Borsa işlem saatleri

Borsa; sarrafların, kimi tüccarların, özellikle değerli kâğıt, pay belgiti ve tahvil, döviz ve her türlü mal alışverişiyle uğraşanların, alım satım amacıyla devlet denetimi altında iş yaptıkları yerdir. Borsa İstanbul’un belli bir seans saati uygulaması bulunmaktadır. Bu seans saatleri, Borsa İstanbul’un her piyasası için farklılık gösterebilmektedir. Sürekli işlemler için belirlenen işlem saatleri 10:00 ile 18:00 arasında olup; kapanış ve tek fiyattan işlemler 18:00 ile 18:10 arasındadır.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsada işlem yapılırken fiyatları belirlemede uygulanan sistem, tek işlem fiyat yöntemi olarak adlandırılır. Borsa işlem saatlerini belirleyen tek işlem fiyat yöntemi; emirlerin eşleştirme yapılmaksızın belirli bir zaman dilimi boyunca sisteme kabul edilip, bu sürenin sonunda en yüksek miktarda işlemin geçekleşmesini mümkün kılacak olan fiyat seviyesinin hesaplandığı ve tüm işlemlerin bu fiyat seviyesinden gerçekleştirildiği işlem yöntemidir. 

Borsada işlem saatleri, temel olarak 2 bölümden oluşur; emir toplama aşaması ve fiyat belirleme aşaması Emir Toplama Aşaması: Seansların açılış, gün ortası, tek fiyat ve kapanış saatlerinde söz konusu olan bu aşamada, sisteme iletilen emirlerin fiyat-zaman önceliği kurallarına göre sıralanır. Borsanın bu saatlerinde emirlerde miktar ve fiyat gibi değişiklikle yapılabilir, emirler istenildiği an iptal edilebilir. 

Fiyat Belirleme Aşaması: Emir toplama aşaması sonrasında,  sisteme girilen alım-satım emirleri değerlendirilerek hesaplamalar yapılarak işlem fiyatları belirlenir. Bu aşama, fiyat belirlenmesinin ardından uygun emirlerin eşleştirilmesi sonucu işlemlerin gerçekleştirilmesi ile sonuçlanır. Bu süre zarfında, emir girişi, mevcut emirlerde değişiklik, ya da iptal yapılamaz. 

Kaynak: https://www.forex.com.tr/borsa-islem-saatleri

 

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar