Çelik sektörü için iki önemli düzenleme

Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli "sıcak haddelenmiş yassı çelik" ithalatına yönelik damping soruşturması açıldığı öğrenildi. Bunun yanında Resmi Gazete'de yayımlanan ayrı bir karara göre, Çin menşeli haddelenmiş çelik ithalatına üretici şirketlere göre değişen oranlarda dampinge karşı vergi devam edecek.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Çelik sektörü açısından kritik iki düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı.

İlk düzenlemeye göre, Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli "sıcak haddelenmiş yassı çelik" ithalatına yönelik damping soruşturması açıldı.

BloombergHT'de yer alan habere göre, yerli üreticiler Çolakoğlu Metalurji AŞ, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ, İskenderun Demir ve Çelik AŞ, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi AŞ ve Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi AŞ adına Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tarafından yapılan başvuru değerlendirildi.

Yapılan inceleme sonucunda, damping soruşturması açılabilmesi için yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunun kararı ile Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli başvuru konusu ürüne yönelik olarak Yönetmeliğin 20 nci maddesi çerçevesinde bir damping soruşturması açılmasına karar verildi.

ÇİN ÇELİĞİNDEKİ DAMPİNG ÖNLEMLERİ SÜRECEK

İkinci düzenleme doğrudan Çin menşeli çelik ürünlerini hedef aldı.

Buna göre, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli "sıcak haddelenmiş rulo halinde olmayan yassı çelik" (kalın levha) ürünü ithalatına üretici şirket Jiangying Xingpeng Special Steel Works Co. Ltd. ve diğerlerine göre değişen oranlarda dampinge karşı vergi uygulaması sürecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin tebliğe göre, söz konusu ürün grubu için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması tamamlandı. Soruşturma sonucunda, Çin menşeli bu ürünlere yönelik önlemin yürürlükten kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu belirlendi.

Buna göre, sıcak haddelenmiş rulo halinde olmayan yassı çelik ürününün ebatlarına göre değişen oranlarda; Jiangying Xingpeng Special Steel Works Co. Ltd. üretimi olanlarının ithalatına CIF bedelinin yüzde 16,89'u, diğerlerinden yapılacak ithalata ise yüzde 22,55'i oranında dampinge vergi uygulanmaya devam edilecek.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar