Altın ithalatında bakanlığa düzenleme yetkisi

Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararda kıymetli madenler, taşlar ve eşyalarla ilgili düzenlemeleri içeren maddeye Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işlenmemiş kıymetli madenlerin farklı ödeme şekillerine göre ithalatını düzenlemeye yetkili olduğu ibaresi eklendi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda yapılan değişiklikle kıymetli madenlere ilişkin düzenlemeye gidildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre ilgili kararın kıymetli madenler, taşlar ve eşyaları düzenleyen 7. maddesinde yer alan "Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların Dış Ticaret Rejimi esasları dahilinde Türkiye'ye ithali ve ihracı serbesttir" cümlesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işlenmemiş kıymetli madenlerin farklı ödeme şekillerine göre ithalatını düzenlemeye yetkili olduğu ibaresi eklendi.

Bunun yanında aynı maddeye "Dahilde işleme rejimi kapsamında standart dışı işlenmemiş kıymetli maden ithali serbesttir" ifadesi dahil edildi. Yeni düzenlemede bakanlığın işlenmemiş kıymetli maden ithaline ilişkin istisnaları düzenlemeye yetkili olduğu belirtildi.

Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde standart işlenmemiş kıymetli madenlerin yolcu beraberinde yurda getirilmesine ilişkin bakanlığa düzenleme yetkisi verildi.

İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk karara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: Daha önce altın ihracatı yapıldığında ödeme olarak standart dışı altın başka ifadeyle hurda altın alamıyorduk. Bu sektörün ihracatının önünü kesen bir sorundu. Şimdi bu değişiklikle beraber herhangi bir altın ihracatında ödeme olarak standart dışı altın alıp Türkiye’de işleyebileceğiz. Kısacası altın ihracatında ödeme kolaylığı getirildi. Yanı sıra yine ihraç edilmiş altınların ödemesinde yolcuyla beraber 5 kilo kadar standart dışı altın izni vardı. Şimdi buna bakanlığın denetiminde serbestlik geldi. İhracat yaptığını ispatlayanlar istedikleri kadar standart dışı altın getirebilecekler.

Kategoriler Ekonomi Altın
Yorumlar