Beklentilerin üzerinde zarar açıkladı: THYAO THY hisse yorumu ve analizi

Halk Yatırım tarafından hazırlanan analizde THY’nin 2.Çeyrek Finansal Sonuç Değerlendirmesi yapıldı. Analizde ‘Beklentilerin üzerinde gerçekleşen net zarardan dolayı finansalların  hisse performansına etkisinin negatif olabileceğini düşünüyoruz’ denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Değerlendirme şu şekilde;

"Beklentilerin üzerinde net zarar. Türk Hava Yolları yılın ikinci çeyreğinde, hem beklentimizin hem de ortalama piyasa beklentisinin  oldukça üzerinde, 2.234 milyon TL net zarar açıkladı. Beklentimizin  aksine 504 milyon TL seviyesinde gerçekleşen iştiraklerdeki değer  düşüklüğü ve 538 milyon TL seviyesinde kaydedilen ertelenmiş vergi  gideri, net zarardaki sapmada ana etken oldu.

Satış gelirleri beklentiler ile uyumlu. İkinci çeyrekte net satış  gelirleri, beklentimiz ve ortalama piyasa beklentisi ile uyumlu yıllık  bazda %66,9 azalış ile 6.177 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Yılın  ikinci çeyreğinde toplam yolcu gelirleri yıllık bazda %95,1 azalış  kaydederken, toplam kargo gelirleri %121,3 artış ile 5,1 milyar TL  seviyesine yükseldi. AKK başına birim yolcu geliri dolar bazında  yıllık bazda %0,9 azalırken, kargo dahil birim gelir yıllık bazda %28,9 artış kaydetti.

Beklentilerin üzerinde gelen operasyonel karlılık. FAVÖK yılın  ikinci çeyreğinde, beklentimiz olan 861,8 milyon TL’nin %35,1,  ortalama piyasa beklentisi olan 951,1 milyon TL’nin %22,4 üzerinde,  yıllık bazda %48,4 azalışla 1.164 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.

Bu doğrultuda, FAVÖK marjı da %18,8 seviyesinde gerçekleşti. Geçen  yılın aynı döneminde 6,88USc seviyesinde yer alan AKK başına birim  gider azalan arz edilen koltuk kapasitesinin etkisiyle 57,3USc  seviyesinde gerçekleşti.

Vergi gideri ve net finansman gideri net zararı artırdı. Operasyonel olmayan tarafta ise, ağırlıklı kur farkı gideri kaynaklı  yıllık bazda 273 milyon TL seviyesinde artış kaydederek 2Ç20’de 733  milyon TL seviyesinde gerçekleşen net finansman gideri, geçen yılın  aynı döneminin aksine 538 milyon TL seviyesinde gerçekleşen vergi  gideri net zararı artırdı.

Ek olarak, geçtiğimiz yılın aksine 2Ç20’de 504 milyon TL seviyesinde kaydedilen özkaynak yöntemiyle değerlenen  yatırımların zararlarından paylar net zararı baskılayan diğer bir  unsur oldu.

Sonuçların hisse performansına negatif yansıyacağını düşünüyoruz. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen net zarardan dolayı finansalların  hisse performansına etkisinin negatif olabileceğini düşünüyoruz.

Mevcut durumda THYAO için 12 aylık hedef fiyatımız 13,20 TL  seviyesinde bulunuyor. Ancak, şirketin bugün düzenleyeceği  telekonferans sonrasında tahminlerimizi ve hedef fiyatımızı gözden  geçirip güncelleme notu paylaşıyor olacağız."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar