Fed beklentileri karşıladı, faizi sabit bıraktı

ABD Merkez Bankası Fed, beklentilere paralel politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Merkez Bankası Fed, beklentilere paralel politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

2024 sonuna kadar 3 faiz indirimi sinyali vermeye devam etti

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 2024 yılının ikinci toplantısında faiz artışlarına ara vermeye devam ettiğini açıkladı ve yıl sonundan önce hala birden fazla indirim planladığının sinyalini verdi.

Fed'in faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi, iki gün süren politika toplantısının ardından gösterge niteliğindeki gecelik borçlanma faiz oranını Temmuz 2023'ten bu yana bulunduğu %5,25-%5,5 aralığında tutacağını açıkladı.

Kararla birlikte Fed yetkilileri, Mart 2020'de Covid salgınının ilk günlerinden bu yana ilk kez 2024 yılı sonuna kadar üç çeyrek puanlık kesinti yapılacağını açıkladı.

Mevcut federal fon faiz oranı 23 yıldan uzun bir süredir görülen en yüksek seviyede. Bu oran, bankaların gecelik krediler için birbirlerinden ne kadar ücret alacaklarını belirlemekle birlikte, birçok tüketici borcunu da etkilemektedir.

Üç kesintiye ilişkin görünüm, FOMC'yi oluşturan 19 yetkilinin anonim tahminlerinin yakından izlenen bir matrisi olan Fed'in "nokta grafiğinden" geldi. Grafik, hamlelerin zamanlamasına ilişkin herhangi bir gösterge sunmamaktadır.

Grafik 2025'te üç indirime işaret ediyor - bu oran Aralık ayında en son güncellenen tablodan bir eksik. Komite, 2026'da üç indirim daha yapılacağını ve ardından Fed fonları oranı, politika yapıcıların ne teşvik edici ne de kısıtlayıcı olan "nötr oran" olarak tahmin ettikleri %2,6 civarına yerleşene kadar gelecekte iki indirim daha yapılacağını öngörüyor.

Bu tablo, Fed'in gayrisafi yurtiçi hasıla, enflasyon ve işsizlik tahminlerini de içeren Ekonomik Tahminler Özetinin bir parçasıdır. Nokta çeşitliliği, medyandan sapmalar açısından Aralık ayına göre biraz şahinleşti, ancak bu yılki tahminleri değiştirecek kadar değil.

Yetkililer bu yıl için GSYH büyüme tahminlerini keskin bir şekilde hızlandırarak ekonominin Aralık ayındaki %1,4'lük tahminden %2,1'lik bir yıllık büyüme oranına ulaşacağını öngörüyor. İşsizlik oranı tahmini bir önceki tahmine göre hafif bir düşüşle %4'e gerilerken, kişisel tüketim harcamalarıyla ölçülen çekirdek enflasyon tahmini bir önceki tahmine göre 0,2 puan artışla %2,6'ya yükseldi, ancak en son %2,8 seviyesinin biraz altında kaldı. Şubat ayı işsizlik oranı %3,9 olarak gerçekleşmiştir.

GSYH görünümü de önümüzdeki iki yıl için kademeli olarak yükseldi. Çekirdek PCE enflasyonunun Aralık ayında olduğu gibi 2026 yılına kadar hedefe geri dönmesi bekleniyor.

FOMC'nin toplantı sonrası açıklaması, Ocak ayındaki istihdam artışı değerlendirmesinin "ılımlı" nitelemesinden "güçlü" nitelemesine yükseltilmesi dışında, Ocak ayındaki son toplantısında yapılan açıklama ile neredeyse aynıydı. Faiz oranlarının sabit tutulması kararı oybirliğiyle onaylandı.

Piyasalar, Fed'in para politikasında bundan sonra nereye gideceğine ilişkin ipuçlarını yakından izliyordu.

Fed'in büyüme beklentileri yukarı yönlü revize edildi

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri önümüzdeki üç yıl için GSYH tahminini yukarı yönlü revize etti.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, 2024 yılı GSYH beklentisi yüzde 1,4'ten yüzde 2,1'e çıkarıldı.

Fed yetkililerinin 2025 yılı için GSYH beklentisi yüzde 1,8'den yüzde 2,0'ye, 2026 yılı için beklentisi yüzde 1,9'dan yüzde 2,0'ye yükseldi. Fed yetkilileri uzun dönem GSYH beklentilerini yüzde 1,8 seviyesinde tuttu.

ABD ekonomisi 2023 yılının son çeyreğinde öncü verilere göre yüzde 3,2 büyüdü.

İşsizlik Beklentisi Bu Yıl İçin Geriledi

Fed yetkilileri bu yıl için işsizlik oranı beklentilerini aşağı yönlü revize ederken, önümüzdeki yıl için değiştirmedi. 

Buna göre, işsizlik oranı tahmini bu yıl için yüzde 4,1'den yüzde 4,0'e çekildi, 2025 yılı için yüzde 4,1 olarak bırakıldı. 2026 yılı tahmini yüzde 4,1'den yüzde 4,0'e revize edilirken, uzun dönem için yüzde 4,1 olan beklentiler aynı kaldı.

ABD'de Şubat ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 3,9 olarak açıklandı. 

Faiz Tahmini

Fed yetkililerinin bu yıl için medyan faiz tahmini değişmezken, gelecek iki yıl için yükseldi.

Bu yıl için medyan faiz tahmini yüzde 4,6'da kalırken, gelecek yıl için yüzde 3,6'dan yüzde 3,9'a, 2026 yılı için yüzde 2,9'dan yüzde 3,1'e yükseltildi. Yetkililer, uzun dönem için yüzde 2,5 olan tahminlerini de yüzde 2,6'ya çıkardı.

-Çekirdek PCE Beklentilerini Bu Yıl İçin Yükseldi-

Fed'in projeksiyonunda, bu yıl için çekirdek PCE beklentisi yüzde 2,4'ten yüzde 2,6'ya çıkarken, gelecek yıl beklentisi yüzde 2,2, 2026 yılı beklentisi yüzde 2,0 olarak korundu.

Yetkililerin PCE enflasyon beklentileri bu yıl için yüzde 2,4'te bırakırken, gelecek yıl için yüzde 2,1'den yüzde 2,2'ye çıkardı. 2026 yılı ve uzun dönem için yüzde 2,0 olan beklentiler değişmedi.

Fed yetkilileri 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar. 

Kaynak: Foreks Haber Merkezi

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar