Borsada işlem gören şirketler

Borsada işlem gören şirketler, pay, tahvil, bono vb. sermaye piyasası araçlarını halka arz ederek ya da halka arz etmeksizin nitelikli yatırımcılara ihraç etmek suretiyle sermaye piyasasının sunduğu fırsatlardan yararlanabilmektedirler.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Şirketlerin genelde, kaynak bulmak ve sermayeleri arttırmak için, para karşılığı, paylarını yatırımcılara sunma işlemine halka arz denir. Böylelikle, borsada işlem gören şirketler organize olmuş piyasalarda işlem görebilirler.

Yatırım araçlarının ticaretinin yapılabilmesi için, borsa kurulu tarafından onay alınması gerekir. Onayı alınan araçlar, borsada işlem görür. Tabi bunun için, belli başlı prosedürler yerine getirilir. Bu sırada, Borsa İstanbul yetkilileri tarafından yerine getirilen prosedürler denetlenir. 

Halka açılma yolunu izleyen şirketlerin borsada işlem görmeleri için birden fazla sebepleri vardır. En büyük sebep kesinlikle finansal olarak güçlü konumda yer almaktır. Buna bağlı olarak, likidite oranları artmaktadır. Ayrıca, borsada işlem gördükleri için, yurt içi ve yurt dışında popüler olmaları büyük ihtimaldir. Bunun için, kurumsallaşma çok önemlidir. Borsada senedi değerlenen şirketlerin, kredibilitesi çok yüksektir.

Kaynak: https://www.borsakitabi.org/halka-arz-ve-borsada-islem-gorme-nedir/

 

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar