Borsa ile ilgili kelimeler

Borsaya girmeden önce bilinmesi gereken önemli konularda biri borsa terimleri, borsa ile ilgili kelimelerdir. Borsa terimleri oldukça fazladır, hepsini bir anda öğrenmek zordur. Bu nedenle en önemlilerini sizler için derledik...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa terimleri, borsa ile ilgili kelimeler yatırımcılar piyasalarda işlem yapmaya başlamadan önce öğrenmeleri gereken borsada kullanılan tabirlerdir.

Borsa yatırımcıların birikimlerini değerlendirmek amacıyla alım satım yapması ile kazanç elde ettiği piyasadır. Borsaya girmeden önce yapılması gereken borsayı teknik olarak iyice anlamaktır. Bunların başında ise borsa terimleri ön plana çıkar.

En Sık Kullanılan Borsa Terimleri

Aracı Kurumu: Sermaye piyasası araçlarını kendi ya da müşterileri adına alım satım yapan kurumdur. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından aracılık yetkisi verilmiş anonim ortaklıklardır. Alım satım, yatırım danışmanlığı, portföy yöneticiliği ve evrak işleri gibi faaliyetlerde bulunurlar.

Açığa Satış: Sahip olunmayan menkul kıymetlerin ödünç alınmak sureti ile satılmasıdır. Açığa satış işlemi ile değeri düşen menkul kıymetlerinden getiri elde etme düşünceniz olabilir. Değeri yükselir ise zarar edersiniz. Bu hisse senetleri sadece A grubu için geçerlidir. Riskli olduğu için dikkat edilmesi gereken bir işlemdir.

Açık Pozisyon: Vadeli işlem piyasasında kullanılan bu terim, alınmış ve henüz kapatılmamış pozisyona verilen isimdir.

Arbitraj: Kur farklı anlamına gelerek fiyat farklarından yararlanmak amacı ile hisse senedi alım satım işlemini ifade eder.

Baz Fiyat: Bir hisse senedinin seans süresince işlem görebileceği en düşük ve en yüksek fiyat limitlerinin belirlenmesinde esas teşkil eder. Yatırımcı arz ve talep yönünde kararlarını vermelidir.

Borsa Emirleri: Verilen emirler doğrultusunda aracı kurumlar tarafından seans içinde borsa bilgisayar sistemine aktarıldığında borsa emrine dönüşmesidir.

Borsa Fiyatı: Belli kurallara göre işleyen pazarda işlem gören hisselerin borsadaki yatırımcı arz ve taleplerine göre belirlenmesidir.

Fiyat Önceliği: Daha düşük fiyatlı satım emirlerinin daha yüksek fiyatlı satım emirlerinden, daha yüksek alım emirlerinin daha düşük alım emirlerinden önce karşılanması anlamına gelir.

Forward İşlemler: Vadeli işlem ve opsiyon borsasında bulunan sözleşmelerdir. Alıcı vesatıcı anlaşılan miktar ve fiyattan belirlenen bir tarihte belirli bir ürünün teslim edilmesi anlamına gelir. Vade sonunda karşılığının ödenmesi ve transfer konusunda iki tarafın birbirine taahhütte bulunması gerekir.

Futures Piyasalar: Vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında fiyat dışındaki şartların standart bir sözleşme halidir. Fiyat dışındaki maddeler aynıdır ve sözleşmeye konu olan ürün sözleşmeye uygun olarak belirlenen bir teslimat tarihinde alınıp satılmaktadır.

Halka Açık Anonim Ortaklık: Halka arz edilmiş olan ya da halka arz edilmiş sayılan anonim ortaklıklardır.

Kaynak: https://www.ahlforex.com.tr/tr-TR/borsa-terimleri/1951138532

 

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar