde edilecek kaynağı nasıl değerlendirmeyi planlıyorsunuz?

Halka arzdan elde ettiğimiz gelir, önemli bir bölümünü tamamladığımız yeni fabrika yatırımımızın sonuçlandırılması için kullanılacak. Yeni yatırımımız ile ciddi bir kapasite artışını tamamlıyoruz. Halka arzda elde ettiğimiz fonla işletme sermayemiz daha da güçlenecek. Ayrıca halka arz geliri ile fabrikalarımızın elektrik ihtiyacını karşılayacak ve tüketim kadar üretim yapacak GES (güneş enerjisi santrali) kurulması planımız da bulunuyor.

Halka arzımız ise 9-10-11 Kasım tarihlerinde Deniz Yatırım liderliğinde 40 kurumdan oluşan konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek. Hem sermaye artırımı hem de ortak satışı yöntemi uygulanacak. Halka arzda 40 milyon TL olan çıkarılmış sermayemiz 46 milyon TL’ye yükseltilecek. İhraç edilecek 6 milyon liralık nominal payın yanı sıra 3,2 milyon liralık nominal paylık da ortak satışı yapılacak. Halka arzda Deniz Yatırım liderliğinde 9-10-11 Kasım tarihlerinde pay başına 58,50 TL fiyattan talep toplanacak. Halka açıklık oranımız yüzde 20, halka arz büyüklüğü ise 538 milyon TL olacak.

Halka arzda hem düşük tutarlı hem de yüksek tutarlı başvuruda bulunan yatırımcıları gözetecek şekilde bir dağıtım sistemi uygulanacak. Bu sayede tüm birikim gruplarından yatırımcıların ilgisini çekmeyi hedefliyoruz. Halka arzın yüzde 60’ı bireysel yatırımcılara, yüzde 25’i yüksek başvurulu (bireysel) yatırımcılara, yüzde 15’i ise yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Yatırımcılar; Bireysel Yatırımcı grubuna 1.000 adet ve altında başvurarak, Yüksek Başvurulu Yatırımcı grubuna ise 1.001 adet ve üzerinde başvurarak dahil olabilecek. Bireysel Yatırımcı ve Yüksek Başvurulu Yatırımcı grupları kendi içlerinde oransal dağıtıma tabi olacaklar.

Alfa Solar CEO’su Hüseyin Karabaş

138 MİLYON NET KAR

2022 yılı şirketiniz açısından nasıl geçiyor? Halka arz öncesi finansallarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Alfa Solar olarak, 2022 yılının ilk 6 ayını 698 milyon TL ciro, 138 milyon TL net kar ile kapattık. Toplam ciromuz Haziran 2022 itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 380 artış kaydetti. Temel konsantrasyonumuz üretimi aralıksız artırarak devam ettirmek. Ayrıca orta vadeli planlarımız arasında ihracat pazarlarındaki payımızı artırarak Türkiye’nin dış ticaret dengesine daha fazla katkı sağlamak yer alıyor. Hedefimizdeki ana pazarlar Avrupa ve ABD olacak. Daha kurumsal ve şeffaf bir yapıda; karlılıktan ödün vermeden, sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme en önemli önceliğimiz. Bu halka arz ile kurumsallaşmanın yanı sıra bilinirliliğimiz de artacak.

Son yıllarda maliyetleri düşürmek adına birçok şirket yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor. Buradan hareketle Alfa Solar Enerji’nin müşterilerine sağladığı avantajlar neler?

Alfa Solar enerji olarak birçok farklı hücre teknolojisiyle ve boyutlarıyla üretilen, farklı boyut ve enerji üretim değerlerine sahip fotovoltaik güneş panelleri üretimi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca kendi markamızın yanı sıra Türkiye’de faaliyet gösteren büyük ölçekli enerji firmalarına orijinal ekipman üretimi gerçekleştiriyoruz. Ürün gamımızda farklı büyüklük ve üretim gücüne sahip güneş panellerimiz bulunuyor.

Öte yandan, güneş enerji santrali projelerinde verimlilik konusu oldukça önemli. Güneş panelleri de bu doğrultuda yenileniyor ve daha yüksek performansla çalışan yeni modeller gelişiyor. Bu kapsamda da verimlilik konusunda üst sınıra ulaşmış olan polikristal ve monokristal hücreler yerini gelişen teknolojiyle birlikte Mono PERC yapısına bırakmaya başladı. Günümüzde Mono PERC yapıdaki hücreler en sık kullanılan yeni nesil hücre teknolojisi haline geldi. Alfa Solar enerji olarak biz de ağırlıklı olarak monokristal PERC teknolojisi ile üretim yapıyoruz.

