Dev bankadan çarpıcı ABD ekonomisi yorumu

State Street'in EMEA bölgesi yatırım stratejisi başkanı Altaf Kassam, Fed'in faiz oranları konusunda yakın zamanda harekete geçmemesi halinde ABD ekonomisinin 2025 yılında fırtınalı sulara sürüklenebileceğini söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Altaf Kassam CNBC'ye verdiği demeçte, klasik para politikası mekanizmalarının "bozulduğunu", yani Fed tarafından yapılan herhangi bir değişikliğin reel ekonomiye yansımasının artık daha uzun süreceğini ve potansiyel olarak büyük şokları geciktireceğini söyledi.

Kassam, "Geleneksel aktarım politikası mekanizması bozuldu ya da iyi çalışmıyor" dedi.

Bu değişimi iki şeye bağlayan Kassam, "Birincisi, Covid-19 düşük faiz oranı döneminde çoğunlukla daha uzun vadeli, sabit oranlı olarak teminat altına alınan ve en büyük yükümlülükleri genellikle mortgage olan ABD'li tüketiciler. Benzer şekilde, ABD'li şirketler de aynı dönemde borçlarını büyük ölçüde daha düşük oranlarla yeniden finanse etti. Bu nedenle, örneğin sürekli yüksek faiz oranlarının etkisi, yeniden finanse etme aşamasına gelene kadar hissedilmeyebilir" dedi.

Kassam, "Sorun şu ki, eğer oranlar 2025'e kadar bu seviyede kalırsa, yani büyük bir refinansman duvarının vadesi geldiğinde, o zaman daha fazla şeyin kırıldığını görmeye başlayacağımızı düşünüyorum. Şimdilik, tüketiciler ve şirketler yüksek faiz oranlarının sıkıntısını hissetmiyor" dedi.

Kassam açıklamada, State Street'in Haziran ayında Fed'in faiz indirimine gitmesi yönündeki beklentilerinin değişmediğini de söyledi.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar