Bir hisse, bir analiz: Halkbank

İş Yatırım, ilk çeyrek finansallarını açıklayan Halkbank için hisse hedef fiyatını 8,43 TL'den 6,50 TL'ye  indirirken, tavsiyesinin 'al' olduğunu belirtti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İş Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme  yapıldı:

"Tahmin edildiği gibi zayıf ana faaliyet gelirleri çeyreğin kaderini  çizdi, net kar ancak karşılık iptalleri ile sağlanabildi.

Halkbank  yılın ilk çeyreğinde TL 59mn solo net kar açıkladı. Açıklanan net kar  rakamı bizim ve piyasa tahminiyle tam uyumlu.

Beklenildiği gibi banka  ana faaliyet gelirleri açısından belki de tarihinin en kötü dönemini  geride bırakmış durumda. Net faiz gelirlerinin negatif geçtiği  çeyrekte, net kar bir önceki çeyreğe göre %88, geçene yılın ilk  çeyreğine göre ise %93 geriledi.

Yüksek fonlama maliyetleri ve düşük  getirili (daha uzun vadeli) aktiflerin oluşturduğu negatif çekirdek  kredi spredleri nedeniyle net faiz geliri eksiye geçmiş durumda. Banka
TÜFEX kağıtları için kullandığı enflasyon varsayımını %15'e çıkarsa da  net faiz gelirleri eksi bölgeye girmekten kurtulamadı. Halkbank'ın ilk  çeyrekte net kar elde edebilmesinin nedeni yaklaşık TL3 milyar  düzeyinde yazılan karşılık iptalleri ve tahsilat gelirleri sayesinde  oluştu. Bundan sonraki çeyreklerde daha iyi net faiz geliri ve marjı  beklememize rağmen ilk çeyreğin 2021 genel karlılığı üzerinde derin  bir tahribata yol açtığını düşünüyoruz.

Sonuçlara piyasa tepkisinin daha çok nötr düzeyde kalacağını  düşünüyoruz. Her ne kadar sonuçlar çeyreklik bazda özellikle net faiz  geliri olarak en kötü çeyrek olarak tarihteki yeri alsa da bu sonuçlar  ve net kar rakamı beklentiler dahilinde gerçekleşmiş durumda. Her ne  kadar bundan sonraki çeyreklerde özellikle yılın ikinci yarısında ana  faaliyet gelirlerinde kademi bir iyileşme beklesek de ilk çeyreğin  tahribatı tüm yılı etkilemeye devam edecek. Banka için tüm yıl kar  tahminimizi TL 3.9 milyardan TL 3.2 milyara indirirken, hedef hisse  başı değerimizi de TL 8.43 düzeyinden TL 6.5 düzeyine çekiyoruz."

Analizin tamamı için:

http://rapor.isyatirim.com.tr/2_20210510092919842_1.pdf

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar