Arçelik CEO'su 2024 yılı için karamsar tablo çizdi

Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği söyleşide Avrupa dayanıklı eşya piyasası için 2024 yılının çok zor geçebileceği uyarısında bulundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, yüksek enerji fiyatları ve artan borçlanma maliyetlerinin tüketicileri vurması nedeniyle önümüzdeki yılın Avrupa ev aletleri pazarı için "çok zor" olacağı uyarısında bulundu.

Financial Times gazetesine konuşan Bulgurlu, Avrupa beyaz eşya pazarının 2024 yılında birim satış bazında yüzde 5 küçülmesini beklediklerini söyledi. Bulgurlu, "işler kötüye giderse" daralmanın yüzde 10'a ulaşabileceğini de sözlerine ekledi.

Financial Times'a verdiği röportajda Bulgurlu, "Şu anda Avrupa'da hemen hemen her yerde ters rüzgarlar görüyorum. 2024'ün çok zor olmaya devam etmesi giderek daha muhtemel görünüyor" diye konuştu.

Bulgurlu, "Avrupa için bir bütün olarak çok çok düşük [ekonomik] büyüme öngörüyoruz" dedi. Özellikle Almanya'yı zayıf bir nokta olarak işaret eden Bulgurlu, Avrupa'nın ekonomik güç merkezinin "gerçekten yavaşladığını" söyledi.

Avrupa'da satışlar üçüncü çeyrekte değişim göstermedi

Financial Times'ın verdiği verilere göre, Arçelik'in Avrupa'daki geliri bu yılın üçüncü çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine kıyasla 787 milyon euro ile dramatik bir değişim göstermedi.

Bulgurlu, şirketin Doğu Avrupa gelirlerindeki artıştan ve fiyat artışları ile iyileştirilmiş ürün portföyünün Batı Avrupa'daki keskin birim düşüşlerinin etkisini azaltmasından destek aldığını söyledi.

Bulgurlu, Avrupa'daki fiyat artışları döngüsünün "sona erdiğini" düşündüğünü belirtti. Bununla birlikte Bulgurlu, Arçelik'in operasyonlarının emtia fiyatlarına duyarlı olması nedeniyle "jeopolitik risklerin" önemli bir belirsizlik kaynağı olduğunu söyledi.

Yeni ekonomi yönetimi yorumu

Bulgurlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi ekibinin Türkiye'nin 900 milyar dolarlık ekonomisini canlandırmada ve yıllar süren alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarından kaçan yabancı yatırımcıları geri çekmede başarılı olacağından "emin" olduğunu söyledi.

Arçelik Eylül ayında dolar cinsinden 400 milyon dolarlık bir tahvil ihraç ederek Ocak 2022'den bu yana uluslararası piyasalarda tahvil satan ilk finans dışı Türk şirketi olmuştu.

Bulgurlu, yeni ekonomik programın yürürlüğe girmesiyle Türk tüketici talebinin eninde sonunda duraklayacağını beklediğini söyledi. Bulgurlu "Büyük bir yavaşlama olacak. Hepimiz bundan zarar göreceğiz, ancak diğer taraftan çok daha sağlıklı bir ekonomi olarak çıkacağız" diye konuştu.

Alış 164.7
Satış 164.8
Değişim -3.5%
Son Değer 164.7
En yüksek 165.9
En düşük 161
Haftalık Değişim -2.0808%
Aylık Değişim 11.2837%
Yıllık Değişim 28.1712%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar