Günün önemli şirket ve sektör haberleri (19 Ağustos 2025)
Tacirler Yatırım, 19 Ağustos 2025 tarihli raporunda günün şirket ve sektör haberlerini detaylarıyla paylaştı.
Abone olTacirler Yatırım, 19 Ağustos 2025 tarihli raporunda günün şirket ve sektör haberlerini detaylarıyla paylaştı.
Rapordaki detaylar şu şekilde:
ALVES: Alves Kablo, 2025 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla net kârını güçlü biçimde artırarak 24,48 milyon TL’den 53,99 milyon TL’ye yükseltti; bu, %121 oranında bir artışa tekabül ediyor. Şirket satış gelirlerini %22 artırarak 3,38 milyar TL’den 4,13 milyar TL’ye çıkardı ve esas faaliyet kârını da %35 artışla 492 milyon TL’den 662 milyon TL’ye taşıdı. FAVÖK tarafında da dikkat çeken bir performans sergileyerek 567 milyon TL’den 729 milyon TL’ye yükseldi. Bu sonuçlar, Alves Kablo’nun hem gelir hem de faaliyet kârlılığı açısından belirgin bir toparlanma ve büyüme ivmesi yakaladığını gösteriyor.
TMSN: Tümosan, 2025 yılının ilk yarısında net dönem kârını geçen yılın aynı dönemine göre %1797 artırarak 6,65 milyar TL’ye yükseltti; bu artışın büyük kısmı yatırım amaçlı gayrimenkullerin değer artışından kaynaklanıyor. Satış gelirleri ise %54 azalarak 1,49 milyar TL’ye geriledi. Esas faaliyet kârı 190,4 milyon TL zarar seviyesinden 287,2 milyon TL’ye çıkarak önemli bir iyileşme gösterdi. Net borç %0 değişimle 3,03 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu tablo, şirketin operasyonel kârlılık tarafında sınırlı bir toparlanma gösterdiğini, ancak net kârlılıktaki dramatik artışın sürdürülebilir operasyonel performanstan değil, yatırım gelirlerinden kaynaklandığını ortaya koyuyor.
ASTOR: Astor Enerji, 2025 yılının ilk yarısında net dönem kârını geçen yılın aynı dönemine göre %8 artırarak 1,87 milyar TL’ye yükseltti. Satış gelirleri ise %12 azalarak 13,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Brüt kâr 5,7milyar TL’den 5,3 milyar TL’ye düştü ve %7’lik bir azalma gösterdi. Esas faaliyet kârı %14 azalarak 3,81 milyar TL, FAVÖK ise %7 azalarak 4,41 milyar TL olarak gerçekleşti. Net parasal pozisyon kaybı %8 artışla 3,9 milyar TL’ye yükseldi. Bu tablo, şirketin operasyonel kârlılıkta bir miktar gerileme yaşadığını, ancak net kârda sınırlı bir artış sağladığını gösteriyor.
AKSA: Aksa Akrilik, 2025 yılının ilk yarısında finansal performansında belirgin bir gerileme yaşadı. Şirketin satış gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre %22 azalarak 14,26 milyar TL'ye geriledi. Brüt kâr ise 3,05 milyar TL'den 2,03 milyar TL'ye düşerek %33'lük bir azalma gösterdi. Esas faaliyet kârı %42 oranında azalarak 1,97 milyar TL'den 1,14 milyar TL'ye indi. FAVÖK de %33'lük bir düşüşle 3,14 milyar TL'den 2,11 milyar TL'ye geriledi. Net dönem kârı ise %79 oranında azalarak 1,01 milyar TL'den 212,6 milyon TL'ye düştü. Bu sonuçlar, piyasa beklentilerinin altında kaldı ve şirketin kârlılık tarafında ciddi bir baskı altında olduğunu gösterdi.
IPEKE: İpek Doğal Enerji, 2025 yılının ilk yarısında satış gelirlerini 2024’ün aynı dönemine göre %6 artırarak 7,78 milyar TL’ye yükseltti. Brüt kâr %28 artışla 2,17 milyar TL’den 2,79 milyar TL’ye çıktı. Esas faaliyet kârı 111 milyon TL’den 1,11 milyar TL’ye yükselerek %901 arttı. FAVÖK ise %14 azalarak 1,86 milyar TL’den 1,59 milyar TL’ye geriledi. Net dönem kârı tarafında, 2024’ün ilk yarısında 251,1 milyon TL zarar açıklanırken, 2025’in aynı döneminde zarar 229,7 milyon TL’ye geriledi. Bu tablo, satış ve faaliyet kârlılığında artışa rağmen FAVÖK’te düşüş ve net kâr tarafında hâlen zararın sürdüğünü gösteriyor.
ALARK: Alarko Holding, 2Ç25’te 2,3 milyar TL ciro, eksi 450 milyon TL FAVÖK ve 793 milyon TL zarar açıkladı. Hem brüt kar, hem de operasyonel marjlar eksi seviyede gerçekleşti.
RALYH: Ral Yatırım Holding, 2Ç25’te 1,2 milyar TL ciro, 208 milyon TL FAVÖK ve 518 milyon TL net kar açıkladı. Net parasal kaybın etkisinin azalması ve artan yatırım gelirleri net karı destekledi.
VAKKO: Vakko, 2Ç25’te 4,4 milyar TL ciro, 288 milyon TL FAVÖK ve 33 milyon TL zarar açıkladı. EBIT, eksi 127 olarak gerçekleşti. Hem brüt kar, hem de operasyonel marjlar hem yıllık hem çeyreklik zayıfladı.
HEKTS (Negatif): Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını 637 milyon TL net zarar ile açıkladı, yılın ilk yarısında toplamda 1,2 milyar TL net zarar kaydedildi. Net satışlar yıllık bazda %5 daralırken çeyreksel bazda %33 daraldı ve 1,5 milyar TL oldu. Sonuçlar sektör beklentilerinin de altında kaldı.
EKGYO (Pozitif): Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını geçen sene aynı çeyreğe göre %1239 büyüme ile 5,3 milyar TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar sektör beklentisini %123 aştı. Net satışlar 23,8 milyar TL ve FAVÖK 6,8 milyar TL olarak, sektör beklentilerinin oldukça üstünde açıklandı. Yılın ilk yarısında 9,4 milyar TL net kar elde edildi bu geçen sene aynı döneme göre %567 büyüdü. Net satışlar bu yılın ilk yarısında geçen sene aynı döneme göre %377 artarak 47,9 milyar TL oldu. Şirket bu dönemde Özkaynaklarını %65 büyütürken ortalama özkaynak karlılığı %25 oldu.
AKSA (Negatif): Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını 23 milyon TL net zarar ile açıkladı. Sektör beklentisi net kar olması yönündeydi. Net satışlar bu çeyrekte yıllık bazda %12 daraldı ve 6,9 milyar TL oldu, FAVÖK ise %15 daralarak 1,1 milyar TL oldu ve ikisi de sektör beklentisinin altında kaldı.
ASTOR (Hafif Negatif): Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını sektör beklentisinin altında 912 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar yıllık bazda %2 büyürken çeyreksel bazda %5 daraldı. Net satışlar sektör beklentisinin altında 6,9 milyar TL olarak açıklandı, yıllık bazda aynı kalırken çeyreksel bazda %4 büyüdü. FAVÖK ise sektör beklentilerinin üstünde açıklandı; 2,6 milyar TL ile yıllık bazda %7 çeyreksel bazda %38 büyüdü.
ULKER (Nötr): Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını sektör beklentisinin üstünde ancak yıllık bazda %58 çeyreksel bazda %72 daralarak 722 milyon TL olarak açıkladı. Net satışlar sektör beklentisine paralel yıllık bazda %12 artışla 23,1 milyar TL olarak açıklandı. FAVÖK ise sektör beklentisinin hafif üstünde ancak yıllık bazda %15 daralarak 3,4 milyar TL olarak açıklandı. Net borç pozisyonu 31,5 milyar TL’den 37,8 milyar TL’ye çıkarken şirketin özkaynakları yılın ilk yarısında geçen sene aynı döneme göre %50 büyüdü. Ortalama özkaynak karlılığı %23 seviyesinde gerçekleşti.
ENERY: Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını 1,7 milyar TL net kar ile açıkladı, açıklanan net kar yıllık bazda %42 çeyreksel bazda %9 büyüdü. Net satışlar bu dönemde yıllık bazda %47 büyüyerek 5,3 milyar TL olurken çeyreksel bazda %56 daraldı. FAVÖK rakamı 970 milyon TL olarak açıklanırken hem yıllık hem çeyreksel bazda ciddi oranda daraldı.
IPEKE: Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını 114 milyon TL net zarar ile açıkladı geçen sene aynı dönemde ise 20 milyon TL net kar elde edilmişti. Net satışlar bu çeyrekte yıllık bazda %7 artışla 3,1 milyar TL oldu FAVÖK ise yıllık bazda %3 artışla 839 milyon TL olarak açıklandı.
KOZAA: Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını 651 milyon TL net kar ile açıkladı. Net satışlar yıllık bazda %7 büyüyerek 3,1 milyar TL olurken FAVÖK rakamı %10 büyüyerek 824 milyon TL oldu.
GESAN: Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını 23 milyon TL net kar ile açıkladı. Geçen sene aynı dönemde 692 milyon TL net kar elde edilmişti. Net satışlar bu dönemde yıllık bazda %8 büyüyerek 3,1 milyar TL olurken FAVÖK rakamı yıllık bazda %3 daralarak 415 milyon TL oldu.
EUPWR: Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını 24 milyon TL net kar ile açıkladı. Geçen sene aynı dönemde 12 milyon TL net zarar açıklanmıştı. Net satışlar yıllık bazda %30 daraldı ve 1,3 milyar TL oldu. Öte yandan FAVÖK rakamı %79 daralarak 84 milyon TL olarak açıklandı.
GRSEL: Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını 492 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kat yıllık bazda %43 büyürken çeyreksel bazda %20 daraldı. Net satışlar bu dönemde yıllık bazda %12 büyüdü ve 2,4 milyar TL olarak açıklandı.
KARSN: Şirket 2Ç25 finansal sonuçlarını 5 milyon TL net kar ile açıkladı geçen sene aynı dönemde 385 milyon TL net zarar açıklanmıştı. Net satışlar yıllık bazda %12 artışla 3,5 milyar TL olurken FAVÖK yıllık bazda %38 artışla 683 milyon TL oldu.
MEGMT: Mega Metal, 2Ç25 sonuçlarını 718 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %236 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %334 arttı. Net satışlar 5.8 milyar TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %26 arttı. Şirket, 2Ç25'de 299 milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %12 azalış gösterdi. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %36 artarak 3 milyar TL olarak gerçekleşti ve Net borç/FAVÖK rasyosu 3.2 olarak gerçekleşmiştir.
TEZOL: Europap Tezol, 2Ç25 sonuçlarını 183 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %89 artarken, şirket 1Ç25'de 68 milyon TL zarar açıklamıştı. Net satışlar 1.3 milyar TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %2 azaldı. Şirket, 2Ç25'de 134 milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %27 azalış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 350 baz puan azalarak %10 oldu. Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, 294 baz puan azaldı ve %14 olarak gerçekleşti. Şirketin net nakit pozisyonu çeyreksel bazda yüzde %149 artarak 635 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.