Döviz, altın ve yurtdışı piyasa beklentileri
Haftanın ikinci işlem gününde döviz, altın ve yurtdışı piyasa beklentilerine ilişkin detayları sizler için derledik.
Abone olBorsa endeksi, dün %1,14 düşüşle 9666 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Teknik açıdan endeks geçtiğimiz hafta 10 bin puanın üzerini denese de kalıcı olamadı. Bu hafta ise veri açısından kritik bir hafta olarak öne çıkıyor. Küresel tarafta yoğun bir veri akışı bulunuyor.
Dün Fed başkanı Jerome Powell, faiz indirim sürecinde aceleci olunmadığını ve verilere bağlı kalınarak zaman içinde faiz indirimi yapılacağını, bu sayede politikayı daha nötr bir duruşa çekeceklerini dile getirdi.
Öte yandan piyasaların bu hafta takip edeceği en önemli veri ise cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam verisi. Bu verinin beklentilere paralel gelmesi veya beklenti altı gelmesinin Fed'in faiz indirim sürecini destekleyeceği konuşuluyor.
Powell'ın dünkü konuşmasını değerlendiren A1 Capital analistleri, 'Powel'ın açıklamalarında, gelir, harcama ve tasarruf tahminlerini artıran ve gayri safi yurt içi gelirin düşünülenden daha hızlı arttığını gösteren son veri revizyonlarıyla desteklenen sürekli ekonomik büyümeye olan güvene büyük önem verdi.' tespitinde bulundu.
Konuyla ilgili A1 Capital'ın analizi şu şekilde:
"Powell, hükümetin GDI raporlarında yapılan revizyonların "ekonomideki aşağı yönlüriski ortadan kaldırdığını ve harcamaların sağlıklı bir seviyede devam edebileceğini" gösterdiğini söyledi. ( GDI, gayri safi yurtiçi hasılaya benzer, ekonomik büyümenin alternatif bir ölçüsüdür, ancak ölçüt olarak çıktı yerine gelir kullanılır.
İkisi arasındaki fark, Fed yetkililerinin çıktının düşünüldüğünden daha zayıf olabileceği konusunda endişelenmesine yol açtı, ancak GDI tahmini artırıldığında ikisi de birleşti.) Powell'ın konuşması sırasında finans piyasaları Fed'in faiz oranlarını çeyrek puanlık artışlarla düşüreceğine daha fazla odaklanmıştı ve şimdi bunun gelecek yılın ortalarına kadar muhtemel bir hız olacağını düşünüyorlar.
Powell'ın açıklamalarının ardından hisse senetleri hafif bir düşüş yaşadı, ancak önemli endeksler günü yükselişle kapattı. ABD Hazine tahvillerinin getirileri yükseldi. Almanya'da Eylül ayı enflasyonu tahminlerin altında kalarak yıllık bazda %1,8 ile 2021'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı.
Fransa, İtalya ve İspanya'da da enflasyon düşüşe geçerken, piyasalar, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’da yaptığı açıklamada, enflasyonun %2 hedefine düşeceği ve bunun bir sonraki politika hamlesine yansıyacağı konusunda giderek daha fazla güven duyduğunu söylemesi ve faiz oranlarında indirim yapılacağına dair şimdiye kadarki en net ipucunu vermesiyle, Ekim ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisini artırdı. Bu oran, geçen hafta başında görülen yüzde 25'lik orandan, artık para piyasalarında neredeyse tamamen fiyatlanmış durumda"
Döviz ve altın fiyatlarında beklentiler
Ahlatcı Yatırım'ın hazırladığı raporda yer alan dolar, euro, ons altın ve sterline yönelik teknik destek ve dirençleri de içeren analiz ise şu şekilde:
"USDTRY
Kurda beklenen eylül ayı enflasyon verisi ile merkez bankasının faiz indirimi gündeme gelmeye devam ederken yükselişlerin devam ettiğini görüyoruz. Diğer taraftan geri çekilmeler sınırlı kalmaya devam ederken açıklanan verilerden Türk Lirası etkilenmesinin de sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Bugün yurt içinde ve ABD'de satın alma müdürleri endeksleri açıklanırken, ABD'de inşaat harcamaları verisini takip edeceğiz. Teknik olarak olarak sınırlı oynaklığın devam etmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde 34,10TL destek bölgesi olmaya devam ediyor. 34,05TL ve 33,95TL bu seviye altında diğer destek bölgeleri. Yükselişlerde 34,25TL ilk direnç, bu seviye üzerinde 34,30TL ve üzerinde 34,35TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.
EURTRY
Çaprazda parite etkisini görmeye devam ediyoruz fakat Türk Lirası'nda değer kaybı ise devam ediyor. Yılsonuna doğru merkez bankasının faiz indirebilme ihtimali artmaya başladıkça bu değer kaybı devamı veya hızlanması söz konusu olabilir. Çaprazda 38,00TL üzerinde kalıcılık devam ederken bugün yurt içinde ve Avrupa'da PMI verileri açıklanacak ve özellikle Avrupa'da PMI verilerinde yavaşlama eğilimi devamı bekleniyor. Teknik olarak 38,10TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 38,00TL ve 37,90TL diğer destek bölgeleri olarak izlenebilir. Olası yükseliş denemelerinde 38,30TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 38,40TL ana direnç seviyesi ve 38,45TL diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
EURUSD
Paritede 1,1200 seviyesi yeni hafta başlangıcında da test edilmesine rağmen geçilemedi. Diğer taraftan bugün her iki bölgeden açıklanacak satın alma müdürleri endeksleri ekonomilerde ne kadar yavaşlama beklentisi olduğunu gösterecek. Her iki bölgede yavaşlama beklenirken ABD tarafının daha güçlü kalması beklentisi paritede aşağı yönlü bir baskı yaratma ihtimali yüksek gözüküyor. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,1140 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,1120 ve sonrasında 1,1100 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,1180 ana direnç seviyesi, sonrasında 1,1190 ve 1,1200 kısa vadeli diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.
ONS ALTIN
Ons altında dün Fed başkanı Powell açıklamalarında faiz indirimi için acele etmeyeceklerini, indirimleri küçük adımlarla yapacağız açıklaması sonrasında geri çekilme yaşandı ve 2625 dolar seviyesi test edildi. Bu açıklamaların etkisi ons altında negatif olmasına rağmen yaşanan toparlama ile birlikte 2640 dolar seviyesinde bu sabah fiyatlanıyor. Bugün küresel piyasalarda PMI verileri takip edilecek. Teknik olarak 2640 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2628 dolar ve daha aşağıda 2600 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2670 dolar direnç seviyesi. Bu seviye yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2685 ve 2700 dolar seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
GBPUSD
Paritede geri çekilmeler sınırlı kalmaya devam ederken 1,3400 seviyesine yakın fiyatlama ile yükseliş beklentisi devam ediyor. Dün İngiltere'de büyüme beklentilerin altında gerçekleşmesine rağmen para birimi üzerinde etkisi sınırlı kaldı. Bugün ABD'de ISM imalat PMI ve diğer PMI verileri ile birlikte inşaat harcamaları verisi takip edilecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,3330 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü geri çekilme devamında 1,3300 ana destek bölgesi ve 1,3280 diğer destek bölgesi olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,3400 bu seviye üzerine geçişlerde 1,3410 ve 1,3420 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında kurda yükseliş devam ederken dün Fed Başkanı Powell açıklamaları sonrasında ons altında yaşanan geri çekilme ile birlikte 2890TL altı test edildi. Bu sabah 2900TL seviyesinden işlem gören gram altında kur tarafında geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edeceğini düşünerek gün içi ons altında açıklanacak PMI verileri sonrası yükseliş denemeleri görebiliriz. Teknik olarak geri çekilmelerde 2900TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2890TL ve 2880TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2930TL seviyesi ilk direnç, yükselişin devamında 2945TL ve 2960TL psikolojik olmak üzere diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir."