Borsa hisse senedi fiyatı nasıl belirlenir?

Borsada hisse senedinin fiyatını belirlerken bir şirketin ödenmiş sermayesi, hisse senedinin fiyatını oluşturan en önemli etkendir. Bu nedenle bir hissenin fiyatı 3 lira iken başka bir hissenin fiyatı daha pahalıdır. Ödenmiş sermayesine göre hisse senetlerinin fiyatları birbirinden farklı oluşmaktadır. Aynı şekilde büyük bir şirketin hisse senedi fiyatı, daha küçük bir şirketin hisse senedi fiyatına göre daha düşük olabilir. Bu durum da direkt olarak ödenmiş sermayesi ile ilgilidir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bir hisse neden çok pahalı veya ucuzdur. Bu sorular her yatırımcının kafasını kurcalar ve en çok merak edilen soruların başında gelir. Bilançoları bozuk, borcu olan şirketin hissesi fiyatı 9.00 TL iken bilançoları iyi, borcu olmayan ve temettü verimi iyi olan şirketin hissesi, neden 3.50 TL’dir. 

Çünkü öyle hisseler vardır ki, piyasaların spekülatif olarak değerlendirilse bile bugün neden o fiyatlarda olduğunu açıklayacak kimsenin de bir metodu da yoktur. Örnek olarak Konya Çimento şu anda 296.20 TL, EgeEndüstri 268.30 TL, Tüpraş 84.80 vs. Ama bir de çok düşük hisse senetleri var. Mesela Global Menkul değerler. Şu anda .0450 Krş. Ak Enerji 0860 Krş. Yani yukarıdaki tüm kriterlere göre ne hesabı yapılırsa yapılsın, bazıları çok yüksek, bazıları çok düşüktür.

Kaynak: https://borsanasiloynanir.co/hisse-senedi-fiyatlari-nasil-olusur/

 

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar