Ayni Sermaye Nedir?

Ayni sermaye, işletme ve muhasebe alanlarında kullanılan bir terimdir. Para dışındaki tüm sermaye unsurlarını içerisinde barındırır. Örnek olarak tahviller, hisse senetleri, makineler, filetler, stoklar, binalar, araziler ve işlemekte olan teşebbüslerin tamamı ayni sermaye olarak nitelendirilmektedir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ayni sermaye, hukuka ait bir terim olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle ne olduğu, kapsamına nelerin dahil olduğu ile ilgili durumlar kanun hükmünde  belirtilmiştir.

Peki, ayni sermaye nedir?

Türk Ticaret Kanunun (TTK); 342., 343. ve bu maddeleri izleyen maddelerinde ayni sermayeye dair düzenlemelere yer verilmiştir. Bu maddelerde ayni sermaye olarak konulacak değerlerin hangileri olacağı ve hangi şartlar altında sermaye olarak nitelendirileceği ayrıntılı olarak belirtilmiştir. TTK.’nun 578. maddesinde yer alan anonim şirketler için yapılan bu düzenlemelerin aynı şekilde limited şirketler için de uygulanacağı açıklanmıştır. Peki, ayni sermaye olarak konulabilecek değerler tam olarak nelerdir?

Ayni Sermaye Olarak Konulabilecek Değerler

Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun ilgili 127. maddesinde ayni sermaye olarak konulabilecek değerler tek tek sayılarak ifade edilmiştir. TTK’nun 127. maddesine göre kanunda aksi bir hüküm olmadığı takdirde aşağıda belirtilenler ticaret şirketlerine ayni sermaye olarak konulabilir.

a)      Para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait paylar.

b)      Fikri mülkiyet hakları.

c)      Taşınır ve her türlü taşınmaz.

d)      Taşınır ve taşınmazlardan faydalanma ve kullanma hakları.

e)      Şahsi emek.

f)       Ticari itibar.

g)      Ticari işletmeler.

h)      Haklı olarak kullanılmakta olan ve devredilebilir nitelikteki elektronik ortamlar, alanlar, adlar ve işaretler gibi değerler.

i)        Devrolunabilen ve nakden değerlendirilebilen her türlü değer.

j)        Maden ruhsatnameleri ve bunun benzeri ekonomik değeri olan diğer haklar

Kanunun ilgili maddesinde aksi bir hüküm bulunmadığı takdirde bu maddelerde belirtilenler ticari şirketlere ayni sermaye olarak kabul edilebilmektedir. Ayrıca nakden değerlemeye tabi tutulabilen ve devrolunabilen her şey ayni sermaye olarak gösterilebilir. Yani para, kişisel emek ve alacak dışındakiler de ayni sermaye olarak düşünülebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, ayni sermaye konulacak değerler için yapılması gerekenler de vardır. Bunlar da aşağıdaki gibidir;

·         Üzerlerinde sınırlı bir ayni hak, haciz, tedbir ve takyidat olan değerler ve vadesi gelmemiş alacaklar ayni sermaye olarak konulamaz.

·         Nakden devredilmesi ve değerlendirilmesi mümkün olan mal varlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir.

·         Konulan ayni sermaye ile şirket arasında devralınacak işletmelerin ve ayınların değer tespiti şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi aracılığıyla yapılır. Mahkemenin atamış olduğu bilir kişiler tarafından değer biçilir. Bilir kişiler tarafından biçilen değere kurucular itiraz edebilme hakkına sahiptir. Ancak mahkemenin onaylamış olduğu bilir kişi kararı kesindir.

Her ortak, kanunda belirtilen usule göre düzenlenmiş ve imza atılmış şirket sözleşmesiyle koymayı daha önceden

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar