Altın kazançlarını korudu - 20 Ağustos 2015

Altın, Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından faiz artırımı beklentisinin azalması ile kazançlarını korudu... Altın, ABD'nin eylül atında faiz artırımna gideceği beklentisinin azalması ve buna bağlı olarak altının cazibesinin artması sonucu, son üç ayın en hızlı yükselişini gösterdikten sonra kazançlarını korudu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Altın, ABD'nin eylül atında faiz artırımna gideceği beklentisinin azalması ve buna bağlı olarak altının cazibesinin artması sonucu, son üç ayın en hızlı yükselişini gösterdikten sonra kazançlarını korudu. 


Spot altın, Çarşamba günü yüzde 1.5 artışla ons başına 1,133.88 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 09:27'de 1,134.20 dolara geldi. Böylelikle metal dün 13 Mayıs'tan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve son bir ayın en yüksek kapanışıı gerçekleştirdi.


Fed yetkilileri, dün açıklanan Temmuz ayı toplantı tutanaklarına göre, işgücü piyasasının iyileşmekte olduğuna ve enflasyonun hedef seviyesine doğru hareket ettiğine ilişkin daha fazla işaret görmek istiyor. Faizin artırıacağı beklentisi, faiz ödemesi olmasığı için altının cazibesini azaltıyor. 


Sydney'de Ayers Alliance Securities şef yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Altın piyasası çok ucuz olaak görülüyor," dedi ve "Fiziki talep çok güçlü ve altın primler büyüyüyor. Bu yüzden kafalar yeniden bir yatırım olarak altına çevriliyor" şeklinde görüş bildirdi.


Altın geçen hafta, Çin'in beklenmedik bir şekilde devalüasyona gitmesinin ardından piyasaların sarsılması ve buna bağlı olarak güvenli liman alımlarının artması sonucu, Haziran ortasından bu yana ilk haftalık kazancını gerçekleştirdi. Küresel hisse senetleri Çarşamba günü, küresel büyümeye yönelik endişelerin etkisi ile değer kaybederken, ABD'de açıklanan Temmuz ayı tüketici fiyatları endeksinin beklenenden daha yavaş artması, enflasyonun Fed'in hedef seviyesine hızlı biçimde yükseleceğine ilişkin şüpheleri artırdı.


Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, Fed'in dünkü açıklaması öncesi yüzde 1 yükselerek ons başına 1,127.90 dolardan kapandıktan sonra, yüzde 0.5 daha yükselerek 1,133.90 dolara geldi.


Spot gümüş, Çarşamba günü yüzde 3 değer kazandıktan sonra, yüzde 0.2 daha yükselerek ons başına 15.3537 dolara ulaştı. Platin dün yüzde 2 sıçradıktan sonra yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,013.75 dolara inerken, palladyum dün yüzde 2.7 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 0.3 değer kaybederek ons başına 612.05 dolara indi.


Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar