Finansal Kaldıraç Oranı Nedir?

Finansal Kaldıraç Oranı, finansal analiz yapan analistlerin şirket değerlemelerinde sıklıkla kullandığı likidite durum analizi oranlarının başında gelmektedir...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Toplam Borçların, toplam varlıklara bölünmesiyle birlikte bir şirketteki varlıkların ne kadarının borçlar ile finanse edildiği saptanmış olunur. Finansal Kaldıraç Oranı ile şirket varlıklarının yüzde kaçının yabancı kaynaklar ile karşılandığı belirlenir.

Kaldıraç oranının yüksek olması, şirketin ödeme riskinin arttığını, kreditörler açısından ana para taksitleri ve faizlerinin ödemede güçlüklerle karşılaşılabileceği anlamının çıkarılmasına sebebiyet verebilmektedir. Ancak yabancı kaynak kullanımı öz sermaye karlılığını arttırıyorsa bu olumlu olarak da karşılanabilir.

Finansal piyasalarda kullanılan Kaldıraç Oranı da şirketlerin muhasebesel faaliyetlerinde ki finansal analiz oranlarına benzer niteliktedir. Para piyasalarında kaldıraçlı işlem yapan yatırımcıların Kaldıraç Oranının yüksek olması riskleri arttırabileceği gibi düşük teminat ile yüksek karlılık elde edebilme imkanı da sağlamaktadır.

Kaldıraç Etkisi finansal muhasebe analizlerinde şirket ortaklarının daha düşük sermaye koyarak daha fazla öz kaynak karlılığı elde etmeleri dahilinde bu borçlanma türü sürdürülebilir şekilde tercih sebebi olabilmektedir. Kaldıraç etkisi finansal para piyasalarında ise düşük teminat ile yüksek sermaye ile pozisyon alma ve yatırımın yüksek risk ile karşılığında yüksek getiri elde edebilme imkanına sahip olunmasına sebebiyet vermektedir.

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar