Finansal kiralama nedir?

Leasing (finansal kiralama), bir yatırım malının mülkiyeti leasing şirketinde kalarak belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesi ve sözleşmede belirtilen sözleşme süresi sonunda mülkiyetinin kiracıya geçmesini sağlayan bir finansman yöntemidir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Finansal kiralama leasing olarak da bilinen kullanım hakkı ve mülkiyet hakkının ayrılması üzerine kurulan bir tür finansman yöntemidir. Finansal kiralama ile kiracı seçtiği yatırım malını, belirli bir sözleşme süresince kiralar ve kullanma bedelini öder. Kiraya konu olan yatırım malının mülkiyeti kiralayanda kalırken, kullanım hakları kiracıya aittir.

İşletmelerin yatırım mallarına ilişkin finansman yöntemlerinden biri olan leasing, işletmelerin sermayelerini verimli ve karlı bir şekilde kullanmalarını amaçlar. Yatırıma konu olan malın satın alınmak yerine, kiralanmak suretiyle kullanılması, sermayenin başka ihtiyaç ve kalemler için kullanılabilmesine olanak tanır.

Kiralama süresi boyunca kiracı malı kullanır ve sözleşme süresi sonunda, mülkiyet kiralayana devredilir. Leasing ile amaçlanan bir mal üzerindeki kullanım ve mülkiyet hakkının ayrılarak tahsisidir. Böylece yatırımcı peşin ya da kısa vadeli satın almanın getirdiği finansal yükten kurtulmaktadır.

Kaynak: https://www.qnbfl.com/leasing-nedir/

 

Kategoriler Borsa Sözlüğü
Yorumlar