Altın "Fed"den destek buldu

Altın geçen hafta, Fed'in faiz artırım kararını ileriye ertelemesinin etkisi ile son bir ayın ilk haftalık çıkışını gerçekleştirdi. Vadeli kontratlar geçen hafta, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Çin'de yavaşlayan ekonomiyi ve küresel piyasalrdaki sarsıntıyı işaret ederek gösterge faizi sabit tutmasının ardından iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Vadeli kontratlar geçen hafta, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Çin'de yavaşlayan ekonomiyi ve küresel piyasalrdaki sarsıntıyı işaret ederek gösterge faizi sabit tutmasının ardından iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.  Bu durum, fiyatların beş yılın en düşük seviyesi yakınına gerilemesinden dolayı sıkıntı çeken altın boğaları için iyi bir haberdi.


Altın, enflasyonun Fed'in heef seviyesinin altında kalmaya devam etmesine karşın, ABD'de istihdamdaki artışın Fed'in bu yıl faiz artırımına gidebileceği spekülasyonunu güçlendirmesi ile birlikte, üst üste üçüncü yılı da kayıpla geçmeye yöneldi. Yellen, politika yapıcıların büyük kısmının halen 2015 yılında faiz artırımına gidilmesini beklediğini kaydederken, traderlar, faiz artırımının gelecek yıla sarkacağını düşünüyor. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.


Indianapolis'te Infinity Trading Corp. başkanı Fain Shaffer, "Ekonomi hakkında birçok endişe var," dedi ve "Fed'in faiz artırmaması ucuz para için iyi, ancak ekonominin iyi gitmediğigösteren kötü bir gösterge. Bu nedenle paranın önemli bölümü değerli metallere geliyor" şeklinde görüş belirtti.


Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında Cuma günü, 2 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 1.9 yükselerek ons başına 1,137.80 dolara çıktı. Metal geçen hafta yüzde 3.1 yükseldi.


Dublin'de GoldCore Ltd. icra direktörü Mark O’Byrne, "Tüm gözler Fed üzer,nde," dedi ve "Faiz ne kadar uzun süre bu rekor düşük seviyede kalırsa, altın için o kadar iyi" dedi.


Üreticiler Yükseliyor


Bloomberg tarafından derlenen dünyanın en büyük altın üreticilerinin hisselerini içeren endeks yüzde 12 kadar yükselerek üç haftanın en yükseğine çıktı. Endeks bu yıl Perşembe günü itibariyle yüzde 28 düştü. 


Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Bir noktada, ABD artık faizi artıracak ve bu durumda, altında yukarı hareket sınırlı kalmaya devam edecek," dedi ve "Dünya dün olduğu ile aynı durumda. Açık konuşmak gerekirse, değerli metal grubu konusunda aşırı yukarı beklentide olmak için yoğun bir neden yok" şeklinde görüş belirtti.


Gümüş vadelileri değer kazandı. Platin ve palladyum yukarı yönde hareket etti.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar