Borsa nedir? Hisse senedi nedir?

Borsa düşer, yükselir. Peki nedir bu borsa? hisse senedi?... Borsa bilindiği üzere kurumsal açıdan menkul kıymetler ticaretinin yapıldığı bir piyasadır.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa bilindiği üzere kurumsal açıdan menkul kıymetler ticaretinin yapıldığı bir piyasadır. Burada bahsedilen menkul kıymetleri ise hisse senedi olarak açıklamak mümkündür. Her şirket borsa içerisinde kendi hisseleri de olmak üzere sürekli olarak bir alım satım yapar. Şirketlerin ortakları adına hisseler onlar için belgelendirilir.

Bu belgeler ise daha çok bir takım evraklardan ibarettir. Bu evraklar da borsa içerisinde hisse senedi olarak geçmektedir. Şu an için dünya üzerinde her alanda, bu ister spor kulüpleri olsun ister medya isterse de otomotiv ya da maden ve daha birçok farklı şirket adına piyasalar bu tür iş yerlerinin hisseleri ile borsada bir gün içerisinde sürekli bir alım satım ile son derece hızlı bir şekilde dönmektedir. Bu noktada endeks ise daha çok firmaların borsa içerisinde hisselerinin aldığı değeri sektörel bazda onların performanslarını ölçen değer olarak söylenebilir.

Menkul kıymetler Nedir?
Menkul kıymet tanımı; ortaklık veya alacaklılık sağlayan, belli bir tutarı temsil eden, orta ve uzun vadeli yatırım aracı olarak kullanılan, dönemsel gelir getiren, misli nitelikte, çok sayıda ve seri halinde çıkarılan, ibareleri aynı olan kıymetli evraktır. Menkul kıymetleri yalnız orta ve uzun vadeli olarak tarif etmek, ortaklık haklarını temsil eden menkul kıymetleri tanım dışında bırakmaktadır. Bunlar ise hisse senedi ve türevleridir. Bu nedenle tanım içerisine sonsuz vadeli ibaresi de eklenmiştir.

Hisse Senedi Nedir?
Anonim ortaklıkların çıkardıkları kıymetli evraklardır. Sözü geçen Anonim Şirketin hisse senedi alındığında o şirkette ortaklık hakkı edinilmiş olur. Başka bir deyişle her bir hisse senedi şirket sermayesinin belirli bir bölümüne karşılık gelen ve sahibine ortaklık haklarından yararlanma hakkı veren kıymetli bir evraktır. Şirket başarılı oldukça, yatırımınızın değeri de artar. Şirket ciddi bir olumsuzluk yaşarsa, bu olumsuzluk pay sahibi olmanız nedeni ile size de yansır. Hisse senedi alımındaki temel amaç , o şirketin büyüme potansiyelinden pay alabilmektir.Ancak hissesinden pay almaya karar verdiği şirketin büyüme veya karlı olabilme garantisi yoktur. Şirketin piyasa koşulları içinde değişen değeri ile beraberde yatırımcının elindeki hisse senedinin fiyatı azalıp , artabilir.   Borsa İçin İzin Gerekmektedir   Elbette kurulan her şirket bir hisse senedi çıkaramaz. Bunun için sermaye kurulundan bir takım izinlerin çıkması, yani şirketin bu izinleri alması gerekmektedir. Hisse senetleri çıkaracak olan şirketler ise özel bir kanunla kurulmuş olan kurum ya da komandit şirketler ve anonim şirketler bu hakka sahiptirler.   Tüm bu şirketleri hisse senetleri de endeks denen firmaların performanslarına göre ölçüm koyan değerlendirmeye tabii tutulmaktadır. Bu noktada bir gün içerisinde ortaya çıkan başarı ya da başarısızlık ile alım satımlar yapılır ve buna göre hisse senetleri değer kazanır ya da kaybeder. Ve piyasalar da buna göre kendilerini şekillendirmektedirler. Borsa içerisinde bilindiği gibi yalnızca hisse senetleri satışları yapılmaz. Aynı zamanda şirketlerin ticari olarak süren araçlarının ve metalarının da satıldığı bir alan olmaktadır.   Alım Satım İşleri Kolay Yapılır   Bu tür ticari satışlar sayesinde alıcı ile satıcı bir araya getirilir ve alım satım noktasında daha fazla bir kolaylık sağlanmış olur. Bu sayede ticari alış verişler gözler önünde ve tüm kurallara uygun olarak güvenli bir biçimde ticaret yapılmasını sağlamaktadır. Bu ticari işlemler için de endeks belirli bir ölçüm yaparak malların fiyatlarında artı ya da eksi katkı sağlar. Bu da piyasalar açısından alım satım yapan kişilerin yüz yüze gelmesine gerek olmadan işlemlerin tamamlanmasına olanak sağlamaktadır.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar