Asya'da endeksler haftaya pozitif başladı

Asya hisse senetleri haftanın ilk işlem gününde alış ağırlıklı bir seyre yöneldi. Endekslerdeki pozitif seyirde bölesel ticarete yönelik olumlu işaretler ve ABD'de artan virüs vakalarına rağmen ulusal çapta bir karantina uygulamasına gidilmeyeceğine yönelik işaretler etkili oldu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Asya hisse senetleri Pazartesi günkü işlemlerde alış ağırlıklı bir seyir izledi.

Endekslerdeki pozitif seyirde bölesel ticarete yönelik olumlu işaretler ve ABD'de artan virüs vakalarına rağmen ulusal çapta bir karantina uygulamasına gidilmeyeceğine yönelik işaretler etkili oldu.

Hafta sonu Asya Pasifik Bölgesi'nde dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması imzalandı. ASEAN üyeleri Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam ile birliğin diyalog ortaklarından Avustralya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda liderleri, 8 yıl süren müzakerelerin ardından RCEP konusunda anlaşmaya vardı. Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP), kapsamında Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın da aralarında bulunduğu ülkeler gümrük vergilerini düşürerek tedarik zincirini kuvvetlendirmeyi ve yeni e-ticaret kuralları oluşturmayı hedefliyor. RCEP 15 ülkeyi, 2.2 milyar insanı ve toplamda 26.2 trilyon dolara ulaşan bir ekonomik büyüklüğü kapsıyor.

Avustralya'da işlemler piyasa verilerine yönelik bazı sebeplerden dolayı durduruldu. Tayland ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 6.4 daraldı. Beklenti yüzde 8.8 daralması yönündeydi.

Bu sabah Çin'de açıklanan verilere göre, ülkede Ekim ayında sanayi üretimi yıllık bazda beklentilerinm hafif üzerinde arttı. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 6.9 artış gösterdi. Beklenti yüzde 6.7 artış kaydedilmesi yönündeydi.

Çin'de Ekim ayında perakende satışlar ise yıllık bazda yüzde 5'lik beklentinin altında kalarak yüzde 4.3 yükseldi.

Ülkede konut fiyatları Eylül ayındakinden daha yavaş bir artış göstererek aylık bazda yüzde 0.15 yükseldi. Ocak- Ekim aylarında sabit varlık yatırımlarındqa yıllık bazda yüzde 1.8 artış yaşandı.

Endeks Özetleri

* MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 1.1 yükseldi.
* Topix Endeksi, yüzde 1.4 arttı.
* Kospi Endeksi, yüzde 1.6 yükseldi.
* Hang Seng Endeksi, yüzde 0.4 yükseldi.
* Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar