Günün önemli 7 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 7 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bimaş (BIMAS, Nötr): BİM pay geri alım programları kapsamında almış olduğu 7,6mn adet payın tamamını sattığını duyurdu. Şirket KAP'a yaptığı açıklamada, söz konusu payların 48 TL fiyattan satıldığı ve elde edilen 130,78mn TL tutarındaki satış kazancının mali tablolarda özkaynaklar içerisinde gösterileceği belirtildi. Açıklamaya göre, satış sonrası BİM'in elinde geri alınan pay kalmadı.

Pegasus (PGSUS, Nötr): 12.09.2019 tarihli Yönetim Kurulu kararına istinaden aynı tarih itibarıyla Şirketin Kırgızistan'da halihazırda yalnız iç hat tarifeli yolcu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren bağlı şirketi Air Manas Air Company LLC'deki %49 iştirak payının tamamının 98.918 Avro karşılığı Birleşik Krallık'ta faaliyet gösteren AviaTrade Corp. LP'ye satışı için anlaşma sağlanmıştır. Air Manas Şirket tarafından tam konsolidasyona tabidir ve işlemin Şirket faaliyetlerine ve faaliyet sonuçlarına herhangi önemli bir etkisi bulunması beklenmemektedir. Pay devri Kırgızistan'da yetkili merciler nezdinde tescil işlemlerinin tamamlanması ile sonuçlanacak olup, tescil işlemlerinin tamamlanması üzerine konu hakkında ayrıca bir duyuru yapılacaktır.

Turkcell (TCELL, Nötr): Turkcell genel kurulu, 1.01 milyar lira brüt kâr payının tek seferde 31 Ekim'de ödenmesi teklifini kabul etti. Şirketin KAP'a yaptığı açıklamaya göre yönetim kurulunun esas sözleşme değişikliklerine ilişkin teklifi kabul edilmedi. Ayrıca yönetim kuruluna üç yıl süreyle Hazine Bakan Yardımcısı Bülent Aksu ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın seçildi.

Turcas Petrol (TRCAS, Pozitif): Şirketin %30 oranında pay sahibi olduğu iştiraki Shell & Turcas Petrol A.Ş., tamamı geçmiş yıllar karlarından karşılanmak üzere hissedarlarına şirketteki payları oranında toplam 492mn TL tutarında temettü dağıtımına karar vermiş olup bu tutarın 242mn TL'lik kısmının temettü dağıtımı akabinde her iki hissedar tarafından şirketteki payları oranında şirkete operasyonel ve yatırım finansmanı ihtiyaçlarının karşılanmasını teminen ortak borcu olarak kullandırılmasına karar verilmiştir. Shell & Turcas Petrol A.Ş.'nin temettü dağıtım tarihi 17 Eylül 2019 olarak belirlenmiştir. Turcas hisseleri dün %14,8 oranında artış kaydetti.

Akiş GYO (AKSGY): Akkök Holding'in stratejik iş alanları arasında konumlandırdığı gayrimenkul sektöründeki iştiraki Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (Akiş GYO) 3 ayda bir değişken faizli kupon ödemeli ve 2 yıl vadeli 100 milyon TL'lik tahvil ihracı başarıyla gerçekleştirildi. Akiş GYO'dan yapılan açıklamaya göre, 10 Eylül'de Ziraat Yatırım Menkul Değerler AŞ aracılığıyla gerçekleştirilen ve şirket tarihinde ilk olan tahvil ihracına kurumsal yatırımcılar, portföy yönetim ve sigorta şirketleri yoğun ilgi gösterdi. Kaynak: Dünya

Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK): Bloomberg HT'de açıklama yapan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku 2020'nin ilk çeyreğinden itibaren karlılıkta ciddi bir artış öngördüklerini ve son birkaç aydır aktif kalitesindeki bozulmanın durulmasıyla net gelirlerin de artmasını beklediklerini belirtti.

Özellikle katılım bankaları için ana gelir kaleminin kredi kullandırışlarından gelen kar payı gelirleri olduğunu belirten Utku, diğer bankalar gibi örneğin enflasyona endeksli tahvil gibi enstrümanlardan pozisyonlarının olmadığı için ilave gelir kalemleri oluşturamadıklarını vurguladı. Ana kalemin krediden sağlanan gelirler olduğunu belirtti. Kredinin büyümediği, Döviz kullanımının da daraldığı dönemde gelirlerde ciddi bir daralma olduğunu şimdi yeni kredi kullandırışlarıyla ana kalem arttıkça ve özellikle son birkaç aydır aktif kalitesindeki bozulmanın durulmasıyla net gelirlerin de artmasının beklendiğini belirtti.

Gelecek senenin ilk çeyreğinden itibaren karlılıkta ciddi bir artış öngördüklerini, özellikle 2020'nin ilk çeyreğinden itibaren karlılıkta ciddi bir artış öngördüklerini söyledi. Hedeflerinin öz sermaye karlılığını %12'lere kadar çıkartmak olduğunu ekledi. Yeni bir enstrüman üzerinde çalıştıklarını belirten Utku "Olursa dünyada bir ilk olacak. Tier 1 benzeri fakat sonsuz vade değil, belli bir dönem sonra kesinlikle hisseye dönüşecek, 'convertible' olacak, vade bitiminde hisseye dönüşecek. O yüzden aslında bir hisse yatırımı, halka arz gibi oluyor. Fakat başlangıçtaki vadede aslında bir tahvil getirisi gibi, sukuk getirisi gibi bir getiri almış olacak paydaşlar" açıklamasını yaptı. Mevzuat üzerinde çalışıldığını belirten Utku "olursa dünyaya da yeni bir ürünü tanıştırmış olacağız" dedi. Kaynak: Bloomberg

İttifak Holding (ITTFH): Şirket ile Konya Spor Kulübü Derneği arasında, "İTTİFAK HOLDİNG KONYA SPOR" isim hakkının kullanımı ve "İTTİFAK HOLDİNG" markasının reklamının yapılması amacıyla,3 (üç) yıl süreli ve yıllık 3,5mn TL (KDV hariç) bedelli reklam sözleşmesi imzalanmasına karar verilmiştir.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar