Alnus Yatırım Akbank hissesi yorumu ve hedef fiyatı

Alnus Yatırım, AKBNK-Akbank hisse senedi için hedef fiyatını 58 TL, tavsiyesini "endekse paralel getiri" olarak korudu. Daha fazla detay haberimizde...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Akbank T.A.Ş (AKBNK), 2023 yılı 4. çeyrek finansallarını açıkladı. Banka 2023 yılında 20 milyar 596 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 66 milyar 496 milyon TL konsolide net kâr açıkladı.

Alnus Yatırım bugün şirketin bilanço sonrası görünümüne ilişkin bir hisse yorumu paylaştı. Aracı kurum, hissede hedef fiyatını 58 TL, tavsiyesini "endekse paralel getiri" olarak korudu.

Detaylar şu şekilde:

Akbank'ın 2023 yılına ait 12 aylık finansal performansına göz attığımızda, bazı önemli noktalar dikkat çekiyor:

  • Bankanın Temel Bankacılık Gelirleri içinde en büyük paya sahip olan 'Faiz Gelirleri', geçen yılın aynı dönemine (2022/12) göre yüzde 73 civarında (92,8 Milyar TL) artış gösterdi. 'Faiz Gelirleri' içinde geçen yıla göre yüzde 52 oranında pay alan 'Kredilerden Alınan Faizler' kaleminin oranı da cari dönemde yüzde 57 civarına yükseldi. Aynı dönemde bankanın faiz giderlerinde ise, 'Mevduata Verilen Faizler'de yaşanan yüzde 265 oranındaki (101,7 Milyar TL) artışın etkisiyle yüzde 208 oranında bir yükseliş görüldü.
  • 'Faiz Giderleri'ndeki bu yüksek artış, 'Net Faiz Gelirleri'ni baskı altına alırken, bu bağlamda geçen yıla göre 'Net Faiz Gelirleri'nde yüzde 17 civarında (13,3 Milyar) bir azalış kaydedildi. Bu azalışta, regülasyonlar ve TCMB'nin para politikası sıkılaştırmasının fonlama maliyetlerini artırmasının etkili olduğunu düşünüyoruz.
  • 'Faiz Dışı Gelirler' içinde önemli bir yere sahip olan 'Net Ücret ve Komisyon Gelirleri' kalemi; 'Alınan Ücret ve Komisyonlar'da yaşanan yüzde 185 oranındaki (25,2 Milyar TL civarında) artış ve 'Diğer Ücret ve Komisyonlar' da görülen yüzde 192 (24,3 Milyar TL civarındaki) artışın desteği ile yüzde 199 civarında arttı.
  • 'Ticari Kar' kalemi içinde yer alan 'Kambiyo Karları' yüzde 10 oranında (2,8 Milyar TL) artarken, 2022 yılında 12,9 Milyar TL civarında zarar yazılan 'Türev Finansal İşlemlerden Kaynaklanan Kar/Zararlar' kaleminin cari dönemde 2,4 Milyar TL civarında kar elde etmesi (net pozitif etki 15,3 Milyar TL) ile 'Ticari Kar' kalemindeki artış oranı yüzde 146 civarında oldu.
  • Öte yandan, bankanın 'Net Diğer Faaliyet Giderleri'nde 13.9 Milyar TL civarında (yüzde 154 oranında) artış görülürken, 'Vergi Karşılığı' ise 'Ertelenmiş Vergi Giderleri'ndeki artışın etkisi ile yüzde 6,6 oranında azaldı. Bankanın 'Dönem Net Karı', senelik bazda yüzde 10,75 oranında arttı.
  • Bankanın 2024 yılı beklentilerine baktığımızda ise; TL kredi büyümesinin yüzde 40 civarında, net faiz marjının yüzde 4 civarında, net ücret ve komisyon artışının yüzde 80'den yüksek ve özsermaye kârlılığının da yüzde 30'dan yüksek olması öngörülüyor.
  • Banka hisseleri için 12 aylık periyodu kapsayan fiyat hedefimizi; 9 Ocak tarihinde açıkladığımız model portföyümüzde belirttiğimiz 58,00 TL seviyesinde sabit bırakıyoruz. Yine, 'Endekse Paralel Getiri (EPG)' önerimizi de koruyoruz.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar