Apple'a dev ceza yolda: 113 milyar dolar

ABD'de açılan davada iPhone üreticisi antitröst kurallarını ihlal etmekle suçlanıyor. Şirket ayrıca Dijital Piyasalar Yasası nedeniyle Avrupa soruşturmasıyla karşı karşıya. Bloomberg'e göre tüm bu düzenleyici yaklaşımları teknoloji devine 113 milyar dolar değer kaybettirdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Düzenleyicilerin Apple üzerinde yoğunlaşması yatırımcıları para cezası korkusuyla tedirgin ediyor ve pazar hakimiyetini tehdit ediyor. ABD'de Adalet Bakanlığı ve 16 başsavcı iPhone üreticisine antitröst yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıyor. Avrupa'da ise şirketin bölgenin Dijital Piyasalar Yasası'na uyup uymadığı konusunda soruşturmalarla karşı karşıya olduğu söyleniyor.

Yılbaşından bu yana kayıp yüzde 11'e çıktı
Şirketin hisseleri perşembe günü yüzde 4,1 değer kaybederek piyasa değerinden yaklaşık 113 milyar dolar eksiltti. Bu da şirketin kaybını yılbaşından bu yana kaybını yüzde 11'e çıkardı. Bir zamanlar 3 trilyon doları aşan değeriyle dünyanın en değerli şirketi olan Apple, 2024 yılında hem Nasdaq 100 hem de S&P 500'ün altında performans gösterdi.

Kazansa bile kaybetmiş olacak
Apple ilk kez düzenleyici incelemeye tabi tutulmuyor. Şirket ve benzerleri yıllardır rakiplerini bastırarak kendilerini zenginleştirme suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Ancak Apple'ın ürünleri giderek daha popüler hale geldikçe ve dünya çapında günlük yaşamın bir parçası haline geldikçe, yetkililer de daha mücadeleci ve temkinli hale geldi.

George Washington Üniversitesi'nde antitröst profesörü olan Bill Kovacic, "Dava yağmuru ve beraberinde gelen inceleme bu şirketlerin nasıl çalıştıkları konusunda gerçek bir engel oluşturuyor. Kazansalar bile önemli şekilde kaybetmiş olacaklar" dedi.

Kaynak: Ekonomim.com

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Şirket Haberleri
Yorumlar