Özellikle salgın sonrasında şekillenen piyasa koşulları ve yaşanan jeopolitik riskler enerjiyi çok stratejik bir konuma getirdi. Bu bağlamda genel bir sektör değerlendirmesi alabilir miyiz?

Pandemi ile tüm dünyada çevresel ve toplumsal anlamda sürdürülebilirlik kavramı kamu otoritelerinin ve şirketlerin ana gündem maddesi haline geldi. Aynı zamanda enerji kaynaklarının gitgide azalması yenilenebilir enerjinin önemini daha artırdı. Son yıllarda azalan maliyetler ve kurulum kolaylığı ise güneş enerjisini ön plana çıkardı. Güneş enerjisinin toplam kurulu gücü ve elektrik üretimi içerisindeki payı da giderek arttı. 

Dünyada 2010 yılından itibaren düzenli büyüme gösteren güneş enerjisi kurulu gücü 2021 yılı sonunda 951 Gigawatt (GW) seviyesine ulaştı. PwC Sektör Raporu’na göre, öngörüler 2050 yılında küresel GES kurulu gücünün çok önemli bir büyüme göstererek yaklaşık olarak 9.095 GW seviyesinde olacağı yönünde. GES kurulu gücünde 2021 yılı verilerine göre Çin 307 GW ile lider ülke konumunda bulunuyor. Sıralamada Çin’i, ABD, Japonya, Almanya ve Hindistan takip ediyor.

Türkiye’de ise bu yıl Haziran ayı itibarıyla toplam güneş enerjisi kurulu gücü 8.479 MW’a ulaştı. Aynı dönemde tüm kaynakların toplam kurulu gücü 101.518 MW olurken, güneşin toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 8,35 oldu. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yaptığı tahminlerine göre 2026’ya kadar Türkiye’de GES kurulu gücünün yıllık ortalama 2 GW seviyesinde artması bekleniyor. Bu da Türkiye’nin dünyada 10. Sıraya yükseleceği anlamına geliyor. Bununla birlikte IEA’nin de dahil olduğu birçok kuruluşun yaptığı tarihsel tahminler, gerçekleşen hızlı büyümelerin oldukça gerisinde kalıyor. Bu nedenle tahminlerin hızla aşılacağı öngörülüyor.

“AVRUPA VE ABD PAZARLARI ÖNEMLİ YER TUTACAK”

Güneş panellerinin yıllık satış hacmi, dünyada 2015’ten bu yana devam eden büyüme ivmesiyle birlikte 2020 yılı sonunda 132 GW güce ulaştı ve Çin menşeili ürün ve markaların piyasada bir üstünlüğü söz konusu. Türkiye’nin güneş enerjisi ürünlerine yönelik ithalatının yıllar içinde gittikçe azalıyor olması ise sevindirici bir gelişme. Bunun temel nedeni 2017 yılında güneş panellerinde başlayan anti-damping uygulaması. Uygun üretim maliyetleri ve daha önemlisi yüksek sanayi tecrübesi ile Türkiye sektörde dünyada 2. sırada olma yolunda ilerliyor. Kısaca ülkemiz güneş paneli üssü haline geliyor diyebiliriz.

Son olarak kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi, projelerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelik tüm dünyada talep gün geçtikçe artıyor. Alfa Solar olarak hali hazırda satışlarımızın yüzde 95’ten fazlasını yurt içine gerçekleştiriyoruz. Zira yurt içinde yoğun bir talep söz konusu ve önceliğimiz bu talebi karşılayabilmek. Bu nedenle bugüne kadar ihracatın ciromuzun içindeki payı önemli seviyelerde olmadı. Bununla birlikte, Nisan 2023’te devreye almayı planladığımız yeni fabrika yatırımımızın ardından başta Avrupa ve ABD olmak üzere ihraç pazarlarımızı da peyder pey artırmayı planlıyoruz. Bu zamana kadar Türkiye’deki talebi karşılamamız öncelikliydi ama kapasite artışı ile hedefimizde Avrupa ve ABD pazarları da önemli yer tutacak.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Halka Arzlar
Yorumlar