Bono nedir? Ne işe yarar?

Bono; devlet ve kurumsal firmalardan yatırımcıların sabit veya değişken faiz oranlarıyla belirlenen süre içerisinde kredi aldığını gösteren bir belgedir. Bonoların bilinen ilk özelliği vadeleridir. Bononun vadesi 2 aydan az veya 12 aydan fazla olamaz.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bonolar, şirketler ya da devlet tarafından çıkarılırlar. Bonolar bu özellikleri sebebiyle hisse senetlerine benzemektedirler. Sözleşmede belirtilen vadenin sonunda bonolar, paranın şirkette veya devlette bulunduğu süre için belirlenen faiz oranından elde edilen faiz kazancı eklenerek, yatırımcıya geri ödenirler.

Şirket veya devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamak amacıyla çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda anaparaya eklenen faizle geri ödemesinin yapılması bakımından, bankadan kredi kullanılması ile ciddi benzerlik göstermektedir.

Bononun yapısal özelliklerini inceleyecek olursak:

Bonoda alacaklı (lehtar) ve borçlu (muhatap) taraflar vardır. Borçlu taraf şirket veya devlettir. Bu durumda alacaklı taraf ise siz oluyorsunuz. Bono; teminat, ödeme, ispat gibi amaçlar için de kullanılabilir. Bu açıdan bakıldığında şirketlerin çek gibi yoğun olarak kullandığı kıymetli evraklardan biridir.

Bonoların tahsili iki şekilde gerçekleşebilir: Bonolar ya vadesi geldiğinde ya da vadesi gelmeden önce tahsil edilebilmektedirler. Vadesi geldiği zaman tahsil edilmesi durumunda sözleşmede bulunan tüm durumlar geçerli olacaktır. Ancak vadesinden önce tahsil edilirse ıskonto ettirilerek para tahsil edilir. Bu durum faiz gelirinde değişikliğe neden olabilir.

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar