Borsada yabancı yatırımcı sayısı Şubat'ta düştü

Borsada yerli yatırımcı sayısı Şubat ayında 2020'deki yükseliş ivmesinin ardından ilk kez aylık bazda gerileme kaydetti. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre Şubat ayında bakiyeli yerli yatırımcı hesap sayısı Ocak ayına göre yüzde 1,4 düşüş gösterdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

2020'de sermaye piyasalarının ana gündemlerinden biri olan Borsadaki yatırımcı sayısındaki artış uzun bir aradan sonra ilk kez düşüş gösterdi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre Şubat ayında yerli yatırımcı sayısı bir önceki aya göre yüzde 1,4 düşüş kaydetti ve 2 milyon 126 bin 716 olarak kaydedildi.

Rakamlara göre BIST 100 ve BIST 30 endekslerinde yatırım yapan yatırımcı sayısında ise artış ivmesi devam etti.

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Birim Müdürü Özgür Yurtdaşseven konuya ilişkin notunda "Söz konusu düşüşün halka arz sonrası normalleşme olduğunu ileri sürebiliriz. Ocak ayında halka arz etkisiyle görülen yeni hesap açılışlarının ardından, yatırımcıların halka arzda aldıkları hisseleri satmaları sonrasında yeni hisse pozisyonu açmamaları ve bu şekilde bakiyeli hesaplarda görülen düşüşün, Şubat ayında yeni açılan bakiyeli hesap sayısından fazla olması yatırımcı sayısında azalma görmemize neden oldu." değerlendirmelerini yaptı.

Yabancı yatırımcı sayısında artış sürdü

MKK'nın açıkladığı Şubat ayı verilerine göre bakiyeli yabancı yatırımcı hesap sayısında ise artış ivmesinin sınırlı da olsa devam ettiği görüldü.

Buna göre yabancı yatırımcı hesap sayısı 108 artarak 12 bin 430 seviyesine ulaştı. Aylık bazda artış yüzde 0,9, Aralık 2020'ye göre artış yüzde 3,9 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde yabancı yatırımcıların portföy büyüklüğü ise yüzde 4,4'lük düşüşle 340,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar