Borsada işlem nasıl yapılır?

Genel olarak hisse senetleri ile birlikte anıyor olsak da, borsada işlem gören birçok yatırım aracı bulunmaktadır. Dövizler, emtialar, tahvil, bono, hisse senedi gibi menkul kıymetler borsanın yatırım araçlarıdır. Aynı zamanda türev araçlar denilen ve vadeli veya opsiyon işlemlerinin yapılmasını mümkün kılan futures, forward ve opsiyon sözleşmeleri de bulunmaktadır.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

15. yüzyılda dünya deniz ticaretinin gelişim gösterdiği dönemde hisse senetleri ilk defa ticari işlemlerde kullanılmıştır. Bu işlemler öncelikle sokak köşelerinde, kahvehanelerde yapılmış ama işlem hacminin artması, işlemlerin kayıt altına alınması gereksinimi nedeniyle bu işlemler borsa binalarına taşınmıştır. Bu nedenle de borsa denildiği zaman akla hisse senetleri gelmektedir ve genel olarak ‘kağıt’ olarak adlandırılmaktadır.

Borsa beklentilerinize göre hisse senetlerinden oluşan bir portföy oluşturmanız uzun vadede yüksek kazanç elde edebilmeniz demektir. Warren Buffett’in borsa hakkında deneyimlerini paylaştığı konuşmalarında aldığı ilk hisse senetlerini değer kazandıkça sattığını ama ilerleyen süreçte daha yüksek getiri sağladığını gördüğünü ve bu nedenle de uzun vadeli yatırım yapmaya başladığını söylemektedir. Bu nedenle bir hisse senedi işlemi yapıyorsanız, uzun vadeli yatırım yapmalısınız.

Hisse senedi işlemlerinde kazancı ya temettüden ya da senedin değer kazanmasından elde edersiniz. İleride kazanç getirecek bir hisse senedini seçebilmek için de, öncelikle sektörlerin ve şirketlerin araştırılması gerekmektedir. Daha sonrada şirketlere ait hisse senetlerini araştırarak gelecekte değer kazanacaklarından emin olmalısınız.

Kaynak: https://borsanasiloynanir.co/borsa-islemleri/

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar