Borsa nedir nasıl yatırım yapılır?

Borsa, en basit tanımı ile kendi adına değerli kâğıt alıp satma işlemidir. En eski yatırım araçları arasında olan borsa, teknolojinin gelişmesi ile birlikte yatırım imkânlarını arttırmaktadır.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsada yatırım yapmak günümüz olanakları sayesinde eskiye göre daha güvenlidir ve daha yüksek kazançlar elde edilebilmektedir. Yatırımların ve piyasa takibinin internet üzerinden yapılabilir olması sayesinde yatırımcılar daha az vakit harcayarak kazanç getirecek işlemleri kolaylıkla yapabilmektedir.

Borsada yatırım yapmak özellikle içinde bulunduğumuz dönemde oldukça kolay ve güvenlidir. Teknolojinin insanlara sunmuş olduğu imkânlara sayesinde hızlı bir şekilde işlem yaparak yüksek kazançlar elde edilmektedir.

Borsa neden düşüyor?
Öncelikle borsayı etkileyen sebeplerinden biri talep arz dengesinin bozulmasıdır.Bunun sonucunda borsada dalgalanmalar görülür.

Bir Ülke üzerinden örnek verecek olursak Ülkenin geliri ile gideri arasında negatif bir denge söz konusuysa, Ülke kazandığından çok para harcıyor ise,yüksek oranda borçlanmışsa, üretim az miktardaysa; bunların sonucunda Ülkenin değeri düşmüş olur.Bu durum şirketlere de yansır ve fiyatlar düşer.

Bunun dışında yapılan konu çarpıtıcı (spekülatif) açıklamalar da bu duruma neden olur.Herhangi bir yatırımcı diğer yatırımcının istediği yönde işlem yapmasını
sağlamak için “ A şirketinin değeri düşecek, yükselecek” tarzında söylemler ortaya atmaktadır.

Dolayısıyla elde tutulan senetten zarar edilmemesi için yatırımların
satış işlemlerini başlatmasıyla ortaya çıkan satış dalgası senetlerin değerinin düşmesine sebep olur.

Borsa neden yükselir?

Yine bir Ülke üzerinden örnek verecek olursak üretim ve tüketim birlikte orantılı olarak artıyorsa,borsa yükselir. Bu durumda şirketler değer kazanır.Bu durumda borsayı olumlu etkiler ve artış sağlanır.

Kaynak: https://www.finanspara.com/borsaya-nasil-yatirim-yapilir/

 

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar