Altın 7 haftanın zirvesi yakınında

Altın, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in faiz artırımının zamanlamasına çevirmeleri ile birlikte 7 haftanın en yüksek seviyesi yakınında kaldı... Altın, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in bu yıl faiz artırımına gidilebileceğinin işaretini vermesi ile birlikte, yatırımcıların ABD merkez bankasının faizde ne şekilde bir hareket izleyeceğini anlamaya çalışmalarının ardından yedi haftanın en yüksek seviyesi yakınında kaldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Altın, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in bu yıl faiz artırımına gidilebileceğinin işaretini vermesi ile birlikte, yatırımcıların ABD merkez bankasının faizde ne şekilde bir hareket izleyeceğini anlamaya çalışmalarının ardından yedi haftanın en yüksek seviyesi yakınında kaldı.


Spot altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,159.10 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 11:33'te 1,158.20 dolara geldi. Fiyatlar Cuma günü 1,159.78 dolar ile 24 Ağustos'tan bu yana güniçi en yüksek seviyesini gördü ve geçen haftayı yüzde 1.6 kazançla geçti. 


Altın, Fed'in sıkılaştırmayı gelecek yıla kadar erteleyebileceği beklentisine bağlı olarak, Temmuz ayında gördüğü beş yılın en düşük seviyesinden yükseldi ve son dört haftanın üçünde kazanç sağladı. Fischer Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin bu yılın sonuna kadar faiz artırımını hak edecek kadar güçlü olabileeğini kaydederken, politika yapıcılarının faiz artırımının zamanlamasını belirlerken, yavaşlayan istihdam büyümesini ve uluslararası gelişmeleri izlediğini sözlerine ekledi. Vadeli işlem verilerinin gösterdiği üzere, Fed'in 2015 yılında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 40'ın altında.


Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Piyasalar, Başkan Yardımcısı Fischer'in haftasonundaki yorumlarına rağmen, Fed'in Aralık ayında faiz artırımna gideceğine ilişkin şüpheleri fiyatlamaya devam ediyor," dedi ve "Altın 1,170 dolardaki Ağustos ayı zirvesi ve 1,177 dolar civarındaki 200 günlük hareketli ortalama seviyelerinde direnç oluşturuyor. Fiyatların bu direnci aşabilmesi için Fed'in duruşunda gerçek bir değişiklik gerek" şeklinde görüş bildirdi. 


Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.8 yükselerek 236.75 yuan (ons başına 1,162.66 dolar) ile 25 eylül'den bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra 236.75 yuana geldi. 


Spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 15.8535 dolarda kaldı. UBS Group AG, 9 Eylül tarihli raporunda, daha geniş makro belirsizlik ve Çin ekonomisindeki yavaşlamaya ilişkin endişelere bağlı olarak, gümüş için 2016 fiyat görünümünü yüzde 13 düşürerek 17.50 dolara indirdi. Spot platin fazla değişmezken, palladyum yüzde 0.2 geriledi. 


(Bloomberg)



Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar