Bu hafta yurtiçi gündem öne çıkıyor

Ünlü&Co tarafından günlük olarak hazırlanan rapora göre; ABD ile İran arasındaki tansiyon önemli ölçüde ortadan kalkarken yurt içinde odak noktasının Perşembe günkü PPK toplantısı ile birlikte bu hafta para politikasına dönmesini bekliyoruz denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ünlü & Co tarafından hazırlanan piyasa yorumunda şu detaylara yer verildi:

ABD ile İran arasındaki tansiyon önemli ölçüde ortadan kalkarken yurtiçinde odak noktasının Perşembe günkü PPK toplantısı ile birlikte bu hafta para politikasına dönmesini bekliyoruz. Hatırlanacağı gibi TCMB son dört toplantıda faizlerde toplam 1200 baz puan indirim yapmıştı. Son toplantı sonrasında yayımlanan metinde “para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu” cümlesinden “büyük ölçüde” ifadesinin çıkarılması ise TCMB’nin bir süre beklemede kalabileceğinin işareti olarak değerlendirilmişti. Ancak, ekonomi yönetiminden gelen mesajların yanında libor piyasasında 1 ay vadeli faizlerin %11’e yakın olması Perşembe günkü toplantıda sınırlı bir faiz indirimine kapının açık olduğuna yönelik sinyaller veriyor.

Bu hafta makroekonomik veri tarafında ise yurtiçi gündem Ekim ayı cari işlemler dengesi ve Kasım ayı sanayi üretimi rakamları ile biraz daha ön plana çıkıyor. Hatırlanacağı gibi cari işlemler dengesi Ekim ayında 1,5 milyar dolar fazla verirken 12 aylık fazla 5,4 milyar dolardan 4,3 milyar dolara gerilemişti. Kasım ayında dış ticaret dengesinin 2,2 milyar dolar açık verdiğini ve bunun da önceki yıla kıyasla daha fazla açık anlamına geldiğini düşünürsek cari işlemler dengesinde 12 aylık fazlanın daralmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Benzer bir etkiyi Aralık ayı rakamlarında da görmeyi bekliyoruz. Ortalama piyasa beklentisi Kasım ayında 326 milyon dolar açık verileceğine işaret ediyor. Beklentilere paralel bir rakam oluşması durumunda 12 aylık fazla 3 milyar dolar seviyesine gerileyecek. 

Sanayi üretiminde ise takvim etkisinden arındırılmış rakamların üç aylık ortalama yıllık büyümesi yaklaşık bir sene sonra artı bölgeye geçmiş durumda. Bu toparlanma, üretimde ivme kazanımı net bir şekilde gösteriyor. Sanayi üretimi ile GSYH arasındaki ilişki göz önünde bulundurulduğunda Kasım ayı rakamlarının da bu ivmeyi teyit etmesi durumunda yılın son çeyreğinde GSYH’da güçlü bir büyüme yaşanma ihtimalinin artış göstereceğini söylemek mümkün.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul’da iyimser görünüm korunuyor. Küresel piyasalardan belirgin şekilde pozitif ayrışarak güçlü bir haftayı geride bırakan Borsa İstanbul yeni haftaya da iyimser bir zeminde başlıyor. 118 bin seviyesini de aşan endekste 120 bin hedefinin geçerliliğini koruduğunu düşünüyoruz. Endeksin bu haftaki performansında TCMB toplantısından çıkacak kararların da etkili olacağını düşünüyoruz. Öte yandan Çin-ABD ticaret müzakerelerinde Çin'in müzakere heyeti başkanı olan Başbakan Yardımcısı Liu He’nin 13-15 Ocak'ta Washington'u ziyaret etmesi bekleniyor. Görüşmelerin ardından ticaret anlaşmasının birinci fazının imzalanacağı tahmin ediliyor. Bu da korumacı ticaret politikalarına yönelik endişelerin belirgin şekilde azalmasını sağlayabileceği için hisse senetleri açısından küresel ölçekte pozitif bir zemin yaratabilir.  

10Y USD Faiz 1.82 -1 bp

VADELİ PİYASALAR  XU030 USDTRY Şubat Ocak Son Uzl. Fiyatı 146.475 5.9021 Değişim % 0.41 -% 0.06 Açık Pozisyon 455,088 114,903 Poz. Değişimi -11,441 1,658

Takvim Etkisinden Arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (Yıllık Değişim) 3 aylık ortalama yıllık büyüme

Short Long EUR  58% 42%  GBP  52% 48%  CHF  64% 36%  YEN  66% 34%  Ons Altın  14% 86%  Brent Petrol  71% 29%  10Y ABD Tahvili  59% 41%  E-Mini S&P500  51% 49% 

Haftalık CFTC Vadeli İşlem Pozisyonları

 EUR/USD yeni haftaya 1,11’in üzerinde başlıyor. ABD-İran geriliminin azalması ile küresel risk iştahındaki artışa karşın geçtiğimiz haftayı zayıf bir zeminde tamamlayan EUR/USD’nin 1,1090 desteğine kadar geri çekildiğini gördük. Bu seviyenin üzerinde kalınması yukarı yönlü denemelerin devam etmesi yönünde zemin yaratacağı için aksi bir senaryo kısa vadeli görünümün bozulmasına neden olabilir. Hafta içinde ABD’den gelecek TÜFE ve perakende satışlar rakamlarını ise paritede hareketlilik yaratabilecek konu başlıkları olarak görüyoruz.  Her ne kadar bu hafta Euro Bölgesi’nde de TÜFE rakamı açıklanacak olsa da verinin nihai nitelikte olması sebebiyle önemli bir etki yaratmayacağını düşünüyoruz.  TL, TCMB’nin vereceği mesajları bekleyecek. Son dört toplantısında toplam 1200 baz puan indirim yapan Merkez Bankası’nın bu kez beklentilere paralel olarak değişikliğe gitmemesi (veya önceki adımlarına kıyasla çok daha küçük ölçekli bir adım atması), vereceği mesajlarda temkinli bir dil kullanması ve bu neticede piyasalarda faiz indirimlerinde sona yaklaşıldığına yönelik bir algı oluşması TL’nin istikrar kazanmasına yardımcı olabilir. Aksi bir senaryoda reel faiz daha da daralacağı için TL’nin destek bulması zorlaşabilir. Kaldı ki, reel faizin yanında TL’nin son PPK toplantısından bu yana dolar karşısında %1’in üzerinde değer kaybetmiş olması TCMB’nin bu kez beklentilere yakın bir adım atabileceğine yönelik sinyaller veriyor.

Hazine Ocak ayı borçlanma programına bu hafta başlıyor. Hatırlanacağı gibi Hazine revize ettiği programa göre Ocak ayında 23,6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 15 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlıyor. Önceki rakam 24,4 milyar TL seviyesinde bulunuyordu. Bu kapsamda önümüzdeki üç hafta boyunca toplamda 5 ihale düzenlenecek. İhale programı yarın 15 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilinin ilk ihracı ve 7 yıl vadeli değişken devlet tahvilinin yeniden ihracı ile başlayacak. Borçlanma tutarının aşağı yönlü revize edildiğini de düşünürsek hedeflenen rakama rahatlıkla ulaşılacaktır. Dolayısıyla ihalelere gelecek talebin ne derece güçlü olacağı daha fazla önem taşıyor.

Ons altın denge arıyor. Altının ons fiyatı jeopolitik risklerin yatırımcıları güvenli liman arayışına yöneltmesine paralel olarak yaklaşık 7 yıl sonra 1600 doların üzerini test etmesine karşın ABD ve İran’dan gelen ılımlı açıklamaların tansiyonu düşürmesi ile kazanımlarını hızla geri verdi. Yükseliş tamamen riskten kaçışın bir sonucu olduğu için geri çekilmeyi de aynı kapsamda oldukça olağan bir durum olarak değerlendiriyoruz. Diğer taraftan, azalmasına karşın volatilite yüksek kalmaya devam ettiği için altının bir süre daha denge bulma arayışı içerisinde olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan ise 1535-1540 doların üzerinde kalınması aşağı yönlü riskleri hafifletecektir. Ancak daha iyimser bir zeminden bahsedebilmek için 1560 doların üzerinde rakamlar görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

 

 

 

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar