Asya’daki salgın hastalık, global risk iştahında baskı yaratıyor...

A1 Capital tarafından günlük olarak hazırlanan raporda; bugün takvimde ECB faiz kararının olduğu, yılın ilk toplantısında değişiklik beklenmediği fakat Başkan Lagarde’ın açıklamalarının Euro açısından önemli olabileceği söylendi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

A1 Capital tarafından hazırlanan piyasa yorumunda şu detaylara yer verildi:

Dün Çin kanadından gelen resmi açıklamalarda salgın hastalığın sayısının git gide artıyor olması global endeksler üzerinde baskı yaratıyor. Bu sabah Asya borsalarının satıcılı seyrettiği gözlemlenirken, vadeliler tarafında da benzer şekilde karışık bir tablo izleniyor. Emtialarda Ons altın ise bu gelişmeyi çok fazla fiyatlamıyor fakat Davos Zirvesi devam ederken gelen açıklamalar ile ABD Başkanı Trump’ın AB’ye gümrük tarifesi uygulamakla ilgili tehdidi 1550$ üzerindeki hareketini destekliyor. Kısa vadede bu ve diğer gelişmeler belirttiğimiz destek alanı üzerindeki hareketi canlı tutsa da yukarıda 1560$-1570$ aralığı için yeni bir hikayeye ihtiyacı olduğu söylenebilir. Bugün takvimde ECB faiz kararı var. Yılın ilk toplantısında değişiklik beklenmiyor fakat Başkan Lagarde’ın açıklamaları Euro açısından önemli olabilir.

Yurtiçi piyasalarda ise dün endeks gün içinde yeni rekora ulaşarak 124.536 seviyesini test etti. Kapanışa doğru satışla karşılaşan endeks günü %0.65 aşağıda 122.747 puanla tamamladı. Kur ise 5.92 üzerinde hareket ediyor. Dün TCMB Başkanı Uysal’ın ileriye yönelik alınacak aksiyonların verilere bağlı olacağına dikkat çekmesi faiz indirimlerinde daha temkinli olunacağı mesajını piyasalara vermiş oldu. Bu durum özellikle kur cephesinde 5.91 fiyatlamalarını öne çıkardı. Bugün Davos’ta Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın oturuma katılması bekleniyor. Gelecek açıklamalar TL varlıklar açısından yakından takip edilecek.

Manşette Öne Çıkanlar 

·         İtalya'da koalisyon hükümetinin ortaklarından 5 Yıldız Hareketi'nin siyasi lideri Luigi Di Maio bu görevden istifa etti.

·         İngiltere'de Avam Kamarası, AB ile yapılan Geri Çekilme Anlaşması tasarısının onaylanması için Lordlar Kamarası tarafından talep edilen değişiklikleri kabul etmedi.

·         Libya'daki Hafter güçleri, Berlin Konferansı'nda yapılan ateşkes çağrısına rağmen Trablus ve çevresine girecek sivil uçakları düşürmekle tehdit etti.

·         ABD Başkanı D.Trump AB’nin Avrupa otomobillerine %25’lik tarife getirmekle tehdit etti.

·         TCMB Başkanı M. Uysal ileriye yönelik alınacak aksiyonların verilere bağlı olacağına belirtti.

·         Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın Davos Zirvesinde bir oturumda yer alması bekleniyor.

·         Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

· AKSEN -Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali Hk KAP'ta yer alan paylaşım

· ALCAR – Üyesi bulunduğu Türk Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan yeni dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşme sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir.

· ANELE – Anel Telekom hisselerinin çağrı yoluyla satın alınması hakkında KAP'ta yer alan paylaşım

· ARCLK – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir.  Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· ARMDA – Şirket 21 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşen Intersec Dubai 2020 ödül töreninde Dell Technologies tarafından verilen "Yılın Distribütörü" ödülünü almaya hak kazandı.

· AYGAZ – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir.  Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· CELHA – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· CEMTS – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde anlaşma sağlanamadığından Türk Metal sendikası'nın almış olduğu Grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· DAGI – Şirket, Erasta Edirne Alışveriş Merkezin'de yeni bir mağaza açmıştır. Açılan bu mağaza ile birlikte bayiler ve e- ticaret hariç olmak üzere, güncel mağaza sayısı 63 olmuştur.

· DGGYO – Şirket 22.01.2020 tarih ve 2020/1 sayılı Yönetim Kurulu Kararı doğrultusunda, mevcut kredi borçlarının kısmen kapatılması ve finansal giderlerin azaltılması amacı ile İstanbul İli Sarıyer İlçesi Maslak Ayazağa Mah. 11 Ada ve 4.725 m2 yüzölçümlü 10 nolu parselde bulunan 40.437,91 m2 kullanım alanlı D-Ofis Maslak gayrimenkulünün 40.000.000- Euro bedelle Sell and Leaseback ("Sat ve Geri Kirala") yöntemiyle satılması ve sözleşme vadesi sonunda geri alınması için şirket ile Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. arasında Finansal Kiralama Sözleşmesi imzalanmıştır.Gayrimenkul, satış işleminin tamamlanmasını müteakip 1-10 yıl içinde portföye yeniden dahil edileceğinden, bu işlemin normal bir Maddi Duran Varlık Satışı gibi değil de bir finansman işlemi olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

· DITAS – Şirket'in üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirket'e bildirilmiştir.Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· EGEEN – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Grup Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, bunun üzerine Türk Metal Sendikası tarafından, tüm üye işyerlerinde grev kararı alınmıştır. Bu kapsamda  Pınarbaşı ve Serbest Bölgede ki işyerleri bakımından uygulama tarihi bilahare belirlenmek üzere, alınan grev kararı kamuoyuna açıklanmıştı, Grev kararı akabinde Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından tüm üye işyerlerinde lokavt kararı alındığı, lokavt başlama tarihinin daha sonra açıklanacağı şirkete bildirilmiştir.

· FMIZP – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· FROTO – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır

· GEDIK – "KUMPARA" markası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 01/02/2019 tarihinden itibaren 10 yıl süre ile 16/01/2020 tarihinde tescil edilmiştir.

· GUBRF – Şirketin %100 hissedarı olduğu Nbulkgas Deniz İşletmeciliği Ltd. Şti.'ndeki hisselerinin tamamının satışı amacıyla ihaleye çıkılmasına ve tekliflerin alınmasına, alınan tekliflerin Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanması için gerekli tüm iş ve işlemlerin yerine getirilmesi hususunda İdare'ye yetki verilmesine oy birliği ile karar verildiği kamuoyuna duyurulmuştu.Bu çerçevede 08.01.2020 tarihinde düzenlenen ihalede 75.120.000 USD tutarında teklif sunan Pasco Investment Holding Co. adlı şirketin teklifi İhale Komisyonu tarafından kabul edilerek, ilgili teklifin Şirket Yönetim Kurulu'na sunulmasına karar verilmiştir. 22.01.2020 tarihli toplantısında Yönetim Kurulu, ihaleye sunulan ve geçerli olan teklifin uygunluk ve yeterlilik şartlarını taşıması sebebiyle; ihalenin Pasco Investment Holding Co. adlı şirkete İdari Şartname, İhale Şartnamesi ve firmanın teklifinde sunduğu şartlar dahilinde bırakılmasına; işbu kararın yerine getirilmesi için gerekli tüm iş ve işlemlerin yerine getirilmesi, sözleşme imzalanması vb. her türlü işlemin yapılması maksadıyla idareye yetki verilmesine karar vermiştir.

· IZMDC – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir. Devam eden sürece ilişkin önemli gelişmeler kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır.

· KARSN – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir.

· MEMSA – İlgi gösterilen açıklamamız kapsamında, şirket hisse senetlerinin değerine yönelik olarak sosyal medya platformları üzerinden aleni şekilde başlatılan bir takım girişimlere karşı kamu oyunun dikkati çekilmişti. İlgili süreç Şirketin hukuk departmanı tarafından takip edilmekte olup, son olarak bu sabah itibariyle tespiti yapılan bir paylaşımda, şirketin bağlı ortaklığı Mensa Gayrimenkul A.Ş.'nin Kanal İstanbul Projesi olarak bilinen proje güzergahına yakın arsalarının bulunduğu, bunlara toplu konut yapılacağı veya Katarlılara satılacağının iddia edildiği görülmüştür. Şirket veya bağlı ortaklıklarının aktifinde iddia edildiği gibi bir taşınmaz bulunmamaktadır. Söz konusu paylaşım, benzer bir çok paylaşım gibi, hayal ürünü, tamamıyla yalan, mantıksız ve açık manipülasyon maksatlıdır. Şirket hisse senetlerinin alım satım kararlarının sosyal medya paylaşımlarına bakılarak değil, mali tablo ve özel durum açıklamaları ölçü alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Süreç ile ilgili SPK'ya yeniden bilgilendirme yapılacaktır.

· METRO – Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Metro Maden Pazarlama Dağıtım Hizmetleri A.Ş.'nin Mersin ili, Gülnar ilçesi, Büyükeceli köyü sınırları dahilinde ve uhdesinde bulunan maden sahasına Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından işletme ruhsatı verildiği 17.01.2020 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştu. Bahse konu S.20062557 sayılı maden sahası IV.Grup demir madeni sahası olup ruhsat alanı 1.800 hektar'dır.Bağlı ortaklık Metro Maden Pazarlama Dağıtım Hizmetleri A.Ş.'nin tasarrufunda bulunan maden sahası ve ruhsatı hakkında gelişmeler ayrıca kamuoyuyla paylaşılacaktır.

· OTKAR – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· OYLUM – Yatırımcılarıdan gelen yoğun bilgi talebi doğrultusunda; 05/12/2019 tarihinde sözleşme imzaladığı Suudi Arabistan'ın en önemli gıda markalarından "Goody"ye ilk parti sevkiyatları 22 Ocak tarihi itibariyle yapılmıştır.

· PMVR3 – T.C. TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI İdare tarafından gelir paylaşımı işi olarak yürütülen Park Mavera III projesinde asli edime konu konutların teslim işlemlerine 27 Ocak 2020 tarihi itibariyle başlanacak olup, konutların teslim işlemleri şantiye alanında bulunan teslim ofisinde gerçekleştirilecektir. Teslim tarihi ve saatine ilişkin asli edimle sözleşme imzalayan konut alıcılarına Yüklenici tarafından ayrıca teslim ihbarnamesi gönderilecektir.

· PRKAB – Şirketin yeni çıkarılmış sermayesi 216.733.652,00.- TL olup, şirket esas sözleşmesinin 6. maddesine ilişkin değişiklikler; gerekli tüm süreçler tamamlanarak 21.01.2020 tarihinde Bursa Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tescil edilmiştir.

· SASA – Yönetim kurulu yaptığı toplantıda, şirkette Genel Müdür Vekilliği görevini yürütmekte olan Sn. İrfan Başkır'ın 22 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Şirket Genel Müdür'ü olarak atanmasına oybirliği ile karar vermiştir.

· TOASO – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· TTRAK – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir.Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

· YKSLN – Şirket Yükselen Çelik A.Ş.'nin Yatırımcı İlişkileri internet adresi yatırımcılar ve kamuoyunu daha etkin biçimde bilgilendirmek adına, kullanıcı dostu biçimde yeniden tasarlanarak www.invest.yukselen.com url adresi üzerinden yatırımcıların kullanımına açılmıştır.

· ZOREN – 04.04.2019 tarihli özel durum açıklamasına istinaden, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Denizli ili Sarayköy ilçesinde kurmayı planladığı 35 MW kurulu güce sahip olacak Tekkehamam II Jeotermal Enerji Santrali projesi için yapılan önlisans başvurusu uygun bulmuş olup projeye 30 ay süreyle geçerli önlisans vermiştir.

· GUBRF – Şirketin faaliyet konuları arasında yer alan maden yatırımları gerçekleştirmek amacıyla ulusal ve uluslararası alanda faaliyet göstermek üzere, Şirket % 100 pay sahibi olacağı 550.000 TL (BeşyüzellibinTL) sermayeli "Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş." ticaret unvanı ile bir anonim şirket kurulması, anılan yeni şirketin tüm kuruluş iş ve işlemlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli tüm iş ve işlemlerin yerine getirilmesi hususunda idareye yetki verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.

· BRSAN – Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.
 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar