Günün öne çıkan 7 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 7 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Çelebi Hava (CLEBI, Nötr): Şirketin %50 oranında iştiraki bulunduğu, Hindistan'daki havalimanlarında uçaklara "taxiing" hizmeti vermek amacıyla kurulmuş, 20mn Hint Rupisi ödenmiş sermayeli, Hindistan'da mukim iştiraki KSU Aviation Pvt Ltd ("KSU")'in, öngörülen yatırımları gerçekleştirmesini teminen ihtiyaç duyduğu 100mn Hint Rupisi tutarındaki sermaye ödemesinin Hindistan'da tabi olunan yasal mevzuat dahilinde primli sermaye artışı yapmak suretiyle gerçekleştirilmesine, bu şekilde Şirketin KSU'da %57,65 oranında hissedar haline gelmesine, bu çerçevede, Şirket tarafından toplam 100mn Hint Rupisi (1,3mn EUR) ödenmesine, bu hususta Şirket tarafından yapılması gerekli bilcümle iş ve işlemlerin yapılmasına karar vermiştir.

Çimsa Çimento (CIMSA, Nötr): %51 oranında bağlı ortaklığı olan Afyon Çimento'nun (AFYON, Nötr) kamuoyuna açıkladığı "Şirket çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle %300 oranında 300mn TL artırılarak 100mn TL'den 400mn TL'ye çıkarılması ve yeni pay alma haklarının nominal değeri üzerinden kullandırılması" kararı kapsamında, yeni pay alma hakkı kullanımında, iştiraki oranında yeni pay alma hakkının nominal değer üzerinden kullanılmasına, kullanılmayan yeni pay alma haklarının halka arz edilerek satılmasından sonra satılamayan payların bulunması halinde, söz konusu payların oluşacak halka arz fiyatının ortalaması üzerinden bedelleri tam ve nakden ödenmek suretiyle satın alınması için taahhütte bulunulmasına karar verilmiştir.

Coca-Coca İçecek (CCOLA, Nötr): The Coca-Cola Company ("TCCC") ile CCI'ın portföyündeki anında tüketilmeye hazır olmayan çay markası Doğadan'ın satış ve dağıtım modeli üzerine müzakereler başlamıştır. Mevcut durumda Doğadan'ın üretimi TCCC bünyesinde gerçekleştirilirken; CCI, Türkiye ve Azerbaycan'da satış ve dağıtımdan sorumludur. Bu konuya ilişkin gelişmeler oldukça kamuya duyurulacaktır.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (EREGL, Nötr): Kdz. Ereğli Belediyesi'nce Ağustos 2019 tarihinde Erdemir Ereğli tesislerinde "Emlak Vergisi Tespiti Saha Çalışması " adı altında emlak vergisi incelemesi yürütülmüş olup; bu vergi incelemesi sonucunda 1.924 adet vergi cezası ihbarnamesi 23 Aralık 2019 tarihinde şirkete tebliğ edilmiştir. 1.924 adet vergi ceza ihbarnamesi ile 2014 ila 2019 yıllarına ilişkin olarak bina vergisi ve buna ilişkin kültür varlıkları katkı payı tarh edilmiş, bunun yanı sıra aynı dönemlere ilişkin vergi ziyaı cezası kesilmiştir. Yapılan vergi ve buna bağlı kültür varlıkları katkı payı tarhiyatı tutarı 25,6mn TL olup, 23,9mn TL tutarında da vergi ziyaı cezası kesilmiştir. Konuya ilişkin 20.01.2020 tarihinde Zonguldak Vergi Mahkemesi'nde her yıl için ayrı ayrı olmak üzere 6 adet dava açılmış olup; tarh edilen vergi, kültür varlıkları katkı payı ve kesilen vergi cezası için muhasebe kayıtlarında herhangi bir karşılık ayrılmamıştır.

Garanti Bankası, Enerjisa (GARAN, ENJSA Nötr): Garanti BBVA, Sabancı Holding ve E.ON ortaklığında faaliyet gösteren Enerjisa Enerji'ye, altyapı ve şebeke yatırımlarının finansmanı kapsamında 400mn TL finansman sağladı. Garanti BBVA'dan yapılan açıklamada, bir yıl geri ödemesiz olmak üzere toplam 5 yıl vadeli kullandırılan kredinin, Türk Lirası Referans Faiz'e (TLREF) endeksli yapısıyla piyasada bu modelle sağlanan büyük montanlı ilk kredilerden biri olma özelliğini taşıdığı ifade edildi. (Kaynak: Reuters)

Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): Global Yatırım Holding bağlı ortaklığı Naturelgaz'ın halka arzı için SPK'ya başvuruda bulunulduğunu duyurdu. Şirketin KAP'a yaptığı açıklamaya göre; Naturelgaz, Global Yatırım Holding'ın %95.5 bağlı ortaklığı konumunda bulunuyor.

Özak GYO (OZKGY, Sınırlı Pozitif): Emlak Konut GYO'nun 21.01.2020 tarihli "2019 Yıl Sonu Satışı Tamamlanmış Bağımsız Bölümler Raporu" konulu özel durum açıklamasında, Şirket'in ortağı olduğu Özak-Yenigün-Ziylan Adi Ortaklığı tarafından İstanbul, Zeytinburnu'nda geliştirilen Büyükyalı projesinin satış rakamlarına ilişkin özet bilgi de yer almıştır. Raporda da yer aldığı üzere Büyükyalı projesi 2019 yılının son çeyreğinde 317,6mn TL (KDV Hariç) değerinde 84 adet bağımsız bölümün ön satışı, 2019 yılı toplamında ise 645,8mn TL (KDV Hariç) değerinde 185 adet bağımsız bölümün ön satışı ile Emlak Konut GYO projeleri arasında en çok satan proje olmuştur.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar